Πόσα ψέματα λέμε και γιατί;

Τρία ψέματα την ημέρα λέει ο μέσος άνδρας, και δύο η μέση γυναίκα -η οποία όμως τα λέει καλύτερα, και νιώθει περισσότερες ενοχές εν συνεχεία- σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το BBC.
Πόσα ψέματα λέμε και γιατί;
Οι άνδρες λένε περισσότερα ψέματα από τις γυναίκες, και νιώθουν λιγότερες τύψεις για αυτά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Βρετανικού Science Museum σε τρεις χιλιάδες ανθρώπους.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι ο μέσος Βρετανός λέει τρία ψέματα την ημέρα, συχνότητα που αντιστοιχεί σε 1.092 ψέματα τον χρόνο. Η μέση Βρετανίδα εμφανίζεται πιο ειλικρινής: λέει 728 ψέματα το χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο ψέματα την ημέρα.

Οι μητέρες είναι τα άτομα που ακούν τα περισσότερα ψέματα. Το 25% των ανδρών και το 20% των γυναικών ομολογούν στην έρευνα ότι έχουν πει κάποια στιγμή ψέματα στη μητέρα τους. Συγκριτικά, μόλις 10% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι λένε ψέματα στον/ στην σύντροφό τους.

Όσον αφορά τα ψέματα που λέμε, οι άνδρες δήλωσαν ότι συχνά λένε ψέματα στην σύντροφό τους σχετικά με τη σχέση τους με το αλκοόλ. Η φράση «δεν ήπια πολύ» είναι το δημοφιλέστερο ανδρικό ψέμα.

Το συνηθέστερο ψέμα των γυναικών είναι το «δεν έχω τίποτα, μια χαρά είμαι», που χρησιμοποιούν για να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Το ίδιο ψέμα έρχεται δεύτερο στην κατάταξη των δημοφιλέστερων ανδρικών ψεμάτων. Το "δεν είχα σήμα" είναι το τρίτο συνηθέστερο ψέμα των ανδρών, ενώ το "κόλλησα στην κίνηση" έρχεται πέμπτο στην κατάταξη.

Αντίστοιχα, το δεύτερο δημοφιλέστερο ψέμα των γυναικών είναι το "δεν ξέρω πού είναι, δεν το ακούμπησα", ενώ το τρίτο το "δεν ήταν ακριβό".

«Είναι αυτό ακριβώς που πάντα ήθελα» είναι το δέκατο συνηθέστερο ψέμα που λένε τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, για δώρα που λαμβάνουν.

Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να νιώσουν ενοχές αφού πουν ένα ψέμα. Το 82% των γυναικών δηλώνει ότι βασανίζεται από τη συνείδησή του για τα ψέματα που λέει, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 70%.

Υπάρχει αποδεκτό ψέμα; Το 84% των ανθρώπων πιστεύουν ότι υπάρχει. Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να προτιμότερο να πεις ένα αθώο ψέμα από το να πληγώσεις τα αισθήματα κάποιου. Για παράδειγμα, το 57% δήλωσε ότι θα έλεγε ευχαρίστως ψέματα αν λάμβανε ένα δώρο που δεν του άρεσε, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει το άτομο που του το προσέφερε.

Όσον αφορά την ποιότητα των ψεμάτων, το 55% των Βρετανών πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στα ψέματα, παρ’ όλο που λένε λιγότερα.

Η Katie Maggs, ιατρική επιμελήτρια του Science Museum, δήλωσε στο BBC ότι η έρευνα σχετικά με το αν το ψέμα είναι στα γονίδιά μας, στην εξέλιξη ή στην ανατροφή μας, βρίσκεται εν εξελίξει. «Το ψέμα μπορεί να μοιάζει αναπόφευκτη πτυχή της ανθρώπινης φύσης, αλλά είναι επίσης ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής αλληλεπίδρασης» είπε.

Η.Κ.
Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v