12 συγκλονιστικές εικόνες από τα επεισόδια στην Τουρκία

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και τα βίαια επεισόδια του #occupyGezi που συγκλόνισαν τον πλανήτη.
12 συγκλονιστικές εικόνες από τα επεισόδια στην Τουρκία
Μία καθιστική διαμαρτυρία ομάδας πολιτών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης εξελίχθηκε σε μαζική διαμαρτυρία εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Το σαββατοκύριακο βάφτηκε κόκκινο στην Τουρκία και τα επεισόδια έστρεψαν το βλέμμα όλου του πλανήτη στις αιματηρές διαδηλώσεις της Πόλης και της Άγκυρας.


YUNUS EMRE CAYLAK / DEMOTIX / CORBIS

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Μαΐου, όταν μια ομάδα ακτιβιστών ξεκίνησε ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον των σχεδίων να μετατραπεί ένας από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες στο κέντρο της πόλης σε εμπορικό κέντρο.


BULENT KILIC / AFP / GETTY IMAGES

Οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να απωθήσουν τους πολίτες από την πλατεία Taksim, και μια σειρά βιαιοτήτων πυροδότησε «εξέγερση» εναντίον όχι μόνο των σχεδίων για το πάρκο Gezi, αλλά ολόκληρης της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν.


BULENT KILIC / AFP / GETTY IMAGES

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην λεωφόρο Ιστικλάλ για να διαδηλώσουν, ενώ το ίδιο έκαναν και τούρκοι πολίτες στην Άγκυρα.


MONIQUE JAQUES / CORBIS

Σύντομα, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες 58 πόλεις της Τουρκίας.


SEDAT SUNA / EPA

Οι αστυνομικές αρχές, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησαν υπέρ του δέοντος χρήση δακρυγόνων και χημικών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.



Στους δρόμους της Πόλης επικράτησε χάος και το σκηνικό εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο εναντίον της αστυνομίας.


AP

Οι τούρκοι διαδηλωτές έγιναν παγκόσμιο trending topic στο Twitter και ο διεθνής τύπος κάνει λόγο για την «νέα πλατεία Ταχρίρ».


SEDAT SUNA / EPA

Οι διαδηλωτές εναντιώνονται στην ολοένα και πιο απολυταρχική τακτική της κυβέρνησης. Στα επεισόδια πρωτοστατούν οι υποστηρικτές του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης.


TOLGA BOZOGLU / EPA

Μέχρι το Σάββατο, τα στοιχεία έκαναν λόγο για 939 συλλήψεις, 79 τραυματίες και περίπου 100 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα. Υπήρξαν επίσης ανεπιβεβαίωτες φήμες για 4 νεκρούς.


YUNUS EMRE CAYLAK / DEMOTIX / CORBIS






Τα επεισόδια συνεχίζονται ακόμη. Εδώ, διαδηλωτές τοποθετούν μάσκα σε αδέσποτο σκύλο της πλατείας, που έχει επηρεαστεί από τα δακρυγόνα.












BULENT KILIC / AFP / GETTY IMAGES

Τα σχετικά hashtags στο Twitter είναι τα #occupygezi και #occupytaksim
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v