Κουίζ: Είσαι καλός ή κακός άνθρωπος;

Πόσο καλός άνθρωπος είσαι; Κάνε το κουίζ του in2life και βρες αν είσαι… άγιος ή αν είσαι μαλωμένος με την ηθική.
Κουίζ: Είσαι καλός ή κακός άνθρωπος;
Είστε έτοιμοι να μάθετε πόσο καλοί ή κακοί άνθρωποι είστε; Προφανώς η ηθική είναι ένα ζήτημα που χωρά μεγάλη συζήτηση, και καθένας μας την ορίζει αλλιώς, αλλά υπάρχουν μερικές καταστάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να εξάγουμε ένα αμυδρό συμπέρασμα για το αν είμαστε… άγιοι ή τέρατα. Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις και δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα.

1.Περπατάς στον δρόμο και βλέπεις κάποιον να πέφτει. Πώς αντιδράς;
Α. Γελάς σαν να μην υπάρχει αύριο. Χαχαχαχα, κοίτα, έπεσε ο βλάκας!
Β. Κοιτάζεις το ρολόι σου. Βιάζεσαι. Αλλά περιμένεις να δεις αν θα τον βοηθήσει κάποιος άλλος- αν όχι, τότε θα κάνεις τον κόπο να του δώσεις ένα χεράκι.
Γ. Τρέχεις προς το μέρος του να τον βοηθήσεις. Μη χειρότερα ο άνθρωπος.

2. Είσαι στο δρόμο και μόλις τέλειωσες μια σοκολάτα. Έχεις στο χέρι σου το περιτύλιγμα. Τι κάνεις;
Α. Περπατάς ύπουλα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα – τα χέρια κατεβασμένα. Περπατάς, περπατάς – ουπς, σου ‘πεσε – περπατάς, περπατάς, περπατάς. Και εις άλλα.
Β. Κοιτάς τριγύρω σου για κάδο. Υπολογίζεις ότι ο πλησιέστερος θα σε βγάλει είκοσι δευτερόλεπτα εκτός πορείας. Το χαρτί είναι έτοιμο «να σου πέσει». Ουφφφ, δεν βαριέσαι, τουλάχιστον θα χάσεις και μια θερμίδα, σκέφτεσαι και πας προς τον κάδο. Φτάνοντας στα τρία μέτρα, ρίχνεις βολή για να γλιτώσεις τρία πολύτιμα βήματα και το χαρτί πέφτει έξω.
Γ. Βγάζεις από την τσάντα σου την ειδική σακούλα που έχεις για ανακυκλώσιμο χαρτί και την άλλη σακούλα που έχεις για ανακυκλώσιμο αλουμινόχαρτο. Τα τοποθετείς αντίστοιχα και το βράδυ θα πας στους ειδικούς κάδους που έχεις εντοπίσει στη συνοικία σου.

3. Ένας επαίτης πλησιάζει στο δρόμο ζητώντας να συνεισφέρεις κέρματα στο πλαστικό του ποτηράκι. Τι κάνεις;
Α. Ρίχνεις το αναμμένο σου τσιγάρο μέσα στο ποτηράκι. Άι σιχτίρι πια με τους αγύρτες, μια δουλειά δεν μπορούν να βρουν;
Β. Σκύβεις το κεφάλι και κάνεις ότι δεν τον είδες. Μετράς τα δευτερόλεπτα μέχρι να «ξεφύγεις» από την ακτίνα του. Αν επιμείνει, του λες «όχι ευχαριστώ», και μετά αναρωτιέσαι αν το «ευχαριστώ» ταίριαζε στην περίσταση. Δεν είναι ότι δεν θες να βοηθήσεις, απλώς το να δώσεις μισό ευρώ δεν θα του λύσει το πρόβλημα.
Γ. Του χαμογελάς, βγάζεις ό,τι έχεις σε κέρματα και τα ρίχνεις στο κυπελλάκι

4. Στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια σου δίνει κατά λάθος 10 ευρώ παραπάνω ρέστα. Τι κάνεις;
Α. Τα κρατάς, δεν λες τίποτα και ξαναπάς συχνά – αυτή η γριά ψιλικατζού το χάνει σιγά-σιγά, λογικά θα ξανακάνει λάθος και θα ξαναέχεις το τυχερό σου.
Β. Το αντιλαμβάνεσαι. Το επεξεργάζεσαι μέχρι να βγεις από το μαγαζί. Απ’ έξω αμφιταλαντεύεσαι. Να το κρατήσω ή όχι; Κρίμα είναι μωρέ η κυριούλα. Αλλά είναι και 10 ευρώ. Μήπως να γυρίσ..; Ουφ, σχεδόν έφτασα σπίτι τώρα, θα της τα επιστρέψω άλλη φορά. Άλλωστε την έχω χρυσώσει τόσα χρόνια.
Γ. Τα επιστρέφεις αμέσως. Και την συμβουλεύεις να προσέχει όταν δίνει ρέστα. Κυκλοφορούν πολλοί επιτήδειοι εκεί έξω που θα τα κράταγαν ευχαρίστως.

5. Οι από πάνω απέκτησαν παιδί, το οποίο κλαίει όλη μέρα. Ποια είναι η στάση σου;
Α. Χτυπάς με την σκούπα το ταβάνι. Φωνάζεις να κάνουν το μούλικο να σκάσει. Αν συνεχίσει, θα καλέσεις την αστυνομία. Αν δεν το ‘χετε, μην κάνετε παιδιά, που να πάρει.
Β. Τα νεύρα σου γίνονται τσατάλια, αλλά κάνεις τουμπεκί. Έτσι είναι τα παιδιά. Άλλωστε και το σκυλάκι σου δεν έκανε φασαρία όταν το πρωτοπήρες;
Γ. Τους χτυπάς την πόρτα και προσφέρεσαι για babysitting όποτε το θελήσουν. Να βγουν κι αυτοί λίγο σαν άνθρωποι να ξεσκάσουν βρε αδερφέ.

6. Στο αεροπλάνο, μια παρέα σου ζητά να αλλάξετε θέσεις για να μην «χωριστούν». Τι απαντάς;
Α. «Ντοντ σπικ γκρικ, ντοντ σπικ, γκο αγουέι»
Β. Δέχεσαι απρόθυμα. Ουφ, μόλις είχες βολευτεί. Αλλά ζητάς να δεις το εισιτήριό τους, μη σε πιάσουν κορόιδο και σε ξανασηκώσει άλλος μετά.
Γ. «Ναι, εννοείται. Να έχετε μια καλή πτήση παιδιά. Θέλετε μπισκότο;»

7. Είσαι στο αυτοκίνητο, και ο μπροστινός σου περνάει με κόκκινο. Εσύ…
Α. Σπεύδεις να περάσεις κι εσύ με κόκκινο. Τι, πιο μάγκας είναι ο μπροστά;
Β. Τσκ, τσκ, σκέφτεσαι καθώς πατάς φρένο. Γι’ αυτό πάμε κατά διαόλου. Τους βασικούς κανόνες δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Και συνεχίζεις να μιλάς στο τηλέφωνο.
Γ. Έχεις ήδη πατήσει φρένο από το «πορτοκαλί». Σημείωσες νοερά και την πινακίδα του παραβάτη. Θα τον κατήγγειλες τώρα, αλλά ας είναι, ίσως υπήρχε ζήτημα ζωής και θανάτου και βιαζόταν φριχτά.

8. Βγαίνεις για καφέ με μια φίλη σου που έχει πάρει αρκετά κιλά τελευταία. Τι της λες;
Α. «Πώς έγινες έτσι μωρή σαν βοθρώνα; Ράψ’ το το ρημάδι». Ταυτόχρονα στέλνεις inbox σε κοινή σας φίλη: «Πού να δεις πόσο πάχυνε η Μαρία!! Θα βγάλω φωτό και θα σου στείλω, wait».
Β. Της λες ευγενικά ότι «πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας. Κι εγώ πήρα 150 γραμμάρια τελευταία». Και παραγγέλνεις ένα κλαμπ σάντουιτς με διπλή μαγιονέζα.
Γ. Της λες «τα πάχη μου, τα κάλλη μου, αρκεί να νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου». Στο εξής, την καλείς – διακριτικά και παρεμπιπτόντως – στο πάρκο κάθε φορά που πας για τρέξιμο. Ίσως χρειάζεται απλώς λίγη παρακίνηση.

9. Είσαι σε ένα πάρτι και έχεις μπλέξει σε μία υπερβολικά βαρετή συζήτηση. Πώς το διαχειρίζεσαι;
Α. Χασμουριέσαι μπροστά στα μούτρα του συνομιλητή σου. Ενώ σου μιλάει, απαντάς στο τηλέφωνο: «Έλα Γιώργο, εδώ, είμαι σε ένα άθλιο πάρτι, σκέτη κρεμάλα».
Β. Προσπαθείς να καταπνίξεις το χασμουρητό σου, και υπομένεις τα επιχειρήματα του συνομιλητή σου κουνώντας το κεφάλι και λέγοντας «αχά… αχά…», ενώ κάνεις νοήματα με τα μάτια σε κάποιον φίλο σου να σε σώσει.
Γ. Ακούς προσεκτικά όσα έχει να πει ο συνομιλητής σου. Ένιωσες άσχημα που στεκόταν μόνος του επί είκοσι λεπτά στη γωνία και κανείς δεν του έδινε σημασία. Άλλωστε μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα η συζήτηση, ποτέ δεν ξέρεις.

Τα αποτελέσματα:

Περισσότερα Α: Είσαι ένα τέρας
Στο Lion King εκτίμησες τις λεπτές αποχρώσεις του χαρακτήρα του θείου Σκαρ. Στην κουζίνα έχεις ειδικό συρτάρι με έτοιμες φόλες για τα ζωντανά της γειτονιάς. Και δεν θα δίσταζες να κινηθείς παρασκηνιακά εις βάρος άλλων για το δικό σου καλό – η επαφή με τους άλλους ανθρώπους άλλωστε, είναι εδώ που τα λέμε υπερτιμημένη.

Περισσότερα Β: Είσαι ένας κανονικός άνθρωπος
Θέλεις να κάνεις το καλό, αλλά συχνά δεν τα καταφέρνεις. Γιατί κανείς δεν είναι άγιος – εκτός από αυτόν που απάντησε σε όλα «Γ» - αλλά η πρόθεση και η προσπάθεια μετράει. Έχεις πάντως περιθώρια βελτίωσης – τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, αλλά αν το καλοσκεφτείς, οι ηθικές σου αρχές είναι ελαφρώς… εύκαμπτες.

Περισσότερα Γ: Είσαι ένας άγιος
Η θέση σου είναι στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, να φιλεύεις τα ενάρετα παιδάκια μαρμελάδες και να κάνεις φιλανθρωπίες, έχοντας παράλληλα την πίστη ότι σε όλους τους ανθρώπους ενυπάρχει το καλό. Η απύθμενη καλοσύνη και υπομονή σου καταντά ελαφρώς ενοχλητική για τους υπόλοιπους. Δοκίμασε πάντως να περπατήσεις πάνω σε νερό, ποτέ δεν ξέρεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v