Top 100 Djs 2009: «Ολλανδική» κυριαρχία και ελάχιστες εκπλήξεις

Η ετήσια ψηφοφορία του αγγλικού Dj Mag βρήκε σταθερά στην κορυφή τον δημοφιλή και στην Ελλάδα Ολλανδό Armin Van Buuren, με τον Tiesto και τον David Guetta να ακολουθούν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Top 100 Djs 2009: «Ολλανδική» κυριαρχία και ελάχιστες εκπλήξεις
Λίγες εκπλήξεις μας επιφύλαξε σε σχέση με πέρυσι, η καθιερωμένη ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού Dj Mag για την ανάδειξη των εκατό καλύτερων – ουσιαστικά εμπορικότερων - Dj’s για το έτος που διανύουμε. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε online ψηφοφορία των επισκεπτών της ιστοσελίδας του περιοδικού και ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, αν εξαιρέσουμε ορισμένες εκπλήξεις. Για ακόμη μια φορά λοιπόν, στην πρώτη θέση φιγουράρει το όνομα του Oλλανδού Armin Van Buuren τον οποίον έχουμε την τύχη να βλέπουμε συχνά πυκνά στην Ελλάδα, μιας και ο διεθνούς φήμης Dj δεν αφήνει παραπονεμένη ούτε την Αθήνα (Venue club) ούτε την... Μύκονο (Cavo Paradiso).

Στην δεύτερη θέση παρέμεινε και φέτος ο Tiesto, έχοντας μια εξίσου καλή χρονιά με καινούργιο άλμπουμ, ξεσηκωτικά mix και sold out συναυλίες. «Ήταν μια πολύ καλή χρονιά» λέει ο ολλανδός Dj, που δείχνει πιο δραστήριος από ποτέ. Στην τρίτη θέση, από πέμπτη το 2008, ανέβηκε ο Γάλλος David Guetta που ξεσήκωσε το κοινό των μεγαλύτερων clubs φέτος με επιτυχίες όπως το When love takes Over και I Gotta Feeling. Όπως δηλώνει και ο ίδιος όνειρό του είναι να φτιάξει μια μουσική γέφυρα ανάμεσα στον ηλεκτρονικό ήχο της Ευρώπης και την αστική κουλτούρα της Αμερικής. Όπως όλα δείχνουν, τα πάει μια χαρά προς το παρόν. Το άλμπουμ του One Love που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο, περιελάμβανε μεταξύ άλλων συνεργασίες με την πρώην Destiny Child Kelly Rowland, τους Black Eyed Peas και τον Akon και «χτύπησε» την πρώτη θέση σε πολλά Ευρωπαϊκά charts.



Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε το trance trio των Above & Beyond (Jono Grant, Tony McGuinness και Paavo Siljamäki), διανύοντας μια άκρως επιτυχημένη χρονιά γεμάτη podcasts, επιτυχημένες παραγωγές, internet tv shows, Cd mix και μια δισκογραφική εταιρεία που συνεχίζει να βγάζει μόνο ύμνους. Όπως παραδέχονται και οι ίδιοι με χιούμορ «Είμαστε τόσο απασχολημένοι αυτόν τον καιρό, που ο μάνατζερ μας έρχεται στο στούντιο και μας κολλάει post-it πάνω στις κονσόλες! Είναι καλό να είσαι γενικότερα απασχολημένος, δείχνει ότι αυτό που κάνεις έχει επιτυχία».



Το Top 5 ολοκληρώνει ο... έκπτωτος Paul Van Dyk που πέρσι βρισκόταν στην δεύτερη θέση. «Είμαι ένας πραγματικός σπιτόγατος», δηλώνει, «το διασκεδάζω όταν βρίσκομαι σπίτι, αλλά παράλληλα μάλλον έχω διαλέξει την λάθος δουλειά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έρχονται να με δουν στα shows μου, γιατί με κάνουν να νιώθω σαν να βρίσκομαι σπίτι». Οι... ευχαριστίες του Van Dyk ήρθαν μέσα από το καινούργιο του κομμάτι Home, το οποίο αποτελεί και μια πρώτη γεύση του τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Βερολινέζο Dj στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο του άλμπουμ θα συνεργαστεί με τον frontman των Talking Heads David Byrne και τις Pussycat Dolls.



Αξίζει να αναφερθούμε και σε μια ενδιαφέρουσα είσοδο στην έκτη θέση Top 10, η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα. Ο λόγος για τον Καναδό Joel Zimmerman, κατά κόσμον Deadmau5, τον οποίον είχαμε την τύχη να δούμε και από κοντά στο club Venue φέτος. Μουσικά και εμφανισιακά εκκεντρικός (στα shows φοράει ένα μεγάλο πλαστικό κεφάλι ποντικιού), κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού και των συναδέλφων του. Το 2009 κυκλοφόρησε δύο επιτυχημένα άλμπουμ (Random Album Title και For Lack Of A Better Name), υπέγραψε συμβόλαιο με την Virgin Records και είδε χιλιάδες Mau5 fans να τον υποδέχονται φορώντας κεφάλια ποντικών. Όπως όλα δείχνουν, το 2010 θα είναι σίγουρα η χρονιά του.





Το Top 10 ολοκληρώνουν ο Oλλανδός trance Dj Ferry Corsten, ο Γερμανός Markus Schulz, ο Άγγλος Gareth Emery (νούμερο 14 στην περσινή λίστα) και ο Ολλανδός Sander Van Doorn.


Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v