Η Βόρεια Κορέα σε 22 «σκοτεινές» φωτογραφίες

Ένας φωτογράφος του Associated Press αποτυπώνει την τρομακτική καθημερινότητα στην πιο απομονωμένη χώρα της Γης.
Η Βόρεια Κορέα σε 22 «σκοτεινές» φωτογραφίες
της Ηρώς Κουνάδη

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι το πόσο άδειοι είναι οι δρόμοι. Για πρωτεύουσα των τρεισήμισι εκατομμυρίων ανθρώπων, η Pyongyang είναι τρομακτικά έρημη –σε όλες τις φωτογραφίες. Το δεύτερο πράγμα που βλέπεις είναι τα χαμόγελα. Για την ακρίβεια, η απουσία τους. Κανένας άνθρωπος, σε καμία φωτογραφία, δεν χαμογελάει. Ούτε καν σε αυτές των γάμων.

Καθώς ο πλανήτης γίνεται ένα ολοένα και μικρότερο χωριό, και οι φωτογραφίες από μέρη μακρινά σαν τη Νέα Υόρκη ή τις Σεϋχέλλες ή τη Νέα Ζηλανδία είναι πια καθημερινότητα στα news feed μας, η Βόρεια Κορέα είναι από τα ελάχιστα μέρη που μπορούν πραγματικά να σε σοκάρουν. Το πιο απομονωμένο κράτος του πλανήτη, το τελευταίο πιθανότατα μέρος της γης όπου οι κάτοικοι αγνοούν την ύπαρξη του internet, το «βασίλειο» του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και των απογόνων του, δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχετε δει ποτέ.

Ο φωτογράφος του Associated Press, David Guttenfelder, απαθανάτισε την καθημερινότητα στη Βόρεια Κορέα με τρόπο σπάνιο: αντί για τα αγάλματα των ηγετών και τις προπαγανδιστικές αφίσες, εστίασε στα βλέμματα των ανθρώπων, στους άδειους δρόμους και στα καθημερινά αντικείμενα που συνήθως περνούν απαρατήρητα.

Μια οθόνη υπολογιστή με πλαστικά λουλούδια στο προστατευτικό της κάλυμμα, ένα μπερδεμένο καλώδιο τηλεφώνου και οι προθήκες ενός ανθοπωλείου λένε την κατά τι ανατριχιαστική ιστορία της χώρας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα το έκανε άλλο ένα πορτρέτο του (εκάστοτε) ηγέτη.

Κάντε κλικ στο Photo Gallery, επάνω, και ακολουθήστε μας σε μια μάλλον σκοτεινή βουτιά στα άδυτα της «Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v