Κίνα: Πολιτιστική Επανάσταση ετών 60

Τα 60α της γενέθλια γιόρτασε σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με θεαματικές εκδηλώσεις στο κέντρο ενός ερημωμένου από πολίτες Πεκίνου. Μία σύντομη ιστορική αναδρομή της χώρας του Μάο.
Κίνα: Πολιτιστική Επανάσταση ετών 60
Θεαματικές εκδηλώσεις, παρελάσεις στρατιωτικών δυνάμεων, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του κράτους και ο λαός… απών. Κάπως έτσι γιόρτασε φέτος τα 60ά της γενέθλια η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με τον κόσμο να έχει κρατηθεί σε «απόσταση ασφαλείας» από την αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξουν περιστατικά που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν τον εορτασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι πολίτες παρακολούθησαν την εκδήλωση από την τηλεόραση του σπιτιού τους.

Την 1η Οκτωβρίου του 1949, και αφού η δυναστεία των Κινγκ έχει καταργηθεί από λαϊκές εξεγέρσεις υπό την καθοδήγηση του Κουομιτάνγκ, ο Μάο Τσε Τουνγκ με την δύναμη του Κόκκινου Στρατού του, έχοντας ολοκληρώσει την Μεγάλη Πορεία στις επαρχίες την Κίνας, κηρύσσει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον εαυτό του Πρόεδρο της χώρας. Η γέννηση της θεωρίας του Μαοϊσμού είναι γεγονός και ο θεμελιωτής της, μέσα από πρωτοφανείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, καταφέρνει να ενοποιήσει την ηπειρωτική Κίνα, βάζοντας τέλος στην αποικιοκρατία.

Με έμφαση στην αγροτική βιομηχανία ως πυρήνα στήριξης της οικονομίας και κινητήρια δύναμη της επανάστασης, στο πλαίσιο πάντα της κολεκτιβοποιημένης γεωργίας, το 1958 ξεκινά το Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός. Έναν χρόνο μετά αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια μιας τεράστιας οικονομικής και οικολογικής καταστροφής με εκατομμύρια θύματα. Ο Μάο δεν το βάζει κάτω. Το 1966 κηρύττει την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης και του αγώνα «για την εξάλειψη της αστικής ιδεολογίας, την ανάπλαση της ψυχής του λαού, το ξερίζωμα του ρεβιζιονισμού και την εδραίωση του σοσιαλισμού», η οποία θα διαρκέσει μία δεκαετία, έως τον θάνατό του. Εκατομμύρια άνθρωποι βασανίζονται και πεθαίνουν, ένα πολύ μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας καταστρέφεται και αμέτρητοι διανοούμενοι εκδιώκονται.

Με τον θάνατο του Μάο, το 1976, η «Συμμορία των Τεσσάρων» που έχει αναλάβει την εξουσία συλλαμβάνεται και η διακυβέρνηση της χώρας περνά σε μία ομάδα μετριοπαθών που υπό τον Ντενγκ Ξιάο Πινγκ οδηγούν την Κίνα σε μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σταδιακά αποκαθιστώνται και οι σχέσεις της χώρας με την ΗΠΑ. Οι φοιτητές και οι νέοι εργάτες της χώρας, όμως, αντιδρούν στο καθεστώς που δεν τους επιτρέπει την ελευθερία έκφρασης, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και διαστρεβλώνει τις πραγματικές θεωρίες του κομμουνισμού. Το καλοκαίρι του 1989 οδηγούνται σε εξέγερση στην Πλατεία Τιεναμέν. Ο στρατός ανοίγει πυρά και χάνουν την ζωή τους τουλάχιστον 200 νέοι. Λίγο καιρό μετά ανοίγουν τα δύο μεγάλα Χρηματιστήρια της Κίνας.

Η πλέον ανερχόμενη οικονομική δύναμη του πλανήτη βρίσκεται πλέον στα χέρια της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Η πρόοδος της Κίνας σε όλους τους τομείς εντυπωσιάζει, το 2001 η χώρα γίνεται μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και το Πεκίνο αναλαμβάνει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Το 2003 η Κίνα στέλνει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στο Διάστημα και το 2004 υπογράφει σπουδαία εμπορική συμφωνία με 10 χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Και ενώ η μονοκομματική σοσιαλιστική δημοκρατία μιας χώρας με το κομμουνιστικό κόμμα σε απόλυτη εξουσία 60 χρόνια τώρα δείχνει πλέον τάσεις προς τον σύγχρονο φιλελευθερισμό, οι πολίτες της χώρας δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο You Tube, ούτε στην Wikipedia, ενώ με περιορισμούς επιτράπηκε η πρόσβαση στο Google πριν έναν χρόνο. Τα μηνύματα SMS που στέλνει ο λαός παρακολουθούνται από τα 2.800 κέντρα παρακολούθησης μηνυμάτων, ενώ αμέτρητες ταινίες απαγορεύονται να προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η πολιτική του οικογενειακού προγραμματισμού στην χώρα μέχρι πρόσφατα δεν επέτρεπε στις οικογένειες των αστικών κέντρων να αποκτούν πάνω από ένα παιδί (πλέον μπορούν να αποκτήσουν μέχρι δύο), ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστείας η Κίνα κατέχει τα τελευταία χρόνια τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.

Και κάπως έτσι, 1η Οκτωβρίου 2009, οι εορτασμοί για τα 60 χρόνια λαϊκής δημοκρατίας στην Κίνα ολοκληρώνονται, με τον Πρόεδρο της Χώρας κ. Χου Ζιντάο να απευθύνεται στο στράτευμα και τον λαό του τονίζοντας ότι η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας συμβάλλει αποφασιστικά στη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Δείτε video από την σημερινή παρέλαση της 60ης επετείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

(Δείτε στο Photo Gallery στιγμιότυπα από την προετοιμασία και τις πρόβες του εορτασμού)

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v