Γιατροί Χωρίς Σύνορα:Επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο

Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασίας με τη MOAS ξεκινούν επιχείρηση έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στους μετανάστες που εντοπίζονται στη Μεσόγειο.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα:Επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο
Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Μαλτέζικη οργάνωση MOAS (Σταθμός Διάσωσης και βοήθειας μεταναστών στη θάλασσα) ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν κοινή επιχείρηση έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στην κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, περίοδο κατά την οποία αναμένεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

Πέρυσι ήταν η πλέον θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί για όσους προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Φέτος ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς ακόμα η διαθέσιμη βοήθεια προς τα πλεούμενα που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι ακόμα μικρότερη. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Ιταλικού Ναυτικού, γνωστή ως «Mare Nostrum», διακόπηκε το Νοέμβριο 2014, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και δεν έχει αντικατασταθεί.

«Η Ευρώπη έχει γυρίσει την πλάτη της στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας», αναφέρει ο Arjan Hehenkamp, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ολλανδία. «Η απόφαση να κλείσουν οι είσοδοι και να χτιστούν φράχτες σημαίνει ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Το να αγνοεί κανείς την κατάσταση δε σημαίνει ότι την απομακρύνει. Η Ευρώπη έχει τους πόρους αλλά και την ευθύνη να προλάβει περισσότερους θανάτους στο κατώφλι της. Πρέπει να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει.

Κατά τους επόμενους μήνες, κοινή ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της MOAS θα σταθμεύσει στην κεντρική Μεσόγειο πάνω στο MY Phoenix, ένα πλοίο διάσωσης 40 μέτρων, εξοπλισμένο με ταχύπλοες φουσκωτές βάρκες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης (drones). Με πλήρωμα 20 ατόμων, δύο γιατρών και ενός νοσηλευτή, το MY Phoenix θα προσφέρει υπηρεσίες διάσωσης σε ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

«Το κίνητρό μας είναι απλό», δηλώνει ο Διευθυντής της MOAS Martin Xuereb. «Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει, και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι εκείνοι που εξαναγκάζονται να πραγματοποιήσουν αυτό το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι σε αυτοσχέδια σκάφη, δεν θα πνιγούν. Όταν ξεκινήσαμε τις δράσεις μας πέρυσι, διασώσαμε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους μέσα σε 60 ημέρες. Ελπίζουμε η φετινή χρονιά να είναι ακόμα πιο επιτυχημένη, καθώς θα συμπράξουμε για έξι μήνες μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

«Ένας μαζικός τάφος δημιουργείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα. Υπεύθυνες είναι οι Ευρωπαϊκές πολιτικές»,
επισημαίνει ο Loris De Filippi, Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία. «Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να δώσουν προτεραιότητα στην επιτήρηση και την προστασία των συνόρων, παρά να σώσουν ζωές. Μέχρι να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική, η συλλογική απροθυμία της Ευρώπης να προσφέρει ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για όσους επιθυμούν να φτάσουν στις ακτές της, θα συνεχίσει να κοστίζει ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση της οργάνωσης. Μάθετε περισσότερα εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v