4,6 εκ. δολάρια για το παλιότερο αυτοκίνητο του κόσμου

Όσο πιο παλιό είναι το αυτοκίνητο, τόσο χάνει την αξία του… Όχι ακριβώς όταν μιλάμε για το παλιότερο αυτοκίνητο στον κόσμο (που εξακολουθεί να τσουλάει) το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία την προηγούμενη εβδομάδα στο αστρονομικό ποσό των 4,6 εκ. δολαρίων.
4,6 εκ. δολάρια για το παλιότερο αυτοκίνητο του κόσμου
Όσο πιο παλιό είναι το αυτοκίνητο, τόσο χάνει την αξία του… Όχι ακριβώς όταν μιλάμε για το παλιότερο αυτοκίνητο στον κόσμο (που εξακολουθεί να τσουλάει) το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία την προηγούμενη εβδομάδα στο αστρονομικό ποσό των 4,6 εκ. δολαρίων. Πριν σκεφτείτε ότι είναι πολλά τα λεφτά, αναλογιστείτε ότι ο νέος ιδιοκτήτης του δεν θα χρειάζεται να πληρώνει για βενζίνη, αφού το ηλικίας 127 ετών όχημα κινείται με ατμό.

Όπως αναφέρει το CNN, το αρχαίο αυτοκίνητο «έπιασε» την διπλή τιμή από την εκτιμώμενη στον οίκο δημοπρασίας RM του Hershey και ο αγοραστής προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πάντως εκτός από τις καινούργιες… ρόδες, ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης κατέχει πλέον και το ρεκόρ για το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε δημοπρασία για παλιό αυτοκίνητο.
Ποια είναι λοιπόν η ιστορία πίσω από αυτό το σκουριασμένο διθέσιο; Το αυτοκίνητο της φίρμας De Dion-Bouton et Trepardoux, με το παρατσούκλι «Η Μαρκησία», προοριζόταν για τον Γάλλο κόμη De Dion, έναν από τους ιδρυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας που το κατασκεύασε το 1884. Πιστεύεται ότι ο εκκεντρικός κόμης βάφτισε έτσι το αυτοκίνητο προς τιμήν της μητέρας του.

Χρησιμοποιώντας για καύσιμα άνθρακα, ξύλο και κομμάτια χαρτί, το όχημα θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ως καινοτόμο επίτευγμα, ενώ πρωτομπήκε στην αγωνιστική δράση το 1887, συμμετέχοντας στο πρώτο ράλι αυτοκινήτων και κατορθώνοντας να φτάσει στην ανώτατη ταχύτητα των 38 μιλίων ανά ώρα.

Και παρά το γεγονός ότι χρειάζεται περίπου 30 λεπτά έως ότου μπορέσει να παράγει αρκετό ατμό ώστε να πάρει μπροστά, το αυτοκίνητο διατηρεί τα «πράσινα» διαπιστευτήριά του καθώς μπορεί να διανύσει 20 μίλια καταναλώνοντας μόλις ένα ρεζερβουάρ νερό.

Δείτε μίνι ντοκιμαντέρ με το De Dion-Bouton et Trepardoux εν δράσει



Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v