Ο Θανάσης και η μεταγραφή του Marbury

Το in2life έγινε μάρτυρας της "γέννησης" μιας είδησης. Αφορά την φημολογούμενη μεταγραφή του αστεριού του NBA Stephon Marbury στον Ολυμπιακό. Η αληθινή ιστορία μιας "είδησης" που ξεκίνησε από το διπλανό μου γραφείο και έκανε το γύρο του κόσμου χωρίς να υπάρχει θέμα!      
Ο Θανάσης και η μεταγραφή του Marbury
του Δημήτρη Γλύστρα

Το πώς γεννιέται μια είδηση πάντα προκαλεί απορία σε όσους ξέρουν ότι οι ειδήσεις δεν γεννιούνται τόσο συχνά όσο δημοσιεύονται. Έτσι, όλες οι φορές που μπορεί να βρεθεί κανείς μέσα στην… αίθουσα τοκετού παραμένουν αλησμόνητες.

Ο κάτοχος της διπλανής μου θέσης στο γραφείο λέγεται Θανάσης. Ο Θανάσης είναι Ολυμπιακός και δη «μπασκετικός». Ασχολείται με τα νέα της ομάδας του και είναι διαρκώς ενήμερος, με άποψη τόσο για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό όσο και το αμερικανικό μπάσκετ.

Εγώ πάλι από αθλητικά γνωρίζω ελάχιστα και τα περισσότερα εξ αυτών τα παρακολουθώ μέσω του Θανάση. Ετσι, είχα χαρεί όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Αμερικανού Τζος Τσίλντρες και προβληματίστηκα (ελαφρά, για να πω την αλήθεια) με τον πρόσφατο αρκετά σοβαρό τραυματισμό του και την εγχείρησή του τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου .

Αν εγώ προβληματίστηκα ελαφρά, φαντάζεστε ίσως την κατάσταση του Θανάση. Την μελαγχολία που του προκάλεσε ο τραυματισμός Τσίλντρες διέκοψε μια ιδέα για παρηγοριά. «Θα πάρω τηλέφωνο τον Κώστα», μου λέει αποφασισμένα. "Για να το κανονίσει;” ρωτώ δηκτικά, έχοντας υπόψη μου ότι και «ο Κώστας», πέραν την ένθερμης αγάπης του για το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού, ουδέν είχε όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει στην ομάδα.

Ο Θανάσης εξηγεί εν συντομία την είδηση στον Κώστα περίλυπος. Ο Κώστας έχει ιδέα: «Nα πάρουμε (σ.σ. εμείς οι Ολυμπιακοί) στη θέση του, τον Γουντς της Ζαλγκίρις». «Αυτός είναι ψηλός», αντιτείνει ο Θανάσης. «Εγώ σκεφτόμουν τον Marbury των Knicks. Είναι παικταράς και έχει και προβλήματα με την ομάδα του και δεν παίζει».

Από ό,τι καταλαβαίνω, ο Κώστας έπαθε πλάκα με την ιδέα. Τι κάνει λοιπόν; Στέλνει με sms το όνομα του Marbury σε δημοσιογράφο που καλύπτει το μπάσκετ του Ολυμπιακού και που εκείνη την ώρα είχε εκπομπή σε αθλητικό ραδιόφωνο.

Ο Θανάσης είχε προφανώς χτυπήσει φλέβα και δεν το ήξερε. «Καταπληκτική ιδέα! Marbury για τον Ολυμπιακό! Παικταράς, μεγάλη κίνηση marketing και θα θέλει σίγουρα να έρθει!», αναφωνεί ο εκφωνών. Το ίδιο βράδυ, στον ίδιο σταθμό ο ίδιος δημοσιογράφος θα μεταδώσει πληροφορίες για το φημολογούμενο «επίσημο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον παίκτη».

Ο κύβος έχει ριφθεί. Την επόμενη ημέρα τρεις αθλητικές εφημερίδες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για «προχωρημένες συζητήσεις της πλευράς του Ολυμπιακού με τον παίκτη», επικαλούμενες και την «προσωπική γνωριμία» που οι επικεφαλής του μπασκετικού Ολυμπιακού έχουν με το αφεντικό των New York Knicks. Την Τετάρτη, δύο αμερικανικά μέσα αναδημοσίευσαν την είδηση του ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού για τον παίκτη, ενώ ένα τρίτο προσέγγισε τον παίκτη για δηλώσεις, όπου ο παίκτης απάντησε ότι «περιμένει».

Παρά το γέλιο που ρίξαμε, το πράγμα πήγαινε πολύ για να το αφήσουμε ανεξερεύνητο. Ζητήσαμε ως χάρη από αθλητικό δημοσιογράφο να ρωτήσει τους ίδιους τους Αγγελόπουλους (οι επικεφαλής του μπασκετικού Ολυμπιακού που λέγαμε). Όχι για να μάθουμε αν τελικά θα έρθει το αστέρι του NBA στο Φάληρο, αλλά για να ξέρουμε αν και πριν την παρέμβαση του Θανάση, υπήρχε ενδιαφέρον του Ολυμπιακού ή αν το όλο θέμα δημιουργήθηκε εκ του μηδενός.

«Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ας συνεχίσουν να γράφουν τέτοια. Διαφήμιση μας κάνουν», φέρεται να είπε εις εκ των κυρίων Αγγελόπουλων, κλείνοντας προσωρινά το θέμα της μεταγραφής Marbury, και αναδεικνύοντας τον Θανάση σε opinion maker.

Το γραφείο πλέον δονείται με την παράφραση του γνωστού συνθήματος: "Κόκκαλη- Κόκκαλη σε παρακαλώ φέρε τού (σ.σ. του Θανάση) τον Marbury στον Ολυμπιακό".    

Από την πλευρά του, ο Θανάσης φαίνεται να αισθάνεται άνετα με τη φήμη και την ευθύνη που συνοδεύει το νέο του ρόλο. Άλλωστε, δεν είναι δημοσιογράφος.

Εγώ και οι συνάδελφοι νιώθουμε λίγο άβολα. Πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και πόσο οι ειδήσεις στηρίζονται σε πραγματικά ρεπορτάζ; Πόσο εύκολο είναι ως επαγγελματίες να κερδίσουμε από την επιθυμία του κοινού να ακούσει κάτι;

Ο Θανάσης ακούει τους προβληματισμούς μας και χαμογελά καθησυχαστικά. “Γιατί δεν ρωτάτε τον Larry King;”, προτείνει.

"Κάτω τον έχω και περιμένει."
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v