Τρία χρόνια in2life σε εικόνες

Κάθε μέρα, οι γραφίστες μας φτιάχνουν από το μηδέν μικρές ιστορίες χωρίς λέξεις. Μικρές ιστορίες που σκεπάζονται πάντα από τις δικές μας, τις "μεγάλες". Αυτή τη φορά τις αφήνουμε να μιλήσουν μόνες τους. Έχουν πολλά να πουν.
Τρία χρόνια in2life σε εικόνες
Artworks: Γιώργος Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Καπαγιάννης

της Ηρώς Κουνάδη

Το κλισέ «μια εικόνα χίλιες λέξεις» το έβρισκα πάντα υπερβολικό. Όπως, φαντάζομαι, και στην πλειοψηφία των ερωτευμένων με τις λέξεις, τα πληκτρολόγια τους και το word count του Word, χίλιες λέξεις μου φαίνονταν υπερβολικά πολλές για να χωρέσουν σε μια φωτογραφία. Για εκατό, το συζητούσα.

Όταν, πριν από μερικούς μήνες, ο Δημήτρης μου είπε πως κάθε φωτογραφία μας είναι μια μικρή ιστορία, ένα απόγευμα που θαυμάζαμε μια «σύνθεση» –έτσι λέμε τις εικόνες που δημιουργούν από το μηδέν οι γραφίστες μας, για να τις ξεχωρίζουμε από τις «έτοιμες» φωτογραφίες προσώπων και τοπίων, και τώρα που το σκέφτομαι ο όρος δεν είναι καθόλου τυχαίος– που θα συνόδευε το θέμα της επόμενης μέρας, σκέφτηκα ότι ίσως η υπερβολή να ενέκειτο στο γεγονός ότι αυτές οι μικρές ιστορίες φτιάχνονται από τις σκέψεις, τους συνειρμούς και τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον καθέναν από εμάς όταν κοιτάζει μια εικόνα. Αν αυτά διαφέρουν έστω και ελάχιστα μεταξύ τους, καταμετρημένα σε λέξεις βγαίνουν πολύ περισσότερες από χίλιες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το κομμάτι.

Καθώς συγκέντρωνα τις παλιές μας συνθέσεις για να ξεχωρίσουμε τις καλύτερες, είδα αμέτρητες ιστορίες να ξετυλίγονται μπροστά μου. Πρόσεξα λεπτομέρειες που δεν τις είχα αντιληφθεί, γιατί ήμουν απασχολημένη να μετράω λέξεις, θυμήθηκα πρόχειρες οδηγίες που δόθηκαν βιαστικά –το θέμα είναι αυτό, σκέψου κάτι– και μετατράπηκαν από καθαρή έμπνευση σε μικρά αριστουργήματα, κάποιες φορές με διάθεση παιχνιδιάρικη, άλλες σοβαρότερα, πάντα όμως εύστοχα, να διηγούνται ιστορίες.

Από την πρώτη στιγμή που το in2life ανέβηκε στον αέρα, πριν από τρία χρόνια, οι δυο αφανείς μας ήρωες, ο Γιώργος και ο Βαγγέλης, φτιάχνουν από το μηδέν ιστορίες χωρίς λέξεις. Βρίσκουν εικόνες για να εκφράσουν τις πιο αφηρημένες έννοιες –κάπως έτσι γίνεσαι καλός στην παντομίμα, μαθαίνοντας ότι το ψέμα οπτικοποιείται από τον Πινόκιο, και η οικονομία από το γουρουνάκι κουμπαρά–, ντύνουν με χρώμα και φαντασία κάθε μας θέμα και υπομένουν καρτερικά κάθε τρελή μας ιδέα κι απαίτηση. Παραπονιούνται, ότι το μόνο που μας μένει να τους ζητήσουμε είναι ένας γάιδαρος να κλαίει, αλλά στα δύσκολα είναι που βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό, δημιουργώντας μας την υποψία ότι κατά βάθος τους αρέσει.

Κι επειδή είναι άδικο οι μικρές τους ιστορίες να σκεπάζονται πάντα από τις δικές μας χίλιες λέξεις, αυτή τη φορά παρουσιάζουμε τις καλύτερες δημιουργίες τους χωρίς πολλά λόγια. Δεν τα χρειάζονται άλλωστε.

Μια νέα γενιά καλλιτεχνών εξομολογείται... υπό τα χρώματα μιας από τις πιο funky φωτογραφίες που πέρασαν ποτέ από τις σελίδες μας.


Και Κυκλάδες, και ταξίδι, και low budget... Άμα θέλεις, όλα γίνονται.


Η Ευρώπη ροκάρει, και η φωτογραφία δε θα μπορούσε να μας εμπνέει περισσότερο να ταξιδέψουμε για να παρακολουθήσουμε συναυλίες και φεστιβάλ.


Απόδραση τελευταίας στιγμής κανείς; Από τις συνθέσεις που έχουν κατά καιρούς συνοδεύσει το προσφιλές μας θέμα, αυτή είναι μάλλον η μελωδικότερη... Εχμ, καλύτερη.


Για το θέμα των audio guides, ζήτησα απλά έναν χάρτη και ακουστικά. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχει λόγος που δε φτιάχνω εγώ τα artworks μας, όταν είδα αυτήν τη φωτογραφία.


Τοπωνύμια, μύθοι κι ετυμολογίες... Ή πώς το δυσκολότερο στην απεικόνισή του θέμα μπορεί να γίνει μια από τις καλύτερες φωτογραφίες μας.

Πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να βρεις για να απεικονίσεις ένα θέμα που επαναλαμβάνεται; Αν έχεις ταλέντο, άπειρους. Η τελευταία σύνθεση για τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια το αποδεικνύει περίτρανα.


Τα gadgets πάνε σχολείο... Και οι φωτογραφίες τους κρεμιούνται στον πίνακα ανακοινώσεων.


Ακριβά ξενοδοχεία, φθηνές δικαιολογίες και... εμπνευσμένη λεπτομέρεια.


Κάθε φωτογραφία μας είναι μια μικρή ιστορία... Αλλά αυτή εδώ είναι περισσότερες. Γιατί είναι πολλά και τα σκάνδαλα στα οποία αναφέρεται.


Τα θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής όπως θα τα μελετούσε ένας αρχιτέκτονας στο σχεδιαστήριό του

Τα GPS βρίσκουν το δρόμο τους, σε μια φωτογραφία που αξίζει αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες θέσεις στο hall of fame.


Πατάμε το play για να ξαναδούμε τα βίντεο που μας συγκίνησαν...


Η επέλαση των αγαπημένων ηρώων της 9ης τέχνης στην Αθήνα, για το ρεπορτάζ στα comic shops.


Διαδικτυακές γκαλερί και ηλεκτρονικά έργα τέχνης. Μια virtual έκθεση που θα ζήλευε και ο πιο έμπειρος επιμελητής.


Πασχαλιές και ανοιχτός δρόμος. Να βάλουμε και κοτοπουλάκια να δείξει πιο πασχαλιάτικο; Να βάλουμε. Το σομπρέρο και το πούρο οι περισσότεροι το πρόσεξαν την επόμενη μέρα. Ήταν ήδη αργά.


Λίγο από περασμένα μεγαλεία, λίγο από ταξίδι και λίγο από ποδόσφαιρο... Μας έμεινε η χαρά. Και η φωτογραφία.


Ο Άγιος Βασίλης μας έφερε ένα βουνό e-mail το 2007. Κι εμείς διαλέξαμε τα καλύτερα.


Ο Κάσπερ μας μαθαίνει να επικοινωνούμε με τα πνεύματα


Συνήθως, όταν ζητάω χάρτη σε φωτογραφία παίρνω την απάντηση "πάλι χάρτη;". Αυτή ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που το αίτημα θωρήθηκε δίκαιο. Πώς αλλιώς να απεικονίσεις την Εγνατία;


Χρυσάφι για τα πιάτα που κοστίζουν... το βάρος τους σε πολύτιμα μέταλλα και κάτι παραπάνω.


10+1 ελληνικά blogs που μας αρέσουν. Και πώς λες "blogs" χωρίς λόγια; Έτσι.


"Ανήθικες" εταιρείες και μποϊκοτάζ. There will (?) be blood...


Ταξίδια και στυλ για τον... μέσο bon viveur.


Όταν ο James Bond πάει διακοπές, τα gadgets του πάνε μόνο σε διάδρομο αεροδρομίου.


Αλλά η βαλίτσα των δικών μας διακοπών, χωρά μέσα της τα πάντα. Μέχρι και τον ανοιχτό δρόμο.


Μια από τις πιο αστείες φωτογραφίες μας συνόδευε το κείμενο για τις πλέον τρελές παγκόσμιες ημέρες. Την άξιζαν.


Τα πιο παράξενα ζώα του κόσμου είναι από μόνα τους καλό (φωτογραφικό) υλικό. Αλλά η συνταγή είναι που κάνει τη διαφορά.


Από όλη τη συντακτική ομάδα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καλλιτέχνες μας, χωρίς τους οποίους το in2life θα ήταν πολύ φτωχότερο αυτά τα τρία χρόνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v