Το πιο σπάνιο βιβλίο του κόσμου στο σφυρί

Μία σπάνια έκδοση του βιβλίου «Birds of America» του J.J. Audubon πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s, αναμένοντας να «χτυπήσει» την τιμή-ρεκόρ των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πιο σπάνιο βιβλίο του κόσμου στο σφυρί
Το βιβλίο ορνιθολογίας του 19ου αιώνα «Birds of America» που συνέγραψε και σχεδίασε ο Αμερικανός μελετητής φυσικής ιστορίας John James Audubon, θα είναι διαθέσιμο για τις προσφορές του εύπορου Λονδρέζικου κοινού σε τρεις μήνες. Ο οίκος Sotheby’s εξασφάλισε ένα από τα ελάχιστα αντίτυπα του βιβλίου και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να το δημοπρατήσει τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αναμένεται να πουληθεί σε τιμή-μαμούθ, μεταξύ 4-6 εκατομμυρίων λιρών (δηλαδή περίπου 5 ως 7,2 εκατομμύρια ευρώ). Αν η σπάνια έκδοση πιάσει ή ξεπεράσει τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ, θα περάσει στην κορυφή της λίστας με τα πιο ακριβά βιβλία όλων των εποχών. Το ρεκόρ, άλλωστε, κατέχει το ίδιο βιβλίο, σε άλλη έκδοσή του, που πωλήθηκε από το αντίπαλο δέος των δημοπρασιών, τον οίκο Christie’s, για 6,9 εκατομμύρια ευρώ το 2000.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε γιατί ένα βιβλίο ορνιθολογίας αξίζει τόσα πολλά χρήματα. Η απορία σας θα λυθεί, μόλις μάθετε ότι ο Audubon, ο οποίος κατάφερε να εκδώσει το «Birds of America» στις αρχές του 19ου αιώνα, χρειάστηκε δώδεκα χρόνια για να ολοκληρώσει την έρευνά του, μελετώντας την φυσιολογία περισσότερων από πεντακόσια είδη πτηνών.

Ο διάσημος «καλλιτέχνης της άγριας φύσης», όπως έχει χαρακτηριστεί, ακολούθησε τα ίχνη χιλιάδων πουλιών στην Αμερική, και «απαθανάτισε» την σπάνια ομορφιά τους, σχεδιάζοντας προσεκτικά τις μορφές χιλίων πτηνών, αφού τα αιχμαλώτιζε. Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς μελετητές των ειδών, αφού ακόμη και ο Δαρβίνος τον αναφέρει συχνά στο περίφημο έργο του «Η Καταγωγή των Ειδών».

Αφού συγκέντρωσε τις εικονογραφήσεις του, ο Audubon κατέφυγε στην Βρετανία για να τις ανατυπώσει και να τις πουλήσει σε εύπορους Άγγλους αριστοκράτες. Κάπως έτσι κατέληξε και το βιβλίο που θα δημοπρατηθεί στις 9 Δεκεμβρίου, στα χέρια του Λόρδου Χέσκεθ, ο οποίος άφησε μία μεγάλη συλλογή από πολύτιμα έργα μετά τον θάνατό του.

Στην ίδια συλλογή βρέθηκε άλλο ένα υπερπολύτιμο κομμάτι, που θα αποτελέσει αντικείμενο της ίδιας δημοπρασίας. Πρόκειται για μία πρώτη συγκεντρωτική έκδοση των έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με τίτλο «First Folio», στην οποία περιλαμβάνονται τα θεατρικά έργα «Η Δωδέκατη Νύχτα», «Macbeth» και άλλα 34 έργα του κορυφαίου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα.

Η έκδοση αυτή χρονολογείται στα 1623, είναι ένα από τα τρία μόνο αντίτυπα με ολόκληρο το κείμενο σωζόμενο και αναμένεται να πωληθεί για τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπεύθυνοι του γνωστού οίκου θεωρούν πως το «First Folio» αποτελεί την σπουδαιότερη έκδοση της Αγγλικής λογοτεχνίας, καθιστώντας ιστορική την συγκεκριμένη δημοπρασία.

«Το να έχουμε αυτά τα αντικείμενα μαζί στην ίδια δημοπρασία είναι κάτι αξιοσημείωτο. Δεν συνέβη ποτέ κάτι παρόμοιο όσο ασχολούμαι με τις δημοπρασίες», είπε ο David Goldthorpe, ειδικός του τμήματος βιβλίων και χειρογράφων του οίκου Sotheby’s.

Ορισμένα ακόμη πολύτιμα αντικείμενα που θα συνοδεύσουν τα δύο «ακριβοθώρητα» βιβλία στην δημοπρασία του Λονδίνου είναι επιστολές της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’ προς την Mary Stuart της Σκοτίας, καθώς και η μεγαλύτερη συλλογή σχεδίων με τριαντάφυλλα του Pierre-Joseph Redoute από τον 19ο αιώνα.

Πηγή: bbc.co.uk
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v