Η θρησκεία… μπερδεύει τα παιδιά, λέει έρευνα

Μεγαλύτερη δυσκολία να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από την φαντασία αντιμετωπίζουν τα παιδιά που εκτίθενται στη θρησκεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η θρησκεία… μπερδεύει τα παιδιά, λέει έρευνα
Τα παιδιά που εκτίθενται στη θρησκεία δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την αλήθεια από την φαντασία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του επιστημονικού περιοδικού Cognitive Science.

Οι ερευνητές έδωσαν σε παιδιά ηλικίας 5-6 ετών τρεις διαφορετικούς τύπους ιστοριών (θρησκευτικές, φανταστικές και ρεαλιστικές) προκειμένου να δουν πόσο εύκολα μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις ιστορίες που περιείχαν απίθανα ή μη ρεαλιστικά στοιχεία ως φανταστικές.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, από τους 66 συμμετέχοντες, τα παιδιά που πήγαιναν στην εκκλησία ή στο κατηχητικό παρουσίαζαν σημαντικές δυσκολίες στο να ξεχωρίσουν ως φανταστικά στοιχεία όπως για παράδειγμα τα ζώα που μιλούσαν. Μάλιστα, όταν κλήθηκαν να αιτιολογήσουν την κατηγοριοποίηση που είχαν κάνει στις ιστορίες, τα παιδιά επικαλούνταν την θρησκεία –έλεγαν, για παράδειγμα, ότι το ότι ο Χριστός μετέτρεψε το νερό σε κρασί ήταν κάτι που έγινε στην πραγματικότητα, με την θεϊκή παρέμβαση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η θρησκευτική διδασκαλία, και ιδιαίτερα η έκθεση σε ιστορίες που μιλούν για θαύματα, κάνει τα παιδιά περισσότερο δεκτικά απέναντι στην απιθανότητα. Τείνουν, δηλαδή, να πιστεύουν ότι το αδύνατο μπορεί να συμβεί, αψηφώντας τις κανονικές σχέσεις αίτιου και αιτιατού».

Πηγή: Huffington Post 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v