Θερινές μεταγραφικές... υστερίες

Κάθε καλοκαίρι, οι οπαδοί των ομάδων ονειρεύονται τη μεταγραφή του σούπερ σταρ που θα χαλάσει κόσμο και θα βάζει τα γκολ με το τσουβάλι. Οι εφημερίδες δεν έχουν πρόβλημα να τους ανακοινώνουν, μόνο που αποδεικνύονται... όνειρα θερινής νυκτός. Ο Ροναλντίνιο, ο Ζαρντέλ, ο Αϊμάρ και οι... πελάτες!
Θερινές μεταγραφικές... υστερίες
του Γιώργου Φλώκα

Από την εποχή της έλευσης του Χούλιο Μπάλμας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως οι οπαδοί ποτέ δεν σταμάτησαν να ονειροπολούν για τον μεγάλο σταρ που θα έλθει στην ομάδα τους και ο οπαδικός Τύπος ποτέ δεν σταμάτησε να τους ταΐζει με… φούμαρα.

Κάθε καλοκαίρι, οι εφημερίδες και δη οι οπαδικές, μην έχοντας τρόπο να γεμίσουν επάξια τις 64 σελίδες τους, γράφουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, το 1/10 των οποίων εάν πραγματοποιούταν, οι μεγάλες ελληνικές ομάδες όχι μόνο θα σήκωναν το ευρωπαϊκό Άγιο Δισκοπότηρο (βλέπε Champions League) αλλά θα γινόντουσαν ομάδες από άλλον πλανήτη. Την ίδια ώρα, ο οπαδός ονειρεύεται ότι ο πρόεδρος θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα φέρει τη μεταγραφή που θα κάνει πάταγο και θα διαλύει τις αντίπαλες άμυνες.

Οι εφημερίδες, σε μια κλασική σχέση προμηθευτή - πελάτη, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να την... προσφέρουν. Έχοντας και το πρόβλημα κάλυψης της ύλης, με τα νέα από την προετοιμασία των ομάδων να μην προσφέρονται για θελκτικά πρωτοσέλιδα, βρίσκουν έναν «καυτό» ποδοσφαιριστή, γράφουν ένα καλογραμμένο σενάριο και βγάζουν το πρωτοσέλιδο: «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΧΟΥΛΙΟ ΜΠΑΛΜΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ».

Εγγυημένη η επιτυχία, με τους οπαδούς να σπεύδουν να αγοράσουν το «εμπόρευμα» για να το απολαύσουν με το φραπέ τους στις παραλίες.

Όμως, υπάρχει και follow up. Όλο και κάποια ιταλική ή ισπανική εφημερίδα θα αναπαράγει το σενάριο, αναφερόμενη σε πηγές από την Ελλάδα. Οπότε η ελληνική επανέρχεται καθώς θεωρεί ότι... επιβεβαιώνεται. «ΤΟΝ ΧΟΥΛΙΟ ΜΠΑΛΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ» είναι ο τίτλος, που σαρώνει στα περίπτερα, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για δημοσιεύματα από την ιβηρική χερσόνησο, αποκρύπτοντας επιμελώς την αρχική πηγή της πληροφορίας.

Φέτος, για τον Ολυμπιακό μόνο «παρέλασαν» Σεφτσένκο, Ζερόμ Ροτέν, Ντέκο, Όουεν, Κάλστρομ, Ντραγκουτίνοβιτς («παίζει» και αυτός για τρίτο συνεχόμενο χρόνο) και φυσικά, Ροναλντίνιο, με τα σενάρια να φουντώνουν λόγω των διακοπών του ποδοσφαιρικού αστέρα στη Μύκονο και της συνάντησής του με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Mε το που μαθεύτηκε η έλευση του Ροναλντίνιο στην Ελλάδα, βγήκαν τα πρώτα σενάρια για επαφές με τον Ολυμπιακό. Χωρίς ακόμη να έχει βγει από το δωμάτιο της βίλας του στο νησί, οι εφημερίδες επιμένουν για συνάντηση του αδελφού -και manager του- με τον Σ. Κόκκαλη.

Όταν βγαίνει τελικά από το δωμάτιό του ο Βραζιλιάνος, του την «πέφτουν» άμεσα τα λαγωνικά και λέει επί λέξει: «Δεν ξέρω τίποτα. Αυτά τα διαχειρίζεται ο αδερφός μου. Εγώ ήρθα να κάνω μερικά μπάνια στην όμορφη χώρα σας». Με τη δήλωση αυτή, η γνωστή εφημερίδα βγάζει τίτλο: «ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ! ΞΕΤΡΕΛΑΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ».

Την επόμενη μέρα, οπαδοί του Ολυμπιακού που παραθερίζουν στο νησί τον εντοπίζουν και του ζητούν να παίξει για το Θρύλο. Την επόμενη ημέρα, οι εφημερίδες γράφουν για στενό πρέσινγκ από ανθρώπους του Ολυμπιακού. «ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ» λέει το πρωτοσέλιδο.

Όταν δε ο βραζιλιάνος συνάντησε τελικώς τον Σ. Κόκκαλη, η τυπική χειραψία-χαιρετισμός δυο ανθρώπων του ποδοσφαίρου αποδόθηκε από τις εφημερίδες: «ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ! Έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών ωρών, ο Ροναλντίνιο και ο Ολυμπιακός βρήκαν τη χρυσή τομή! Ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης ηγήθηκε των διαπραγματευτικών διαδικασιών από μεριάς Ολυμπιακού!»

Τελικώς, η «σίγουρη» μεταγραφή χάλασε στις... λεπτομέρειες.

Ο Αϊμάρ είναι κλασική περίπτωση που «παίζει» κάθε χρόνο για τους δυο αιωνίους (και ενδέχεται τελικώς να έλθει στα 35 του στον Πανιώνιο). Φέτος πάντως, γράφτηκε ότι είναι «μια ανάσα» από την υπογραφή συμβολαίου με τον ΠΑΟΚ. Αντίστοιχη περίπτωση είναι ο επίσης αργεντινός Χαβιέ Σαβιόλα.

Επί τέσσερα σερί χρόνια, γνωστός δημοσιογράφος που τα λέει... έξω από τα δόντια, έφερνε τον Μάριο Ζαρντέλ στον Ολυμπιακό, με το σενάριο να αναπαράγεται από όλες τις «κόκκινες» εφημερίδες. Τον Πορτογάλο Λουί Φίγκο δε, τον έβλεπαν κάθε μέρα έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ με το στιλό στο χέρι.

Από τον Παναθηναϊκό «πέρασαν» μεταξύ άλλων οι Φαν Νίστελροϊ, Παλάσιο, Χούλιο Κρουζ (το μεγάλο σίριαλ, με τις εφημερίδες να γράφουν ότι ήλθε, ότι υπέγραψε, ότι βρήκε σπίτι κ.α.), Ένχελάαρ, Γκραφίτε, Χέιτιγκα, Καστίγιο.

Να μην ξεχάσουμε ότι εάν πιστέψουμε στον κατά τα άλλα, καθ’ όλα έγκριτο οπαδικό Τύπο, ο Λέτο ΔΕΝ πήγε στον Παναθηναϊκό (με πρωτοσέλιδο: «ΓΙΑΤΙ ΜΑΥΡΙΣΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ), όπως και ο Μέλμπεργκ, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πήγε στον Ολυμπιακό, ο οποίος πήρε και τον Ίβανσιτς (και μετά λέμε ότι η ομάδα δεν έχει αριστερό χαφ).

Τελικά, κανείς δεν βγαίνει χαμένος από αυτή την ιστορία. Οι εφημερίδες πουλάνε, οι οπαδοί έχουν αντικείμενο να ονειρεύονται και οι δημοσιογράφοι έχουν να γράφουν στη δύσκολη θερινή περίοδο. Οι δε υπεύθυνοι των ομάδων δεν αντιδρούν, καθώς τα σενάρια δε χρειάζονται διάψευση και απομακρύνουν την πίεση για άμεσες κινήσεις. Στην τελική, εάν έως το Σεπτέμβριο ο Χούλιο Μπάλμας δεν έχει έλθει στον Ολυμπιακό, κάτι θα του έτυχε. Στο δρόμο.

Του χρόνου πάλι, εδώ είμαστε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v