Το Instagram δε θα πουλήσει τις φωτογραφίες σας

Με ανακοίνωσή του η οποία απαντά στη θύελλα αντιδράσεων και στο κύμα αποχωρήσεων που ξεσήκωσε η αλλαγή των όρων χρήσης του Instagram, ένας εκ των συνιδρυτών του ξεκαθαρίζει ότι η διατύπωση του επίμαχου όρου οδήγησε σε παρερμηνείες.
Το Instagram δε θα πουλήσει τις φωτογραφίες σας
Το... τέλος του κόσμου κόντεψε να φέρει χτες η ανακοίνωση περί αλλαγής των όρων χρήσης του Instagram. Οι ειδήσεις που κατέκλυσαν το internet, αρχικά από τα επίσημα χείλη των New York Times, και εν συνεχεία από εξοργισμένους χρήστες του δημοφιλέστατου social network έκαναν λόγο για μαζικές διαγραφές λογαριασμών. Τι είχε συμβεί; Ένας εκ των νέων όρων χρήσης, που θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Ιανουαρίου, είχε παρερμηνευθεί ως πρόθεση της εταιρίας να πουλήσει τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες της, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης.

Κάτι τέτοιο, λένε τώρα τα στελέχη της, δεν ισχύει. Ο συνιδρυτής του Instagram, Kevin Systrom, έσπευσε χτες το βράδυ να κατευνάσει τα πνεύματα, με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τόσο στην εφαρμογή όσο και στο blog του, και έλεγε εν ολίγοις ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να πουλήσουμε τις φωτογραφίες σας. Η γλώσσα στην οποία γράφονται οι όροι χρήσης μπορεί συχνά να δημιουργήσει παρερμηνείες. Ήταν δικό μας λάθος το ότι η διατύπωση των όρων δεν ήταν πιο ξεκάθαρη. Θα ξαναγράψουμε τους όρους ώστε να είναι κατανοητοί».

Στην ανακοίνωσή του, ο Systrom ανέφερε επίσης ότι αυτό που έλεγε ο όρος ο οποίος παρερμηνεύτηκε ήταν πως κάποιες μεγάλες εταιρείες θα έχουν δυνατότητα διαφημιστικής προβολής μέσα από το Instagram, όπως γίνεται τώρα στο News Feed του Facebook, που εμφανίζει σαν posts συγκεκριμένες σελίδες στις οποίες οι φίλοι σας έχουν κάνει like.

Η εταιρεία, δηλαδή, θα έχει το δικαίωμα να χορηγήσει, σε όποιο φορέα πληρώσει για αυτό, τη δυνατότητα προβολής του username, της εικόνας, των φωτογραφιών και των ενεργειών του χρήστη σε σχέση με υλικό υπό πληρωμή ή δραστηριότητες προώθησης (promotion), χωρίς να παρέχεται κάποιου είδους αποζημίωση ή να ζητείται σχετική άδεια. Ακριβώς, δηλαδή, όπως γίνεται στο Facebook –το οποίο δεν «πουλάει» τις φωτογραφίες σας σε κανέναν, επιτρέπει όμως σε μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει, πχ, την φωτογραφία του προφίλ σας μαζί με το όνομά σας για να πείσει τους φίλους σας να αγοράσουν τα προϊόντα της, ή να κάνουν like στη σελίδα της.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v