Η αρχαιότερη αγκαλιά βρέθηκε στο Διρό!

Την αρχαιότερη… αγκαλιά του κόσμου, που χρονολογείται από το 3800 π.Χ., έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κοντά στο Σπήλαιο Αλεπότρυπα του Διρού.
Η αρχαιότερη αγκαλιά βρέθηκε στο Διρό!
Από το 3800 π.Χ. χρονολογείται ένα ζευγάρι που βρήκαν θαμμένο αγκαλιά οι αρχαιολόγοι κοντά στο σπήλαιο Αλεπότρυπα του Διρού. Η… αρχαιότερη αγκαλιά του κόσμου βρέθηκε από την ανασκαφή στη θέση Ξαγκουνάκι, στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου, και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

Παράλληλα, βρέθηκε και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε συνεσταλμένη όμως αυτή τη φορά στάση. Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του, οι ταυτόχρονες διπλές ταφές δεν είναι συχνό φαινόμενο και πολύ περισσότερο συχνό αρχαιολογικό εύρημα.

Επιπλέον, οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, αν όχι την αρχαιότερη, μέχρι σήμερα. Έχει χρονολογηθεί με άνθρακα C14 στο 3800 π.Χ., ενώ ανάλυση DNA των οστών των δύο ατόμων απέδειξε ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Τα ευρήματα έγιναν στο πλαίσιο της ανασκαφής που ολοκληρώθηκε το 2014, που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων Γ.Α. Παπαθανασόπουλου από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας σε συνεργασία με έλληνες και ξένους επιστήμονες και υπό την εποπτεία των Ε΄ΕΠΚΑ και 5ης ΕΒΑ.

Στόχο του είχε την ολοκλήρωση των ερευνών και την προετοιμασία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας ανασκαφής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα και την ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v