Αρβελέρ: Ο Κάσσανδρος «ένοικος» της Αμφίπολης

Ο Κάσσανδρος, επίγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι ο «ένοικος» του τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.
Αρβελέρ: Ο Κάσσανδρος «ένοικος» της Αμφίπολης
Την πεποίθηση ότι ο Κάσσανδρος, επίγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης εξέφρασε η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη» η κ. Αρβελέρ αναφέρει πως «με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη» και προσθέτει: .

«Όσο για τους δολοφονηθέντες από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη, Ρωξάνη και τον τότε δωδεκαετή Αλέξανδρο Δ', γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και την Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε στην Πύδνα, αν ο Κάσσανδρος ήθελε να τηρήσει τα προσχήματα -κυρίως απέναντι στους υπόλοιπους διαδόχους αλλά και απέναντι στο νομοταγές στη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στράτευμα-, θα πρέπει να τους έθαψε, ως βασιλείς που ήταν, στους βασιλικούς τάφους των Αιγών».

Η βυζαντινολόγος καταλήγει αναρωτώμενη: «Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;».

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v