Special Olympics: Ο απολογισμός μιας μεγάλης γιορτής

Εν μέσω των πιο ταραχωδών ημερών της Αθήνας μοναδικό ψήγμα πολιτισμού αποτέλεσαν οι Special Olympics που ολοκληρώθηκαν με την λαμπερή τελετή λήξης την Δευτέρα 4 Ιουλίου. Δείτε στιγμιότυπα και ελληνικές επιτυχίες των αγώνων.
Special Olympics: Ο απολογισμός μιας μεγάλης γιορτής
Με φόντο τα δακρυγόνα και μία πόλη σε κοινωνικο-πολιτικό αναβρασμό ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα οι Special Olympics. Παρά τις δυσμενείς, για την ομαλή εξέλιξη των αγώνων σύρθηκες, και το αφιλόξενο περιβάλλον διεξαγωγής τους, όλοι οι αθλητές, μεταλλιούχοι και μη, έδωσαν σώμα και ψυχή αποδεικνύοντας το αγωνιστικό τους ιδεώδες. Παράλληλα, σημαντική ήταν και η ενίσχυση χορηγών, όπως ο ΟΤΕ, που με κάθε μέσο προώθησαν και πρόβαλαν το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα γιορτής, με τη μουσική, τον χορό και τις παραστατικές τέχνες να εγκωμιάζουν την ελληνική παράδοση. Το παρόν, πέρα από τους αθλητές και τους εθελοντές, έδωσαν αγαπημένοι καλλιτέχνες όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Μυρτώ Παπαθανασίου και ο Δήμος Αναστασιάδης.

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν το παιδί και ο τρόπος που διαπαιδαγωγείται και μεγαλώνει μέσα στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία, με έμφαση στον ρόλο της μητέρας. Γι’αυτό την παράσταση έκλεψε η εμφάνιση, στο Στάδιο, της «εντεκάχρονης Μυρτίς», η οποία συμβολίζει το παιδί στην αρχαιότητα, και που το 2004 έγινε σύμβολο του Ο.Η.Ε. για τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον πόλεμο και τις ασθένειες.

Στιγμιότυπο από την Τελετή Λήξης των Special Olympics


Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στην Τελετή Λήξης των Special Olympics


Βροχή τα ελληνικά μετάλλια
Αμέτρητα ήταν τα μετάλλια που κέρδισαν Έλληνες αθλητές σε όλα σχεδόν τα αθλήματα. Από αυτούς με χρυσά μετάλλια τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξής:

-Άρση Βαρών: Ο 19χρονος Γιάννης Νεόφυτος μετείχε στην κατηγορία 56κ. και πήρε τρία χρυσά, στο βαθύ κάθισμα (squat) με 92,5κ., τη Δυναμική Άρση (deadlift) με 135κ. και το σύνολο με 277,5κ. Στην κατηγορία των 110κ ο Γιώργος Νικολάκης πήρε τρία χρυσά μετάλλια στο βαθύ κάθισμα (squat) με 140κ, τη δυναμική άρση με 170κ και το σύνολο με 380κ. Ο δε Χριστόφορος Πάτσης σήκωσε 240κ στο βαθύ κάθισμα και πήρε το χρυσό.

-Χρυσό μετάλλιο και για την εθνική ομάδα μπάσκετ, που νίκησε 20-17 τον Παναμά.

-Το πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Μισιρλάκης-Στασινόπουλος (Level 2 Division 2), Μπεκιαρίδου-Παρούσση (Level 1 Division 2) και Ανθής-Εδιππίδη (Level 1, Division 5) στην ιστιοπλοΐα.

-Πέντε τα χρυσά μετάλλια στην ιππασία, ένα εκ των οποίων κέρδισε ο Παναγιώτης Πολίδης στην κατηγορία Working Trails CI_03.

-Στο κανόε καγιάκ είχαμε έξι μετάλλια, από τα οποία χρυσά κέρδισαν οι Εξαρχόπουλος-Τσιγάντες (ΚΤ 200μ. doubles ηλικιών 16-23), Σιδέρη-Μαχαίρα (ΚΤ 200μ doubles, ηλικιών 16-21), Ξυπόλητος- Αραμπατζίεν (ΚΤ 200μ.doubles, ηλικιών +30).

- Χρυσό μετάλλιο είχαμε και στην κολύμβηση. Η Μαρία Μωραΐτη ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη κατηγορία (FO4) στα 100μ. πρόσθιο γυναικών.

- Στο μπάντμιντον, η 11χρονη Άννα Αντωνοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό, ενώ μαζί με τον 18χρονο Γιάννη Στεφανάτο νίκησαν 2-1 στο διπλό μικτό τους Άγγλους Μπριόνι Τζόνσον και Ντάρεν Ρόμπερτς, περνώντας στον τελικό.

- Στο γκολφ, η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Συγκεκριμένα, oι Μαρία Πετρίδη (στην κατηγορία F1), Ζαχαρίας Πεϊνίρης (στην κατηγορία Μ2), Σπύρος Μεϊντάνης (στην κατηγορία Μ3), Ερνάντες Γκαρσία Ρενέ (στην κατηγορία Μ1) αναδείχθηκαν πρώτοι.

- ΤΟ 3x3 πέτυχαν τα κορίτσια στην ποδηλασία, στην κατηγορία των 500 μέτρων Time-Trial. Στο ψηλότερο σκαλί ανέβηκε η Ευφροσύνη Ευθυμιοπούλου, ενώ και στα άλλα δύο σκαλιά ανέβηκαν Ελληνίδες.

Τέλος, άξιο αναφοράς -και ευγενούς άμιλλας- είναι το παρακάτω περιστατικό, όπως κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα κατά την διάρκεια της διοργάνωσης:
«Special Olympics. 400 μέτρα γυναικών. Η αφρικανή αθλήτρια που θα τερμάτιζε πρώτη λίγα μέτρα πριν από το τέρμα, σκόνταψε και έπεσε. Η αθλήτρια που ακολουθούσε, σταμάτησε, την περίμενε να σηκωθεί και την άφησε να τερματίσει πρώτη…»

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v