Γιατί αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου;

Από την Κυριακή υιοθετούμε τη θερινή ώρα και γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας κατά μία ώρα μπροστά. Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από την αλλαγή της ώρας και τι κερδίζουμε ως αντάλλαγμα για τον χαμένο χρόνο;
Γιατί αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου;
Η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μετάβασης από τη χειμερινή στη θερινή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, όλα τα ρολόγια μετακινούν τους δείκτες τους μπροστά κατά μία ώρα κι εμείς προσπαθούμε να χωρέσουμε το πρόγραμμά μας σε μία μέρα με… 23 ώρες. Ποια είναι, όμως, η ιστορία που κρύβεται πίσω από την αλλαγή της ώρας και τι κερδίζουμε ως αντάλλαγμα για τον χαμένο χρόνο;

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Βασικός στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, αφού μεταφέροντας τις καθημερινές δραστηριότητές μας κατά μία ώρα μπροστά από τον πραγματικό χρόνο (που καθορίζεται από την πορεία του ήλιου), εκμεταλλευόμαστε περισσότερο το φως και γλιτώνουμε συνολικά 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Πότε εφαρμόστηκε η αλλαγή της ώρας;
Η οριστική υιοθέτηση του μέτρου αποφασίστηκε το 1973 -μετά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση του 1971- και άρχισε να εφαρμόζεται από το 1975. Η ιδέα, ωστόσο, χρονολογείται από τις αρχές του αιώνα, όταν ο William Willett, το 1907, με άρθρο του πρότεινε ανεπιτυχώς στη βρετανική κυβέρνηση την αλλαγή της ώρας. Το 1916, μεσούντος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου, τόσο η Γερμανία όσο και η Αγγλία γύρισαν τα ρολόγια τους. Το 1918, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επισημοποιήσουν την αλλαγή της ώρας, αλλά αναγκάστηκαν να αποσύρουν το μέτρο εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στην Ελλάδα, μία πρώτη απόπειρα έγινε το 1932, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς από το 1916 η ώρα στην Ελλάδα ήταν 25 λεπτά μπροστά από την ώρα ζώνης με αποτέλεσμα στις δυτικές περιοχές της χώρας να είναι πολύ μεγάλη η διαφορά από τον πραγματικό χρόνο. Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 1975, μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τα… παιχνίδια με τον χρόνο τελειώνουν ύστερα από 7 μήνες, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Γι’ αυτό, υπομονή μέχρι να ξαναπάρουμε την ώρα μας πίσω!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v