Caretta Odyssey: Ο Big Brother παρακολουθεί... τις χελώνες να κολυμπούν

Το ταξίδι μιας γλυκύτατης Caretta Caretta στα νερά της Μεσογείου μπορούμε να παρακολουθήσουμε online στο Caretta Odyssey.gr που δημιούργησε το Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου, τοποθετώντας δορυφορικούς πομπούς στα "σπιτάκια" των χελωνών.
Caretta Odyssey: Ο Big Brother παρακολουθεί... τις χελώνες να κολυμπούν
Η Δήμητρα αυτή τη στιγμή κολυμπά στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Η Ήρα έχει σταματήσει και λιάζεται στα παράλια της Κροατίας. Ο Αριστοτέλης αποφάσισε φέτος να μείνει σπίτι, να μη φύγει από τον Κόλπο του Λαγανά, οπότε τα μεσημέρια βγαίνει από το σπίτι για να αναζητήσει φαγητό και παρέα κολυμπώντας προς το Κερί της Ζακύνθου. Η planeta planeta ακολούθησε αντίθετη πορεία, διέσχισε ολομόναχη το Αιγαίο, και μας στέλνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε χαιρετίσματα από τη Σμύρνη.

Οι τέσσερις συμπαθέστατες χελωνίτσες είναι από τις πρώτες που υιοθετήθηκαν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Caretta Odyssey, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου. Ένας δορυφορικός πομπός τοποθετήθηκε στα σπιτάκια που κουβαλάνε στην πλάτη τους, για να δείχνει στους ερευνητές του Πάρκου το ταξίδι, τις συνήθειες και τις… προθέσεις επιστροφής τους στο Λαγανά.

Από τις 10 Caretta Caretta που ξεκίνησαν το πρόγραμμα, μόνο οι πομποί της Δήμητρας, του Αριστοτέλη, της Ήρας και της Planeta Planeta συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα. Οι υπόλοιπες χελώνες προφανώς άλλαξαν γνώμη στην πορεία, ξεφορτώθηκαν τους πομπούς του σε κάποια σκοτεινά νερά, φόρεσαν τα μαύρα γυαλιά τους και συνέχισαν το ταξίδι incognito.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Μάιο του 2008, με σκοπό να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα για τη βιολογία και τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας, πηγαίνοντας τις σχετικές έρευνες ένα βήμα παραπέρα.

«Το πρόγραμμα έχει διεθνή εμβέλεια και παραπέμπει στον Όμηρο και την περιπλάνηση του Οδυσσέα» εξηγεί η η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, Αμαλία Καραγκούνη- Κύρτσου. «Η περιπλάνηση αυτή παρομοιάζεται με την περιπλάνηση της θαλάσσιας χελώνας στα νερά της Μεσογείου. Παραπέμπει στην αγωνία, τους κίνδυνους και την ταλαιπωρία του προστατευόμενου είδους. Παράλληλα, παραπέμπει στην εμπλοκή πολλών και διαφορετικών παραμέτρων. Τέλος, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Caretta θα φτάσει στο νησί για να επιτελέσει το σοβαρό έργο της ωοτοκίας. Αυτήν τη φορά το νησί δεν είναι η Ιθάκη, αλλά η Ζάκυνθος».

Κάνοντας κλικ στο CarettaOdyssey.gr μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των χελωνών, να δείτε τη διαδρομή που έχουν χαράξει μέχρι στιγμής και να ταξιδέψετε νοερά μαζί τους στα νερά της Μεσογείου.

Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η υιοθεσία χελωνών από ιδιώτες –νονοί είναι, μεταξύ άλλων, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και η Βασίλισσα Σοφία– αλλά αν το πρόγραμμα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία, είναι πιθανό το επόμενο καλοκαίρι να μπορούμε να υιοθετήσουμε κι εμείς μια ταξιδιάρα Caretta.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v