Οι μπάρες που είχαν τη δική τους ιστορία

Εκεί που ο Lewis Carol ανταλλάσσει σημειώσεις με τον Tolkien, εκεί που ο Dylan Thomas πίνει το τελευταίο του ουίσκι, εκεί που δύο άγνωστοι καλλιτέχνες συνθέτουν το Girl from Ipanema, εκεί γράφεται η Ιστορία. Σε δέκα θρυλικά μπαρ ανά τον πλανήτη.
Οι μπάρες που είχαν τη δική τους ιστορία
Ποια είναι τα πρώτα σημεία που επισκέπτεστε σε ένα καινούριο μέρος, για να μάθετε την ιστορία του; Μουσεία, μνημεία και λοιπά αξιοθέατα συμπληρώνουν συνήθως τη λίστα με τα “must see” των ταξιδιών μας. Γράφτηκε ποτέ, όμως, Ιστορία μέσα σε κανένα μουσείο; Δημιουργήθηκαν θρύλοι ή σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες πάνω από σκονισμένους τόμους εγκυκλοπαίδειας; Έζησαν, ονειρεύτηκαν, δημιούργησαν, έδρασαν, ερωτεύτηκαν άνθρωποι γύρω από κανένα memorial; Μήπως τελικά χάνουμε την ουσία; Μήπως η Ιστορία είναι παντού;

Η Ιστορία είναι παντού. Μπορεί να γραφτεί παντού. Εκεί που ο Hemingway πηγαίνει κάθε βράδυ και παραγγέλνει ένα μοχίτο, εκεί που ο Lewis Carol ανταλλάσσει σημειώσεις και ιδέες για ιστορίες με τον Tolkien, εκεί που ο Dylan Thomas πίνει το τελευταίο του ουίσκι, εκεί που γράφεται το Girl from Ipanema. Στα δέκα θρυλικότερα μπαρ του κόσμου. Τα οποία σημειώνουμε ψηλά στη λίστα του επόμενου… ιστοριοδιφικού ταξιδιού μας.

Harry’s Bar, Βενετία, Ιταλία
Εδώ έπιναν το ουίσκι τους κάθε φορά που επισκέπτονταν τη Γαληνοτάτη προσωπικότητες όπως ο Hemingway, ο Truman Capote, ο Orson Wells, ο Charlie Chaplin, και η Peggy Guggenheim. Το... μπαρ του Χάρι πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1931, ενώ φημολογείται οτι εφηύρε το καρπάτσιο και το Bellini.

The Blind Beggar, Λονδίνο, Αγγλία
Κτισμένο το 1894, το Blind Beggar είναι γνωστό ως το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε ο Στρατός της Σωτηρίας, κατέκτησε όμως την παγκόσμια φήμη του το 1966, όταν ο λονδρέζος γκάνγστερ Ronnie Kray πυροβόλησε τον... ανταγωνιστή του George Cornell που καθόταν στη μπάρα.

White Horse Tavern, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Θαμώνες του υπήρξαν μεταξύ άλλων ο Jack Kerouac και ο Norman Mailer. Τη φήμη του, όμως, τη χρωστάει στα τελευταία 18 ουίσκι που ήπιε εδώ (ναι, σερί) ο Dylan Thomas, στα οποία και αποδόθηκε ο θάνατός του.

Garota de Ipanema, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Σύμφωνα με το θρύλο, ένα 15χρονο κορίτσι που περνούσε καθημερινά έξω από το μπαρ Veloso πηγαίνοντας στην παραλία ενέπνευσε δύο συνθέτες να γράψουν τη δημοφιλέστερη bossa nova όλων των εποχών, το Girl from Ipanema. Μετά την επιτυχία, οι ιδιοκτήτες του Veloso άλλαξαν το όνομα του μπαρ τους σε «Κορίτσι της Ιπανέμα». Προφανώς.

The Pub, Βαλέττα, Μάλτα
Οι τοίχοι του απλού αυτού μπαρ είναι καλλυμένοι με φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και αφιερώματα στον Oliver Reed, ο οποίος λέγεται ότι πέθανε σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση τεραστίων ποσοτήτων αλκοόλ στη μπάρα της Pub, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Gladiator. Η ταμπέλα στην είσοδο γράφει «το τελευταίο μπαρ του Ollie».

La Bodeguita del Medio, Αβάνα, Κούβα
«Το μοχίτο μου στην Bodeguita, το Daquiri μου στη Floridita» έλεγε ο αγαπημένος των Κουβανών Ernest Hemingway, χωρίς προφανώς να συνειδητοποιεί ότι η φράση του αυτή θα καθιστούσε τα δύο ιστορικά μπαράκια της Αβάνας θρύλους μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Φωτογραφίες του, αφιερώσεις, άρθρα εφημερίδων, αποσπάσματα των βιβλίων του και ένα επίχρυσο ομοίωμά του κοσμούν σήμερα το εσωτερικό τους.

Heinolds' First and Last Chance Bar, Όακλαντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Το πάτωμα που γέρνει και τα σταματημένα ρολόγια στο αγαπημένο στέκι του Jack London είναι το αποτέλεσμα του σεισμού που σχεδόν ισοπέδωσε το γειτονικό Σαν Φρανσίσκο. Ο 10χρονος τότε London λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το μπαρ ως χώρο μελέτης: τα τραπέζια επάνω στα οποία διάβαζε χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Long Bar, Raffles Hotel, Σιγκαπούρη
Εδώ πρωτοανακατεύτηκε το δημοφιλές Singapore Sling, που χάρισε στο μπαρ την παγκόσμια φήμη του. Εξίσου αξιοπρόσεκτο είναι το Writer's Bar του ξενοδοχείου, που δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής σε συγγραφείς και δημοσιογράφους, που είτε σύχναζαν εδώ είτε έγραψαν για το ξενοδοχείο.

The Eagle and Child, Οξφόρδη, Αγγλία
Οι ντόπιοι που θυμούνται το πρώτο του παρατσούκλι το αποκαλούν ακόμα Bird and Baby. Η μάλλον παράξενη αυτή pub υπήρξε η αγαπημένη τόσο του J. R. R. Tolkien όσο και του C. S. Lewis, για τους οποίους ο θρύλος λέει πως αντάλλαξαν τις ιστορίες τους πάνω από ένα ποτήρι μπύρας.

Bell-in-Hand Tavern, Βοστόνη, ΗΠΑ
Με την εξαίρεση μιας μικρής περιόδου κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, το συγκεκριμένο μπαρ σερβίρει αλκοόλ τα τελευταία 200 χρόνια. Θαμώνες του έχουν υπάρξει ο Paul Revere και ο Daniel Webster, ενώ σήμερα φιλοξενεί βραδιές καραόκε. 

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v