Αμερικανικές Εκλογές 2008: Τι ψήφισαν οι stars;

Το Hollywood ψηφίζει και η ψήφος του... κοστίζει! Κάθε λογής διασημότητες έχουν ταχθεί στο πλευρό του ενός ή του άλλου υποψηφίου ενόψει των σημερινών Αμερικανικών Εκλογών, προσπαθώντας έτσι να συνεισφέρουν και αυτές με τον τρόπο τους στην εκλογή του αγαπημένου τους υποψηφίου. Θα τα καταφέρουν;
Αμερικανικές Εκλογές 2008: Τι ψήφισαν οι stars;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ανέκαθεν η υποστήριξη των διασημοτήτων ήταν μείζονος σημασίας για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων. Πέρα από τις δωρεές προς τους υποψηφίους, η ψήφος των διασήμων ενίσχυε κατά πολύ την απήχηση τους στον κόσμο. Στις εκλογές του 2008 όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως τα προηγούμενα χρόνια. Σύσσωμος ο μηχανισμός του θεάματος (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές) έσπευσαν προς την υποστήριξη των δύο υποψηφίων. Σαφέστατα μεγαλύτερη ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης των διασημοτήτων προς το πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που έδωσε λαβή στον Τζον Μακκείν να τον παρομοιάσει με την … Πάρις Χίλτον! Ο ίδιος ο Μακέιν βέβαια, αν και πιο χαμηλών τόνων, δεν λέει «όχι» στις συνεισφορές των ηθοποιών που τον υποστηρίζουν. Γιατί να πει άλλωστε; Ο «οβολός» των σταρ είναι πάντα καλοδεχούμενος.

Μπάρακ Ομπάμα

Η πλειοψηφία του Χόλυγουντ είναι στο πλευρό του. Η στήριξη που του επεφύλαξε η βιομηχανία του θεάματος ήταν άνευ προηγουμένου. Δεκάδες διασημότητες έχουν μια πολύ στενότερη σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα, και υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του μέσα από τη δουλειά τους, ρισκάροντας την αποδοκιμασία των διαφορετικής ιδεολογίας οπαδών τους. Δεν δείχνουν όμως να πτοούνται.

Πρώτη και καλύτερη, η «βασίλισσα» της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρι, ήταν από τις πρώτες που εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στον Ομπάμα. Μέσα από την καθημερινή της εκπομπή, η Γουίνφρεϊ έχει υποστηρίξει σχεδόν φανατικά τον υποψήφιο των δημοκρατικών, χωρίς να αφήσει περιθώριο στους ακροατές της για άλλη επιλογή. Και πιστέψτε με, είναι πάρα πολλοί. Πέρα από αυτό, η ίδια έχει συμμετάσχει σε πορείες, έχει καλέσει την οικογένειά του στην εκπομπή της και έχει ανέβει μαζί του στην σκηνή αρκετές φορές κατά την διάρκεια των ομιλιών του. Η Σούζαν Σαράντον είναι επίσης μία από της πιο ένθερμες υποστηρίκτριές του. Η Σάραντον, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Dead Man Walking, δήλωσε ότι θα μεταναστεύσει εάν εκλεγεί ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, ενώ ο νεαρός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ματ Ντέημον σε συνέντευξη στο YouTube ειρωνεύθηκε την υποψήφια αντιπρόεδρο των ρεπουμπλικάνων Σάρα Πέιλι, λέγοντας ότι το να την σκέφτεται κανείς ως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, είναι «σαν κάτι που έχει βγει από κακή ταινία του Ντίσνει!». Από τις υπόλοιπες διασημότητες που υποστηρίζουν ανοιχτά τον Δημοκρατικό υποψήφιο ξεχωρίζουν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο , ο Μπεν Αφλεκ, ο Εντουαρντ Νόρτον, ο Φόρεστ Γουίτακερ, η Σκάρλετ Τζόχανσον, ο Σάμουελ Τζάκσον (έδωσε 4300$ για την προεκλογική εκστρατεία), ο Τζώρτζ Κλουνεϋ, ο Γουίλ Σμίθ, ο Έντι Μέρφυ, αλλά και ο Τόμ Χάνκς. Ο διάσημος Αμερικάνος τραγουδιστής Μπρους Σπρίνγκστιν μαζί με τον Μπίλι Τζόελ, συγκέντρωσαν 7 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα παίζοντας για τους ψηφοφόρους στην αρχή της τελικής φάση της προεκλογικής εκστρατείας τις επιτυχίες τους Glory Days και Born to Run και οι εταιρείες παραγωγής ψυχαγωγικών προγραμμάτων ενίσχυσαν τον υποψήφιο των δημοκρατικών με 6 εκατομμύρια δολάρια.

Κάποιοι άλλοι, όπως ο τραγουδιστής Τζον Λέτζεντ, ο Χέρμπι Χάνκοκ, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, η νεαρή ηθοποιός Κέλι Χου, το διάσημο μοντέλο Αμπερ Βαλέτα και οι Black Eyed Peas έκαναν ένα βίντεο με τον τίτλο «Yes we can» (Ναι, μπορούμε), που ανέβηκε στο YouTube.



Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, υποστήριξε και αυτή δυναμικά τον Ομπάμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γκαλά υπέρ της υποψηφιότητας του στο Μπέβερλι Χιλς που έγινε με πρωτοβουλία της, συγκεντρώνοντας 9 εκατ. δολάρια. Περίπου 800 άνθρωποι πήγαν στη συναυλία της διάσημης τραγουδίστριας με εισιτήριο που στοίχισε 2.500 δολάρια! Η λίστα των προσκεκλημένων περιελάμβανε τον 62χρονο παραγωγό και σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, τη βραβευμένη με δύο Οσκαρ Τζόντι Φόστερ, τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, την κόρη του Τόνι Κέρτις Τζέιμι Λι Κέρτις και τον 41χρονο κωμικό Γουίλ Φέρελ. Σχολιάζοντας την εκδήλωση, ο Τζόν Μακέιν είχε δηλώσει τότε για τον αντίπαλό του: «Μιλάει για το πώς θα προσεγγίσει τον λαό λίγο προτού πεταχτεί στο Χόλυγουντ για ένα γκαλά συγκέντρωσης χρημάτων με την Μπάρμπρα Στράιζαντ και τους διάσημους φίλους του..» και συνέχισε παρομοιάζοντάς τον με την Μπρίτνεϋ Σπήαρς και την Πάρις Χίλτον! Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την «οργή» της τελευταίας, η οποία σε ένα βίντεο που δημοσίευσε μέσω του χιουμοριστικού δικτυακού τόπου Funny or Die, αναφέρεται στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ ως «αυτός ο ρυτιδιασμένος, ασπρομάλλης τύπος». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς της έχουν ενιισχύσει την εκστρατεία του Τζον Μακέιν με 4.600 δολάρια…

Εκτός από τους ηθοποιούς, ο Ομπάμα έχει κερδίσει και τους συγγραφείς και τους επιστήμονες. 65 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ δηλώνουν ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως έναν ηγέτη με όραμα που να μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον των παραδοσιακών δυνάτοτήτων στην επιστήμη και την τεχνολογία». Επίσης, ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, ο νομπελίστας της λογοτεχνίας Τόνι Μόρισον, ο συγγραφέας Πολ Άστερ και πολλοί άλλοι λένε ότι ελπίζουν ότι ένας μαύρος πρόεδρος θα στείλει μήνυμα στους υποστηρικτές του ρατσισμού που επιμένουν, παρά τις προόδους που έχει κάνει η χώρα στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών τα τελευταία 40 χρόνια. Επιπλέον, η κόρη του Τζόν Φίτζεραλντ Κένεντυ Κάρολαιν, όπως και η ξαδέρφη του Μαρία Σρίβερ (φώτο), στέκονται στο πλευρό του Ομπάμα. Η Κάρολαιν μάλιστα, προκάλεσε πανικό με το άρθρο της στους Times με τίλο "Ένας Πρόεδρος σαν τον πατέρα μου".



Τζόν Μακέιν

Αν και παραδοσιακά το καλλιτεχνικό στερέωμα ανήκει στην δημοκρατική παράταξη, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για το χρήσμα του Προέδρου έχει και αυτός τους δικούς του υποστηρικτές, που ωχριούν βέβαια σε σχέση με τους αντίστοιχους του Ομπάμα.

Στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Μινεσότα βρέθηκαν ο 77χρονος, βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Ρόμπερτ Ντιβάλ και ο 70χρονος, επίσης βραβευμένος με Οσκαρ, Γιον Βόιτ, πατέρας της Αντζελίνα Τζόλι (οξύμωρο: υποστηρίκτρια του Ομπάμα). Εκεί ήταν επίσης ο 74χρονος τραγουδιστής Πατ Μπουν, η 26χρονη τραγουδίστρια Λι Ανν Ράιμς και ο «Ράμπο» Συλβέστερ Σταλόνε. Σε ένα αντίστοιχο γκαλά συγκέντρωσης χρημάτων για την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του στο ξενοδοχείο «Χίλτον» του Μπέβερλι Χιλς στο ακροατήριο βρίσκονταν μεταξύ άλλων ηθοποιοί όπως ο 53χρονος Γκάρι Σινίζ, ο 42χρονος Ντιν Κέιν, ο 64χρονος Κρεγκ Τ. Νέλσον, ο 43χρονος Τζον Κράιερ, η 36χρονη Αντζι Χάρμον και ο 50χρονος Λορέντζο Λάμας, αρκετά γνωστοί … «δεύτεροι» ηθοποιοί. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια και ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτσενέγγερ (φώτο), συγκαταλέγεται και αυτός στους υποστηρικτές του Μακέιν, όπως επίσης και οι ηθοποιοί Κλίντ Ήστγουντ, Μπο Ντέρεκ, Τσάκ Νόρρις, Χίλαρυ Νταφ και Μπρούς Γουίλις, που έχουν συνδράμει στην προεκλογική του εκστρατεία με τις δωρεές τους. Ο ίδιος ο Μακέιν αν και δείχνει να είναι ενάντια στην υποστήριξη των celebrities (βλ. την κατά μέτωπο επίθεση προς τον Ομπάμα για αυτό το θέμα), κολάκεψε τους υποστηρικτές τους λέγοντας : «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς τους γενναίους και θαρραλέους που βρίσκεστε εδώ και τυχαίνει να δραστηριοποιείστε στο Χόλιγουντ για το γεγονός ότι ρισκάρετε το μέλλον και την καριέρα σας.»

Τα παραπάνω ονόματα δείχνουν μάλλον «ξεθωριασμένα», σε σύγκριση με το «φρέσκο» κύμα που ακολουθεί τον Μπάρακ Ομπάμα. O πιο ισχυρός ίσως υποστηρικτής του Μακέιν είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Χόλυγουντ. Ο λόγος για τον Τζέρυ Μπρουκχάιμερ(φώτο) (Ο Βράχος, Τα Κακά Παιδιά κτλ.), που έχει συνεισφέρει στην εκστρατεία του Μακέιν με το σεβαστό  ποσό των 30.800 δολαρίων.

Αν και ο Ομπάμα προηγείται στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η μάχη δεν φαίνεται να έχει κριθεί. Η δημοσιότητα πάντως του αφροαμερικανού υποψηφίου, είναι στο αποκορύφωμά της και η υποστήριξη του Χόλυγουντ και όχι μόνο παίζει έναν αρκετά σημαντικό ρόλο. Θα είναι αρκετή για να του εξασφαλίσει μία θέση στον Λευκό Οίκο; Ακούγεται κάπως υπερβολικό. Μπορεί και να είναι. Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε λίγη ακόμη ώρα...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v