Alpha male: "Κοντινό" στο απόλυτο αρσενικό

Είναι ισχυρός, επιτυχημένος, ευφυής, σκληρός, ξέρει τι θέλει και διακρίνεται όχι για την ομορφιά αλλά για την αρρενωπότητά του. Οι γυναίκες τον λατρεύουν. Θες να γίνεις και εσύ ένας γνήσιος alpha male; Μάθε πώς.
Alpha male: Κοντινό στο απόλυτο αρσενικό
Ψυχολόγοι και κοινωνικοί αναλυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποδώσουν με ακρίβεια -και δικαιοσύνη- την ερμηνεία του alpha male. Εντελώς περιγραφικά θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για τον άνδρα που κυριαρχεί στην ιστορία. Είναι ευφυής και χαρισματικός τόσο που θα μπορούσε να θέσει ισχυρά θεμέλια για κάθε πόλη. Είναι αυτοδημιούργητος, αυτό-συντηρούμενος, ωραιοπαθής και -συχνά- αυτοκαταστροφικός. Είσαι είτε μαζί του είτε εναντίον του, δεν συμβιβάζεται στα σημαντικά θέματα και, αν αποδειχτεί ότι βρίσκεσαι στο απέναντι στρατόπεδο, θα σε καταστρέψει πριν καν προλάβεις να παραδοθείς.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του δημιουργούν ένα επικίνδυνο, εύφλεκτο προϊόν ζύμωσης: Υψηλός δείκτης νοημοσύνης, αταλάντευτη αυτοπεποίθηση, αλαζονεία, εντυπωσιακές ηγετικές ικανότητες, αποτελεσματική σκέψη, ένστικτο αυτό-προώθησης, εντυπωσιακά χαρίσματα, και πάνω από όλα, γενναιότητα στη μάχη. Οι παραξενιές και οι αντιστάσεις του; Ασήμαντες.

Η προσωπικότητα που περιγράφουμε δεν είναι δημιούργημα του 21ου αιώνα. Ανέκαθεν στην ιστορία υπήρξαν τέτοιοι άνδρες. Σε μία εποχή, όμως, που οι γυναίκες παραπονιούνται για την έλλειψη «πραγματικών ανδρών» η μπογιά του metro-sexual ξεφτίζει και το μαύρο λούστρο του έρχεται να απλώσει ο alpha male: Το απόλυτο αρσενικό. Και είναι αρκετοί οι άνδρες που ονειρεύονται τον εαυτό τους κάπως έτσι. Δεν ξέρουμε αν μπορούν να τα καταφέρουν –αν δηλαδή alpha male γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Μπορούν, όμως, να δοκιμάσουν παίρνοντας μαθήματα από τα απόλυτα alpha males της ιστορίας.

Alpha males με σφραγίδα
Ξεκινώντας από περασμένες δεκαετίες, οι alpha males που στιγμάτισαν την ιστορία -αλλά και τις καρδιές πολλών γυναικών- δίνουν τα δικά τους μαθήματα σε όσους ευελπιστούν κάποια μέρα να τους μοιάσουν.

John Wayne: Ο «Δούκας» υπήρξε τόσο εικονική προσωπικότητα στην Αμερική, ώστε όταν ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Hirohito επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. την δεκαετία του ’70, ζήτησε να τον δει. Χωρίς ο ίδιος να έχει ποτέ υπηρετήσει τον στρατό, αμέτρητοι νεαροί άνδρες στρατολογήθηκαν επηρεασμένοι από τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα που υποδυόταν στις ταινίες του. Χαρακτήρα τον οποίον o Wayne ενδιαφερόταν να διατηρήσει καθώς μεγάλωνε, επιμένοντας ότι οι ρόλοι του δεν υπήρξαν ποτέ άνανδροι, π.χ. δεν πυροβόλησε ποτέ κάποιον στην πλάτη. Το αποτέλεσμα της εικόνας του; Ένας άνδρας με ισχυρή παρουσία, μεγάλο μέρος της οποίας χρωστούσε στο αυτονόητο: Την καλή στάση του σώματος. Με ίσια πλάτη, ανασηκωμένο πηγούνι, ανοιχτούς ώμους, δε μπορούσε παρά να εμπνέει σεβασμό. Το μάθημα, λοιπόν, που ο Wayne, ίσως εντελώς ασυνείδητα, έδωσε είναι απλά ότι η γλώσσα του σώματος του alpha male πρέπει να αποπνέει αυτοπεποίθηση και ότι η παρουσία του στον χώρο πρέπει να γίνεται εμφανής.

Richard Branson: Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους άνδρες στον κόσμο. Διαθέτει σπάνια επιχειρηματικά χαρίσματα, αλλά ταυτόχρονα εκτελεί σημαντικό ανθρωπιστικό έργο. Η πρώτη επιτυχημένη του επιχειρηματική απόπειρα ήταν στα δεκαέξι του, όταν κυκλοφόρησε το περιοδικό Student. Στα είκοσί του έστησε μία μικρή επιχείρηση παραγγελίας και αποστολής μουσικών δίσκων, ενώ δύο χρόνια αργότερα άνοιξε την αλυσίδα μουσικών καταστημάτων Virgin Records –μετέπειτα γνωστή ως Virgin Megastores. Το 1980 είχε ήδη αποκτήσει και την αεροπορική Virgin Atlantic Airways. Τι μάθημα μπορεί κανείς να πάρει από τον -alpha male- Branson; Να ξέρεις τι θέλεις στην ζωή σου και να μην φοβάσαι να το διεκδικήσεις.

Muhammed Ali: Ειδικός στην αυτό-προώθηση, σίγουρα ένας από τους καλύτερους μποξέρ όλων των εποχών και οπωσδήποτε μεγάλος βωμολόχος. Ο Ali διέθετε υπερβολική αυτοπεποίθηση, ήταν τρομερά χαρισματικός και δεν φοβήθηκε ποτέ καμία μάχη. Αυτό-αποκαλούνταν ο καλύτερος και δεν ήταν λίγες οι φορές που προέβλεψε τον γύρο στον οποίον θα έβγαζε νοκ-άουτ τον αντίπαλο. Ήταν τόσο σκληρά προπονημένος, τόσο καλά προετοιμασμένος, ήθελε τόσο πολύ να κερδίσει που μπορούσε να αντέξει στην πίεση και τα χτυπήματα όσο λίγοι συν-αθλητές του. Το μάθημα του Ali; Να είσαι πάντα προετοιμασμένος. Να μην αναλαμβάνεις ποτέ τον έλεγχο μιας κατάστασης αν δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να την κερδίσεις. Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη.

Javier Bardem: Αρκετά χαμηλών τόνων στην προσωπική του ζωή, γοητευτικός και αρρενωπός όσο λίγοι στο Hollywood και «απόλυτο αρσενικό» στις ταινίες του, όπως στο No Country for Old Men, για παράδειγμα, όπου κανείς δε μπορούσε να σταματήσει την δολοφονική του μανία. Στην ίδια ομάδα των alpha males «τύπου» Javier Bardem θα μπορούσαμε να βάλουμε και τον Brad Pitt, τον Daniel Craig, τον Daniel Day-Lewis, οι οποίοι έχοντας ερμηνεύσει αντίστοιχους ρόλους διεκδικούν επάξια τον τίτλο αυτόν. Όμως ο Bardem έχει καταφέρει και στην προσωπική του ζωή να διατηρήσει το προφίλ του «σκληρού», που δεν σηκώνει πολλά και δεν μασάει τα λόγια του. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του, προς υποστήριξη των γάμων ομοφυλοφίλων στην Ισπανία το 2005, όταν είπε πως «αν ήμουν gay θα παντρευόμουν αύριο, μόνο και μόνο για να γαμ… την Εκκλησία». Το μάθημα που θα μπορούσε να πάρει ο επίδοξος alpha male από τον Bardem; Είσαι αυτός που είσαι και μιλάς όπως σου αρέσει γιατί δεν έχει ανάγκη κανέναν –το πρόστυχο χιούμορ γοητεύει τις περισσότερες γυναίκες σήμερα.

Gordon Ramsay: Ο γνήσιος Σκωτσέζος Gordon Ramsay είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σεφ παγκοσμίως. Τα εστιατόριά του έχουν δέκα φορές βραβευτεί με τρία αστέρια από τον πλέον εγκεκριμένο οδηγό για την μαγειρική βιομηχανία, Michelin. Κι όμως, η επιτυχία του αυτή δεν έχει να κάνει με την επιθυμία του Ramsay να αρέσει. Δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου. Αν δείτε εκπομπές μαγειρικής στις οποίες πρωταγωνιστεί θα καταλάβετε ότι πρόκειται για έναν πολύ σκληρό δάσκαλο, ο οποίος αδιαφορεί για τα αισθήματα του άλλου και επικεντρώνεται μόνο στο αποτέλεσμα. Δεν θέλει να τον συμπαθείς σαν άνθρωπο, θέλει να τον σέβεσαι ως σεφ. Και με αυτόν τον τρόπο χαλιναγωγεί το προσωπικό του, το οποίο από το 1993 έως σήμερα έχει παραμείνει σχεδόν το ίδιο. Το μάθημα του alpha male Ramsay: Στην δημιουργία μιας ομάδας δεν ανέχεσαι την μετριότητα. Ο Ramsay έχει καταφέρει να φτάσει τα εστιατόριά του τόσο ψηλά μόνο και μόνο επειδή έχει υπό το μαστίγιό του τους καλύτερους. Και εκείνοι, παρόλο που συχνά υποφέρουν, του αναγνωρίζουν την επιθυμία του να αποδίδει τα μέγιστα στο όραμά του.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v