Αμφίπολη: Εντυπωσιακή «εμφάνιση» της Περσεφόνης

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση το πρόσωπο που έλειπε δίπλα στον γενειοφόρο άνδρα του ψηφιδωτού είναι η Περσεφόνη, ενώ η σκηνή αναπαριστά την αρπαγή της.
Αμφίπολη: Εντυπωσιακή «εμφάνιση» της Περσεφόνης
Μία ακόμα εντυπωσιακή ανακάλυψη στον τάφο της Αμφίπολης έρχεται στο φως, αυτή τη φορά από το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον τύμβο Καστά.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η τρίτη μορφή της παράστασης, πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος φοράει και κόκκινο ιμάτιο, δεν είναι άλλη από την Περσεφόνη.

«Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης το Υπουργείο επισημαίνει ότι η παράσταση είναι «εκπληκτική, όχι μόνο για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου, καθώς στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης».

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v