Πρώτα ο Ατλαντικός, τώρα το Αιγαίο

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό, βάζει πλώρη για το Αιγαίο όπου θα εξερευνήσει το Ελληνικό Τόξο με την βοήθεια του υπερσύγχρονου σκάφους Nautilus.
Πρώτα ο Ατλαντικός, τώρα το Αιγαίο
Ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, γνωστός για την ανακάλυψη του ναυάγιου του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό, ξεκινά την εξερεύνηση του Αιγαίου σε μια προσπάθεια να μελετήσει το υποθαλάσσιο ρήγμα στο Ελληνικό Τόξο, «υπεύθυνο» για την πλειοψηφία των σεισμικών δονήσεων στην Ελλάδα.

Συνοδοιπόρος του στην προσπάθεια αυτή, το ερευνητικό σκάφος Nautilus, το οποίο απέπλευσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα από την Τουρκία. Η αποστολή του Μπάλαρντ υπολογίζεται να διαρκέσει έναν μήνα, ενώ κατά την διάρκειά της θα χρησιμοποιηθούν τρία τηλεχειριζόμενα βαθύσκαφη: το Άργος, η Ηχώ και ο Ηρακλής.

Τα σκάφη αυτά θα βιντεοσκοπήσουν μεταξύ άλλων βυθισμένες αρχαίες πόλεις, υδροθερμικά φρεάτια και υποθαλάσσια ηφαίστεια στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στη Μαύρη Θάλασσα, φτάνοντας σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων.

Μαζί με τον Μπάλαρντ στο πλοίο βρίσκονται ακόμα 16 επιστήμονες, οι οποίοι θα μελετήσουν μεταξύ άλλων το βυθό κοντά στα Αιολικά Νησιά στο Τυρρηνικό Πέλαγος, βόρεια της Σικελίας. Πρωταρχικός τους στόχος όμως είναι το Ελληνικό Τόξο, το όριο δηλαδή ανάμεσα στην ευρασιατική και την αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα. Το Τόξο έχει ως αφετηρία την Κεφαλονιά, διασχίζει το Ιόνιο, περνά νότια της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο. Το γιγαντιαίο αυτό ρήγμα αποτελεί την ζώνη σύγκρουσης των δύο ηπείρων και σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της αποστολής μπορεί να κρύβει ασυνήθιστες γεωλογικές δομές.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Μπάλαρντ ανέφερε ότι έχει μια γενική ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσει, αλλά αυτό που τον συναρπάζει περισσότερο είναι το άγνωστο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που με συναρπάζει είναι όταν ψάχνουμε για κάτι αλλά τελικά βρίσκουμε κάτι σημαντικότερο. Πηγαίνουμε εκεί που δεν έχει πάει κανείς στον πλανήτη Γη. Είναι σαν ένα παιχνίδι μυστηρίου». 

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την αποστολή με ζωντανά βίντεο και εικόνες κάντε κλικ εδώ.

Πηγή: theday.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v