Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο

Σαφώς πιο «περιορισμένη» σε σχέση με το 2008, αλλά με… τσαμπουκά και αυτοπεποίθηση, η ελληνική ολυμπιακή αποστολή αναχωρεί για το Λονδίνο έτοιμη για διακρίσεις. Οι αθλητές και οι κατηγορίες για τις οποίες έχουμε… υψηλές προσδοκίες για μετάλλια.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Λίγες ημέρες έμειναν για την έναρξη των Ολυμπιακών του Λονδίνου και η ελληνική αποστολή δηλώνει πανέτοιμη για διακρίσεις. Αν και κατά 30 % λιγότεροι αριθμητικά σε σχέση με αυτούς που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, οι έλληνες αθλητές δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να πετάξουν την Δευτέρα στο Λονδίνο για… τουρισμό. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας και ασημένιος Ολυμπιονίκης στο τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης: «Τη Δευτέρα πετάμε με πολλά όνειρα και ελπίζουμε να κάνουμε όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Μετάλλιο με το… κουπί τους

Η ανοδική πορεία της ελληνικής κωπηλασίας, η οποία θα εμφανιστεί με τέσσερα πληρώματα στο Λονδίνο, μας γεμίζει αισιοδοξία για ακόμα περισσότερες διακρίσεις. Άλλωστε η παρουσία των πληρωμάτων μας στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υπήρξε κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Το δίδυμο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου με τους Στέργιο Παπαχρήστο, Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα και Γιάννη Χρήστου το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό, οι δίδυμοι Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο και την πρώτη στο Ευρωπαϊκό, ενώ οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδανής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών ήταν όγδοοι στο Παγκόσμιο και δεύτεροι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.



Ευελπιστούμε το δίδυμο Τσιάβου – Γιαζιτζίδου να… τεταρτώσει το κακό (είναι ήδη τρις παγκόσμιες πρωταθλήτριες) και τα αδέρφια Γκουντούλα από την Κοζάνη να συνεχίσουν την παράδοση που τους έχει να μην φεύγουν από διοργάνωση χωρίς καμία διάκριση.
Διακρίσεις… ανοιχτής θαλάσσης

Στο αγώνισμα του ανοιχτού νερού, το… θωρηκτό εν ονόματι Χρήστος Γιαννιώτης μπορεί να μας κάνει χαρούμενους στη λίμνη του Χάιντ Παρκ. Ο κερκυραίος κολυμβητής είναι ο μοναδικός Έλληνας με διπλή παρουσία σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων στην κολύμβηση και κατέχει πανάξια μια θέση στην ελίτ του αγωνίσματος, έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλιο το 2011 στη Σαγκάη στα 10 χιλιόμετρα, το ασημένιο στα πέντε χιλιόμετρα στην ίδια διοργάνωση και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 10 χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης στο Μεξικό φέτος. Ελπίδες για μια θέση στο βάθρο των μεταλλίων έχει και η Μαριάννα Λυμπερτά, η οποία έδειξε στη Σαγκάη ότι αποτελεί κλασσική αξία παγκοσμίου επιπέδου, τερματίζοντας στην τρίτη θέση στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα.

Οι τζουντόκα και ο… πεισματάρης ψηλός

Στις πολεμικές τέχνες μια θέση στο βάθρο μπορούν κάλλιστα να διεκδικήσουν ο τζουντόκα Ηλίας Ηλιάδης, χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και ο… δίμετρος αθλητής του τάε κβον ντο και δις ασημένιος Ολυμπιονίκης (Αθήνα, Πεκίνο) Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Ο Ηλιάδης, παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε μετά τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, κατάφερε να ανακάμψει κερδίζοντας το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας το 2010, ενώ το 2011 ανακηρύχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Νικολαΐδης, μετά από δύο συνεχόμενες ήττες σε Ολυμπιακούς αγώνες από τον ίδιο αντίπαλο τον Τσα Ντονγκ-Μιν, δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το κακό να… τριτώσει και πάει στο Λονδίνο με μοναδικό στόχο το χρυσό μετάλλιο.



Στις γυναίκες, η Γιαννιώτισσα τζουντόκα Ιουλιέτα Μπουκουβάλα θα διεκδικήσει και αυτή με τη σειρά της μια θέση στο βάθρο των νικητών στη κατηγορία των 57 κιλών, έχοντας ήδη κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο φέτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο.

Στο στίβο της διάκρισης

Ο Δημήτρης Χονδροκούκης πάει στο Λονδίνο με… φόρα από το πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Κωνσταντινούπολη, όπου κατέκτησε το χρυσό στο άλμα εις ύψος με μια εκπληκτική προσπάθεια στα 2,33 μέτρα. Ο 23χρονος αθλητής από το Μαρούσι βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις του στο άλμα σε ύψος το 2011, ανεβαίνοντας στην παγκόσμια κατάταξη και στη διεκδίκηση των μεταλλίων στις κύριες διοργανώσεις.
Με ελπίδες για διάκριση θα πάρουν το ολυμπιακό βάπτισμα του πυρός οι τριπλουνίστριες Βούλα Παπαχρήστου και Νίκη Πανέτα, ο 26χρονος Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), ο ακοντιστής Σπύρος Λεμπέσης και οι επικοντίστριες Στέλλα Λεδάκη και Κατερίνα Στεφανίδη.

Στη γυμναστική, οι Βασίλης Τσολακίδης, Βλάσης Μάρας και Βάσω Μιλλούση έχουν τις ικανότητες να μπουν στον τελικό του αγωνίσματός τους και από εκεί να βάλουν στόχο ένα μετάλλιο, στη ποδηλασία ο Χρήστος Βολικάκης (νούμερο ένα στη παγκόσμια κατάταξη Keirin) μπορεί να κάνει το μεγάλο «μπαμ» χτυπώντας τους Βρετανούς στο παραδοσιακό τους άθλημα, ενώ στην ιστιοσανίδα ο διάδοχος του Νίκου Κακλαμανάκη, ο σέρφερ Βύρωνας Κοκκαλάνης έχει τις ικανότητες και το ταλέντο για να διακριθεί.



Καλή τύχη λοιπόν, Έλληνες!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v