Sesame Street: 40 χρόνια για εκατομμύρια παιδικά χαμόγελα

Τα 40ά της γενέθλια γιόρτασε στις 10 Νοεμβρίου η παιδική τηλεοπτική σειρά Sesame Street που, ως «Σουσάμι Άνοιξε» στα ελληνικά, ψυχαγώγησε και εκπαίδευσε με τρόπο… ιδιοφυή αρκετές γενιές παγκοσμίως.
Sesame Street: 40 χρόνια για εκατομμύρια παιδικά χαμόγελα
Το 2009 σηματοδοτεί την 40η επέτειο της σειράς Sesame Street. Προκειμένου να γιορτάσει την σημαντική αυτή περίσταση, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός παραγωγής Sesame Workshop ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει δύο ολοκαίνουργια βιβλία που θα κάνουν μία συγκινητική αναδρομή στην φανταστική ιστορία του πιο διάσημου δρόμου του κόσμου.

Πριν φτάσουμε να αναφερθούμε στα βιβλία, όμως, αξίζει να κάνουμε και εμείς την δική μας αναδρομή στους αγαπημένους μας «μαλακούς» ήρωες και στις ιστορίες που διέγειραν την παιδική μας φαντασία κάνοντας τις χαρούμενες μέρες μας ακόμα πιο συναρπαστικές…

Το Sesame Street πρωτοπροβλήθηκε στην αμερικανική μικρή οθόνη στις 10 Νοεμβρίου του 1969 ως μία εκπαιδευτική τηλεοπτική σειρά για παιδιά που όμως πρόσφερε και γερές δόσεις διασκέδασης. Σε αυτό δεν συνέβαλλαν μόνο οι συμπαθέστατοι χαρακτήρες-κούκλες, muppets όπως ονομάζονται διεθνώς, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τον μακαρίτη Jim Henson (δημιουργό και του Muppet Show), αλλά και τα άκρως εκπαιδευτικά κείμενα. Αυτά σκοπό είχαν να παρέχουν στα μικρά παιδιά ένα είδος σεμιναρίων, τα οποία θα ενίσχυαν την ανάπτυξή τους, καθώς και την ψυχολογία και τις προσχολικές τους γνώσεις, με την ταυτόχρονη ενεργή παρουσία των γονιών. Ένας από τους συγγραφείς των κειμένων, ο Malcolm Gladwell, λέει πάνω σ’αυτό «Το Sesame Street χτίστηκε γύρω από μία καινοτόμα διορατικότητα: ότι αν μπορείς να κρατήσεις την προσοχή των παιδιών, μπορείς και να τα εκπαιδεύσεις». Ήταν, λοιπόν, η μοναδική παιδική σειρά που δομούσε κάθε επεισόδιο κάνοντας μικρές αλλά ουσιαστικές επιμέρους προσαρμογές προκειμένου να κεντρίσει την προσοχή των μικρών θεατών τόσο ώστε να τους διδάξει κάτι.

Στην Ελλάδα, o Elmo, το Cookie monster, το Big Bird και ο Ernie έγιναν γνωστοί υπό τον τίτλο «Σουσάμι Άνοιξε», μέσω της ΕΤ1. Αξίζει να θυμηθούμε ένα από τα πολλά «μαθήματα» που μας έδωσε η σειρά, με την βοήθεια του Έρνι: Ότι δεν πρέπει να τρώμε μπισκότα στο κρεβάτι (κάπου εκεί εμφανίζεται και το Cookie monster και τρώει όλα τα μπισκότα). Δείτε το απόσπασμα:


Μέσα στις τέσσερις δεκαετίες προβολής του, το Sesame Street απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάστηκε, βέβαια, κατά καιρούς να αλλάξει, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και των συνηθειών τους ως τηλεθεατές. Και υπήρξαν μακρές περίοδοι που τα «νούμερα» της σειράς δεν ήταν τόσο υψηλά όσο οι παραγωγοί θα ήθελαν. Όπως και να έχει, όμως, μέχρι το 2006 το Sesame Street ήταν η πιο ευρέως διαδεδομένη παιδική σειρά στον πλανήτη, με τηλεοπτικές αναμεταδώσεις σε τουλάχιστον 120 χώρες, ενώ μέχρι σήμερα τοποθετείται στην 15η θέση των πιο δημοφιλών παιδικών σειρών παγκοσμίως.

Έτσι, κάθε άλλο παρά ανάρπαστα αναμένεται να γίνουν τα δύο βιβλία-αφιερώματα της σειράς, το "Sesame Street: A Celebration of Forty Years of Life on the Street" της Louise Gikow, το οποίο αναλύει διεξοδικά την ιστορία του Sesame Street μέχρι σήμερα (κυκλοφορεί από την 1η Νοεμβρίου και μπορείτε να παραγγείλετε το αντίτυπό σας από το Amazon.com), και το "Street Gang: The Complete History of Sesame Street" του Michael Davis με την προφορική ιστορία της σειράς, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει γύρω στα Χριστούγεννα. Ταυτόχρονα, το Sesame Street στην Ελλάδα έχει ήδη μεταφερθεί σε μία εικονογραφημένη σειρά βιβλίων που διασκεδάζουν και διδάσκουν τα παιδιά, την οποία μπορείτε να βρείτε στις εκδόσεις Modern Times.

Προς το παρόν, ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά στους αγαπημένους μας ήρωες του Sesame Street και απολαμβάνουμε τα καλύτερα videos αλλά και on-line games της σειράς, από το ομώνυμο κανάλι του You Tube.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v