SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σε τι μας κάνει καλό το κλάμα;

Όταν νιώθετε την ανάγκη να κλάψετε, αφεθείτε. Εκτός από το ξέσπασμα, το κλάμα κάνει καλό και στην υγεία.

Σε τι μας κάνει καλό το κλάμα;

Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ένα συναισθηματικό αδιέξοδο, και οι λέξεις απλά δεν είναι αρκετές για να εκφράσουν όσα νιώθουμε. Πίεση, άγχος, κατάθλιψη, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μας κάνουν να κλάψουμε. Διαβάστε παρακάτω και γιατί είναι καλό να το κάνουμε.

1. Μειώνει το στρες. Το κλάμα είναι ο πιο φυσικός τρόπος να ρίξουμε το στρες, σαν να μας ενημερώνει το μυαλό μας ότι έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα.

2. Ρίχνει την πίεση του αίματος. Όλοι, φυσικά, θα έχετε παρατηρήσει ότι αφού κλάψατε, νιώθατε πολύ πιο ήρεμοι. Το κλάμα ρυθμίζει τους παλμούς της καρδιάς και μας βοηθάει να ανασάνουμε όταν τα πράγματα γίνονται... ανυπόφορα.

3. Τα δάκρυα που προκαλούνται από θλίψη, και γενικότερα από συναισθήματα, απομακρύνουν τις τοξίνες που δημιουργεί το συναισθηματικό στρες, και ταυτόχρονα προκαλούν την έκκριση ενδορφινών, της «αντικαταθλιπτικής» ορμόνης που παράγει το σώμα μας. Επίσης, ενυδατώνουν τα μάτια και σκοτώνουν πολλά βακτήρια που εγκαθίστανται στην περιοχή και μπορούν να αποβούν βλαβερά για την όραση.

4. Τα δάκρυα περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαγγανίου, περίπου 30 φορές περισσότερο από όσο περιέχει το αίμα. Το μαγγάνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που λειτουργεί ως ρυθμιστής της διάθεσης, και όταν τα επίπεδά του είναι υψηλά, μπορεί να παρουσιάσουμε συμπτώματα άγχους, φόβου και κατάθλιψης. Όταν το μαγγάνιο «ελευθερώνεται» με τα δάκρυα, η διάθεσή μας ανεβαίνει.

5. Έχει ανακαλυφθεί ότι οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα θηλαστικά που δακρύζουν για συναισθηματικούς λόγους – με μόνες άλλες πιθανές εξαιρέσεις τους ελέφαντες και τους γορίλες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κλάμα ως μέσο έκφρασης είναι ένα από τα πράγματα που μας καθιστούν… ανθρώπους!

6. Το κλάμα είναι ένας πολύ υγιής τρόπος να έρθουμε αντιμέτωποι με τα προβλήματά μας. Μέσα στην μέρα, κρατάμε μέσα μας πολλά συναισθήματα, τα οποία κάπως πρέπει να εκφραστούν, προτού αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Κλαίγοντας, εξωτερικεύουμε την θλίψη, την οργή ή την αγανάκτησή μας, και είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε πιο ορθολογικά ό,τι μας βαραίνει.

7. Μας βοηθάει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Όταν κλαίμε, είναι λάθος να απολογούμαστε – στους άλλους ή σ’ εμάς – και να σκεφτόμαστε ότι είμαστε υπερβολικά αδύναμοι, ότι «τα μεγάλα παιδιά δεν κλαίνε» και όλες αυτές τις κλισέ φράσεις. Είναι, μάλιστα, η καλύτερη στιγμή να αποφασίσουμε να είμαστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό μας.

8. Το κλάμα χτίζει σχέσεις. Ναι, αναφερόμαστε σε εκείνες τις φορές που έχετε βρεθεί με κάποιον φίλο σας, ίσως νιώθατε φορτισμένοι και αφεθήκατε. Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να δείξει ευάλωτος, το πρώτο ένστικτο στους περισσότερους ανθρώπους είναι να μας καθησυχάσουν και να μιλήσουν μαζί μας.

Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v