Ταπεινά και με όραμα: Πετυχαίνοντας τους στόχους

Ποιο είναι το δικό σας όραμα; Η Jill Δούκα εξηγεί πώς οι μεγάλοι στόχοι μας τροφοδοτούν με ενέργεια, και πόσο σημαντικό είναι να τους ατενίζουμε... ταπεινά, από χαμηλά, κι ας βρίσκονται ψηλά.
Ταπεινά και με όραμα: Πετυχαίνοντας τους στόχους
Πριν από λίγες μέρες επέστρεψα από την Ολλανδία όπου έγινε το Παγκόσμιο Συνέδριο Ομιλητών. Δηλαδή, πέρασα 3 μέρες με 210 κορυφαίους ομιλητές από 21 χώρες, από όλον τον κόσμο. Το όνομα του συνεδρίου ήταν η δύναμη των πιθανοτήτων.

Στο δείπνο κάθομαι δίπλα σε έναν πολύ αθλητικό κύριο γύρω στα 60. Τα μάτια του είναι πολύ λαμπερά και φαίνεται καλόκαρδος. Μιλάμε για το συνέδριο, τις εντυπώσεις μας και μου λέει ότι είναι Ολλανδός. Ασχολείται με την ηλιακή ενέργεια. Η συζήτηση διακόπτεται από κάποιους φίλους οι οποίοι ήρθαν να με καλέσουν για χορό. Καλή συνέχεια, πώς σε είπαμε; Wubbo, μου απαντάει. Θα τα πούμε αργότερα του λέω.

Την επόμενη ημέρα, βλέπω στο πρόγραμμα ότι ο Wubbo Ockels είναι ομιλητής. Ανεβαίνει στην σκηνή και τα λόγια του με καθηλώνουν. Ήταν αστροναύτης, το 1985 πήγε στο διάστημα. Το συμπέρασμά του είναι ότι το διάστημα δεν είναι μοναδικό. Η γη είναι μοναδική! Βλέποντας την γη από το διαστημόπλοιο (και μας δείχνει τις ανάλογες φωτογραφίες) αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ατμόσφαιρα προστατεύει το διαστημόπλοιο γη από τους κινδύνους του διαστήματος.

Εμείς, οι κάτοικοι της γης, λέει ο Wubbo, θα πρέπει να προστατεύουμε την γη ακριβώς όπως οι αστροναύτες το διαστημόπλοιο. Η γη είναι το δικό μας διαστημόπλοιο, ο χώρος στον οποίο ζούμε. Σε λίγο καιρό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το κακό που θα έχουμε κάνει στην γη θα είναι μη αναστρέψιμο.

Η πρώτη μας προτεραιότητα, θα πρέπει να είναι να κρατήσουμε την ατμόσφαιρα της γης βιώσιμη. Μέτα, να ζούμε με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να ρυπαίνουμε. Αυτό θα μας οδηγήσει στην ευημερία, πιο κοντά στον εαυτό μας και τις πραγματικές μας ανάγκες. Ο Wubbo πιστεύει ότι η μόνη λύση για την βιωσιμότητα του πλανήτη είναι να στραφούμε προς την ηλιακή ενέργεια.

Έτσι, έχει αφιερώσει την ζωή του στην διάδοση της. Φτιάχνει αυτοκίνητα, λεωφορεία και ταχύπλοα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, είναι καθηγητής στο Delft University σε αυτόν τον τομέα και έχει δημιουργήσει αγώνες ταχύτητας για νέους με σχετικά μηχανοκίνητα. Είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το κίνημα Happy Energy, Movement for a happy life.

Δυο γεγονότα μου έκαναν μεγάλη εντύπωση.

Αρχικά, το πόσο ταπεινός και προσγειωμένος ήταν. Δίχως ίχνος υπεροψίας και αυταρέσκειας, ένας απλός άνθρωπος ο οποίος δεν είχε την ανάγκη να αναδειχθεί από το παρελθόν του. Κανένα τουπέ, ύφος. Πόσο σπάνιο είναι αυτό στις μέρες μας! Αλήθεια πόσο ταπεινά συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας;

Επίσης με εντυπωσίασε το όραμά του. Θα έλεγε κανείς ότι το να πετύχει ένας άνθρωπος κάτι πραγματικά μεγάλο στην ζωή του, όπως ο Wubbo να πάει στο διάστημα, είναι εξαιρετικό. Για εκείνον όμως ο μεγάλος στόχος του τροφοδότησε τον επόμενο μεγάλο στόχο του: να βοηθήσει στην διάσωση της γης.

Ταπεινά και με όραμα: ποιο είναι το δικό σου όραμα; Σε τροφοδοτεί με τόση ενέργεια ώστε να θέλεις να βγάζεις τον καλύτερο εαυτό σου κάθε ημέρα; Ταπεινά και με όραμα: θα είναι ένας υπέροχος κόσμος όταν θα ζούμε όλοι έτσι, σωστά;

Jill Δούκα
Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας
Ιδρύτρια Uniqueness Development Group


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v