7 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Κωνσταντίνο

Τι σημαίνει Κωνσταντίνος; Πόσες παροιμίες μιλούν για τον Κώστα; Και πόσοι Έλληνες απαντούν σε αυτό το όνομα; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εορτάζοντες και μη.
7 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Κωνσταντίνο
Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωνσταντής, Κώτσος, Κωνσταντίνα, Ντίνα. Τόσες διαφορετικές παραλλαγές κι άλλες τόσες παραδόσεις γύρω από το τρίτο δημοφιλέστερο όνομα στην Ελλάδα. Ευχόμαστε τα χρόνια μας πολλά στους χιλιάδες Κωνσταντίνους αυτής της χώρας, με… δωράκι επτά πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το όνομά τους.

Από πού προέρχεται το όνομα;

Από την λατινική λέξη Constantia, που σημαίνει σταθερότητα, υπομονή, εγκαρτέρηση. Η κατάληξη -ίνος (-inus) είναι υποκοριστικό (το αντίστοιχο -άκης της νεοελληνικής). Αν έπρεπε δηλαδή να το μεταφράσουμε στη νέα ελληνική, το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι σαν Σταθεράκης –ή Σταθερούλης.

Πόσο συνηθισμένο είναι;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αποφοίτου τμήματος επιστήμης των υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, Χάρη Φουνταλή, στο όνομα Κωνσταντίνος απαντούν 124.289 Έλληνες, πράγμα που το κατατάσσει τρίτο στη λίστα με τα δημοφιλέστερα ελληνικά ανδρικά ονόματα –αμέσως μετά τον Γιώργο και τον Δημήτρη. Ναι, αυτό σημαίνει ότι το Κωνσταντίνος είναι δημοφιλέστερο όνομα από το Γιάννης –κι ας υπάρχουν λιγότερες παροιμίες.

Μιλώντας για παροιμίες…

Σε σύγκριση με τον Γιάννη, όλα τα υπόλοιπα ονόματα της νέας ελληνικής ωχριούν ως πρωταγωνιστές παροιμιών. Στο ρόστερ του Κώστα περιλαμβάνονται μόνο η σχετικά άγνωστη «Και παπάς έγινες Κώστα; Έτσι τα ‘φερε η κατάρα» και το «Τα έκαναν τάτσι μίτσι κότσι», που σύμφωνα με τον Νίκο Σαραντάκο λέγεται για όσους ενεργούν προσυνεννοημένα για να εξαπατήσουν κάποιον ή να πετύχουν αθέμιτο σκοπό, με τα ονόματα να είναι αρβανίτικα υποκοριστικά (Τάτσης, Μήτσης και Κώτσης).

Τίνος τη μνήμη γιορτάζουμε στις 21 Μαΐου;

Ο Άγιος Κωνσταντίνος της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, αλλιώς γνωστός και ως Κωνσταντίνος Α’ ο Μέγας, ο πρώτος βυζαντινός αυτοκράτορας. Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες της Ιστορίας, ήταν εκείνος που μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, ιδρύοντας ουσιαστικά αυτό που αργότερα θα λέγαμε Βυζάντιο και που υπέγραψε το διάταγμα της Ανεξιθρησκίας μέσω του οποίου σταματούσε τον διωγμό των Χριστιανών (μη όντας χριστιανός εκείνος, αλλά βλέποντας ότι η νέα θρησκεία είχε προοπτικές να ενώσει τους διαφορετικούς λαούς της νεοσύστατης αυτοκρατορίας του).

Ήταν, επίσης, εκείνος που (χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να ξέρει γιατί) διέταξε να εκτελέσουν τον γιο του, Κρίσπο, και εκτέλεσε την δεύτερη σύζυγό του Φαύστα, διατάζοντας μάλιστα την «καταδίκη της μνήμης» και των δύο (damnatio memoriae, στα λατινικά, η πρακτική της «εξαφάνισης» οποιασδήποτε μαρτυρίας για την ζωή ενός ατόμου και της διαγραφής του ονόματός του από επίσημα έγγραφα και οποιουδήποτε τύπου μνημεία).

Άλλα ιστορικά πρόσωπα με το όνομα Κωνσταντίνος

Έντεκα συνολικά βυζαντινοί αυτοκράτορες είχαν το όνομα Κωνσταντίνος –σύμφωνα, άλλωστε, με τον γνωστό θρύλο, «Κωνσταντίνος την έχτισε, Κωνσταντίνος την έχασε [σ.Σ. Κωνσταντίνος ΙΑ ο Παλαιολόγος], Κωνσταντίνος θα την ξαναπάρει» την Κωνσταντινούπολη. Δεκατρείς επίσης βασιλιάδες είχαν το όνομα Κωνσταντίνος –μεταξύ αυτών, δύο της Ελλάδας, δύο της Αιθιοπίας, τρεις της Σκωτίας και έξι της Αρμενίας.

Το όνομα Κωνσταντίνος σε άλλες γλώσσες

Λόγω της λατινικής του προέλευσης, το όνομα δεν αλλάζει ιδιαίτερα από γλώσσα σε γλώσσα: Είναι Κονσταντίν στα σέρβικα, τα ρουμάνικα, τα ρώσικα, τα σουηδικά, τα ουγγρικά, τα δανέζικα, τα βουλγάρικα και τα τσέχικα. Κονσταντίνο στα ισπανικά και τα πορτογαλικά, Κονσταντίνι στα αλβανικά, Κοστανδιανός στα αρμένικα, Κουστεντίν στη βρετονική διάλεκτο του γαλλικού βορρά, Κωνσταντή στα καταλανικά, Κουεσταντίνος στα αιθιοπικά και Κονσταντέν στα γαλλικά.

Τι λέει η αριθμολογία;

Σύμφωνα με την αριθμολογία, το όνομα Κωνσταντίνος αντιστοιχεί στον λεξάριθμο 4, πράγμα που φανερώνει άτομο σοβαρό, οργανωτικό και πειθαρχημένο. Ο Κωνσταντίνος, λέει, λειτουργεί σχεδόν πάντα με την λογική, σπάνια αφήνει το συναίσθημα να τον παρασύρει. Αγαπά ιδιαίτερα την τάξη, τόσο στο σπίτι όσο και στη ζωή του, κάνει σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις και φιλίες, και δυσκολεύεται να απομακρύνει από την ζωή του ανθρώπους ακόμα και αν χρειάζεται.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v