20 σπάνιες φωτογραφίες από την ελληνική Ιστορία

Τα Δεκεμβριανά, ο Εμφύλιος, η καταστροφή της Σμύρνης, η Απελευθέρωση και… όλη η υπόλοιπη σύγχρονη ελληνική Ιστορία σε 20 σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα.
20 σπάνιες φωτογραφίες από την ελληνική Ιστορία
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής παρελαύνουν στην Αθήνα. Ο κόσμος γιορτάζει την απελευθέρωση στις πλατείες. Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στήνεται έξω από την Παλιά Βουλή. Καπνός βγαίνει για πρώτη φορά από τις καμινάδες του Εργοστασίου του Φιξ. Τα Επτάνησα ενώνονται με την Ελλάδα. Η Σμύρνη καίγεται.

Η ελληνική Ιστορία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, μέσα από 22 συγκλονιστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.


Ο ιταλικός στρατός κατοχής εγκαταλείπει την Αθήνα, αφοπλισμένος από τους Γερμανούς. Σεπτέμβριος 1943. Μετά από την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, ο Ιταλικός στρατός αφοπλίζεται από τους πρώην συμμάχους τους, Γερμανούς. Στη διάρκεια της Κατοχής, στην Αττική, οι Ιταλοί ασκούσαν από κοινού με τους Γερμανούς τη διοίκηση στην Αθήνα και στον Πειραιά. Φωτογραφίες από την οδό Ηρώδου Αττικού, μπροστά από το κτήριο της Ανακτορικής Φρουράς, κατά την αναχώρησή τους. Τα στιγμιότυπα αυτά φωτογράφησε η Λιλή Θεοτοκά, το Σεπτέμβριο του 1943. Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.


Η Αθήνα υπό Γερμανική Κατοχή, από 27 Απριλίου 1941. Η είσοδος του γερμανικού στρατηγείου που στη διάρκεια της Κατοχής στεγαζόταν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.


Η μεταφορά του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην τωρινή του θέση, στον προαύλιο χώρο του μεγάρου της Παλαιάς Βουλής (φωτ. Πρακτορείου Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ, 1954). Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.


Αθήνα, Κατοχή. Άστεγοι προσπαθούν να ζεσταθούν καθισμένοι πάνω στη σχάρα εξαερισμού του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια.
Φωτογραφία: Διεύθυνσις Εγκληματολογικών Υπηρεσιών της Αστυνομίας, 1941 – 1944. Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.


Μοναστηράκι, Αθήνα 1903-1909. Βοσκός με το κοπάδι του στην οδό Ευαγγελιστρίας, στη διασταύρωσή της με την οδό Κλείτου. Φωτογραφία F. Boissonnas. Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

(*) Οι φωτογραφίες στο Photo Gallery, επάνω, προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, εκτός εάν αναφέρεται κάτι διαφορετικό. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v