Πέντε νέοι τάφοι ανακαλύφθηκαν στη Βεργίνα

Πέντε νέους βασιλικούς τάφους στην Νεκρόπολη των Αιγών έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων στη Βεργίνα.
Πέντε νέοι τάφοι ανακαλύφθηκαν στη Βεργίνα
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά… πέντε βασιλικοί τάφοι ήρθαν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη στην βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών.

Η «ταφική συστάδα των Τημενιδών», όπως αποκαλείται, αποκαλύφθηκε κομμάτι κομμάτι και τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν σήμερα Πέμπτη το απόγευμα από τη διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, στην πρώτη μέρα των εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως ανέφερε η κ. Κοτταρίδη στο Έθνος, η άφθονη κεραμική, κυρίως οι κομψές λευκές λήκυθοι (χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών), χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ., ενώ ένα σιδερένιο ξίφος μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον βασιλιά Περδίκκα Β' (454-413 π.Χ.), ο οποίος έδωσε σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει ανεξάρτητο το βασίλειό του μέσα στη λαίλαπα του Πελοποννησιακού Πολέμου.

«Μολονότι οι τάφοι είναι όλοι συλημένοι, η παρουσία κατάλοιπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών με πλούσια αφιερώματα (αγγεία και όπλα) που ανακαλούν περιγραφές των ομηρικών επών αλλά και το μέγεθος και την μορφή των ίδιων των μνημείων μας οδήγησαν στη σύνδεση με την οικογένεια των Τημενιδών», πρόσθεσε η αρχαιολόγος.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v