Το ιστορικό κύπελλο του Σπύρου Λούη… μένει Ελλάδα

Στην δημοπρασία του οίκου Christie’s που έβγαλε στο σφυρί το ιστορικό Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πλειοδότησε και δήλωσε πως θα μοιραστεί το κύπελλο ως έκθεμα με τον ελληνικό λαό, του οποίου αποτελεί κειμήλιο.
Το ιστορικό κύπελλο του Σπύρου Λούη… μένει Ελλάδα
Πριν λίγες εβδομάδες, η είδηση ότι ο απόγονος του Σπύρου Λούη θα βγάλει στο σφυρί το Ασημένιο Κύπελλο του πρώτου σύγχρονου Ολυμπιονίκη μας προκάλεσε κύματα αντιδράσεων όχι μόνο από τον δήμαρχο του Αμαρουσίου, από όπου κατάγεται η οικογένεια, αλλά και από πολλούς Έλληνες που είδαν ένα κομμάτι της σύγχρονης κληρονομιάς τους να παίρνει τον δρόμο προς τον οίκο Christie’s.
Τελικά, στην δημοπρασία που έλαβε χώρα την Τετάρτη, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896

Η έντονη δημοπρασία στο South Kensington του Λονδίνου ολοκληρώθηκε με την προσφορά των περίπου 655.000 ευρώ από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που τελικά απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο. Το Ίδρυμα δήλωσε πως θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό. 

«Η σημασία και η αξία του Ασημένιου Κυπέλλου που κέρδισε ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», είπε ο Alexander Kitroeff, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Bréal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», είπε ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων». 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v