Η λύπη διαρκεί περισσότερο από άλλα συναισθήματα

Τα τραυματικά γεγονότα έχουν μεγαλύτερο και μακροχρόνιο αντίκτυπο στον ψυχισμό μας, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που μέτρησε συγκριτικά 27 διαφορετικά συναισθήματα.
Η λύπη διαρκεί περισσότερο από άλλα συναισθήματα
Γιατί όταν νοιώθουμε λυπημένοι το συναίσθημα είναι 240 φορές πιο έντονο συγκριτικά με όταν ντρεπόμαστε, όταν μένουμε έκπληκτοι με κάτι ή όταν βαριόμαστε; Γιατί η λύπη πάει «χέρι χέρι» με γεγονότα που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον ψυχισμό μας, όπως οι θάνατοι και τα ατυχήματα.

Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσουμε και να κατανοήσουμε ό,τι συνέβη, σύμφωνα με τον Philippe Verduyn, του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο. Η έρευνά του, η οποία δημοσιεύθηκε στο Springer’s journal Motivation and Emotion, είναι η πρώτη η οποία παρέχει σαφή στοιχεία που να εξηγούν για ποιον λόγο συγκεκριμένα συναισθήματα διαρκούν περισσότερο από άλλα.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας μελέτησαν 233 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν τη διάρκεια 27 διαφορετικών συναισθημάτων τους στο παρελθόν, αλλά και πώς τα αντιμετώπισαν.

Από τα 27 αυτά συναισθήματα, η λύπη διήρκεσε περισσότερο, ενώ η ντροπή, ο φόβος, η αηδία, η βαρεμάρα, η συγκίνηση, η ενόχληση και η ανακούφιση σχεδόν «εξαφανίζονταν» σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συναισθήματα που διαρκούν λίγο είναι κατά βάση εκείνα που προκαλούνται από γεγονότα τα οποία έχουν μικρή σημασία για κάποιον. Όσο έντονο και επιδραστικό ένα συμβάν σε κάποιον, τόσο περισσότερο διαρκεί το αντίστοιχο συναίσθημα.

«Ο ‘μυρηκασμός’ είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τον χρόνο που διαρκούν τα συναισθήματα. Συναισθήματα που συνδέονται με μεγάλα επίπεδα ‘μυρηκασμού’ διαρκούν περισσότερο», λέει ο Verduyn, εξηγώντας τον ρόλο της σταθερής και επαναλαμβανόμενης σκέψης στην εμπειρία θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων.

Ν.Γ.
Πηγή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v