Αυτοκίνητα με... σινεφίλ παρελθόν!

Αυτοκίνητα που αγαπήσαμε μέσα από κλασσικές κινηματογραφικές ταινίες. Οχήματα που αρκετές φορές έκλεψαν την παράσταση ακόμα και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Ashton Martin, Mini Cooper, Κατσαριδάκι και πολλά ακόμα μοντέλα «πρωταγωνίστησαν» σε μεγάλες επιτυχίες και έμειναν στην ιστορία.
Αυτοκίνητα με... σινεφίλ παρελθόν!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το Χόλυγουντ αγαπάει τους 4 τροχούς και το δείχνει εδώ και πολλά χρόνια. Δεκάδες ταινίες έχουν στον κύριο άξονά τους, αν όχι και σε … πρωταγωνιστικό ρόλο, εντυπωσιακά μοντέλα αυτοκινήτων, μερικά από τα οποία απέκτησαν και την μεγαλύτερη φήμη τους χάρις σε αυτές και έγιναν κλασσικά. Παρά τον μεγάλο αριθμό ταινιών με αυτοκίνητα, λίγα είναι αυτά που ξεχώρισαν πραγματικά και έγιναν σημείο αναφοράς για τις μετέπειτα γενιές σινεφίλ. Σας παρουσιάζουμε αυτά που έγραψαν την δική τους ιστορία στην μεγάλη (και την μικρή) οθόνη.

1981 DeLorean DMC 12 (Back to the Future)
Δείτε την να φτάνει τα 180χλμ. την ώρα και θα μας θυμηθείτε. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει άλλωστε ένα τέτοιο πρωτότυπο και φουτουριστικό αυτοκίνητο; Με πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω αντί για έξω (σκεφτείτε πρωτοπορία για την δεκαετία του ’80) η DeLorean χρησιμοποιήθηκε από τον Marty McFly(Michael J. Fox) και τον Doc Brown(Christopher Lloyd) για … ταξίδι στον χρόνο στην τριλογία Christopher Lloyd επιστημονικής φαντασίας Back to The Future του Robert Zemeckis. Συνολικά κατασκευάστικαν 8.583 Deloreans από το 1981 έως το 1983, και έχουν μείνει μόνο 6.000 από το καινοτόμο αμάξι.

Aston Martin DB5 (James Bond)
Το ιδανικό αμάξι είχε βρει τον ιδανικό (κινηματογραφικό) ιδιοκτήτη. H κλασσική σειρά της Aston Martin «συνόδεψε» τον διάσημο πράκτορα για δεκαετίες, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της φλεγματικής του γοητείας. Από τα πρώτο μοντέλο του Goldfinger μέχρι τα πιο εξελιγμένα του Golden Eye και Casino Royale, οι εκάστοτε Bonds χρησιμοποίησαν και αρκετές φορές… κακοποίησαν το τετράτροχο αυτό διαμάντι. Τα gadgets που ενσωματώθηκαν πάνω του πολλά. Πύραυλοι, πολυβόλα, αλεξίσφαιρα λάστιχα και τζάμια, δυνατότητα μετατροπής σε… κρίς κράφτ, οι δημιουργοί της σειράς φρόντιζαν σε κάθε ταινία να προσθέτουν και κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό στα χαρακτηριστικά του αμαξιού.

Batmobile (Batman)
Μπορεί να μην κυκλοφόρησε πότε σαν αμάξι αυτό καθεαυτό, αλλά αυτό δεν το απέτρεψε από το να γίνει θρυλικό. Το εντυπωσιακό όχημα του Σκοτεινού Ιππότη, ήταν στο πλευρό του από την δεκαετία του ’60, στην πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του Ανθρώπου Νυχτερίδα στην μικρή οθόνη. Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν στην όψη και τις δυνατότητες του οχήματος, αλλά η κεντρική ιδέα παρέμεινε η ίδια: ένα αεροδυναμικό, φουτουριστικό, «νυχτεριδοειδές» όχημα με πολλές επιπλέον δυνατότητες. Τα βασικά του χαρακτηριστικά περιελάμβαναν ένα αμάξωμα με βαριά πανοπλία, υψηλές επιδόσεις του κινητήρα, ειδικές συσκευές για βελτίωση τις ευελιξίας του οχήματος και μία μεγάλη γκάμα συναρμολογούμενων όπλων. Το όχημα μετέφερε συνήθως έναν υπολογιστή που συνδεόταν με την μυστική κρυψώνα του Μπάτμαν, όπως επίσης και ένα… μίνι ελικόπτερο στην οροφή!

390 GT Mustang (Bullit)
Η ταινία με τον Steve McQueen στον ρόλο του Frank Bullitt, ενός αστυνομικού στο κυνήγι 2 εγκληματιών, έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για την πιο εντυπωσιακή σκηνή καταδίωξης με αυτοκίνητα που γυρίστηκε ποτέ. Για την σκηνή αυτή χρησιμοποιήθηκαν 2 Ford Mustangs 390 CID V8. Οι κινητήρες και τα φρένα τους τροποποιήθηκαν για τις ανάγκες του έργου, ενώ ο σκηνοθέτης, είχε δώσει οδηγίες τα αυτοκίνητα να τρέχουν σε ταχύτητες 120-130χλμ. την ώρα, αλλά στην πραγματικότητα τα αμάξια έφτασαν σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 175χλμ την ώρα στους δρόμους! Το γύρισμα της σκηνής διήρκεσε 3 βδομάδες, ενώ η σκηνή από μόνη της ήταν σχεδόν 10 λεπτά!



1967 Shelby GT500 (Gone in 60 seconds)
Let's ride! Ο Nicolas Cage, βυθίζεται σε μία συναρπαστική υπόθεση ληστείας αυτοκινήτων και "αντιμετωπίζει" στο τέλος της ταινίας την Eleanor, μια Shelby GT500 του 1967, που είχε προσπαθήσει να κλέψει αρκετές φορές στο παρελθόν. Η μόνη αλήθηνή Shelby GT500 στα γυρίσματα της ταινίας, δόθηκε στον χαρακτήρα του Νίκολας Κέιτζ από τον χαρακτήρα του Giovanni Ribisi. Ο κανονικός ιδιοκτήτης του οχήματος έδωσε την συγκατάθεσή του μόνο εφόσον το αμάξι επέστρεφε σε κέινον σε άριστη κατάσταση.

Charger, RX-7, Supra, Evo 7 (The Fast and the Furious, 2 Fast 2 Furious)
“Ask any racer, any real racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile; winning's winning.” O Paul Walker, ως μυστικός αστυνομικός Brian O'Conner διεισδύει σαν μυστικός πράκτορας σε μία συμμορία που συμμετέχει σε κόντρες, για να διαλευκάνει μία υπόθεση αεροπειρατείας. Προσχηματική η υπόθεση, μεγάλα ατού της ταινίας είναι φυσικά τα "φτιαγμένα" αμάξια! 1970 Dodge Charger, Mazda RX-7, 1995 Toyota Supra, ακόμα και... Ferrari, είναι μερικά από τα αμάξια που παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας. Η συνέχεια 2 Fast 2 Furious, αν και δεν συνάντησε την επιτυχία της πρώτης ταινίας, λάνσαρε και αυτή μερικά εντυπωσιακά μοντέλα όπως το Mitsubishi Evo 7 και πολλά άλλα.

.

Volkswagen Beetle (Herbie)
Είναι δυνατόν μια σειρά ταινιών να κάνει ένα αμάξι κλασσικό; Και όμως. Ο αξιαγάπητος Herbie, το ανθρωπόμορφο "κατσαριδάκι", πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες της Ντίσνεϋ. και γαλούχησε γενεές θεατών μέχρι σήμερα. Το αυτοκίνητο έχει δικιά του βούληση και στις περισσότερες ταινίες συμμετείχε σε αγώνες δρόμου με αγωνιστική εμφάνιση (κόκκινες, άσπρες και μπλε ρίγες). Η πρώτη ταινία της σειράς ονομαζόταν Love Bug και ακολούθησαν αρκετές ακομα (Herbie Rides Again, Herbie Goes to Monte Carlo κτλ), όπως επίσης και αντίστοιχες τηλεοπτικές σειρές (Herbie the Matchmaker, Herbie to the Rescue κ.α.)

Pontiac Firebird (Knight Rider)
Στην κάλτ αυτή σειρά που έκανε γνωστό τον Ντέιβιντ Χάσελχοφ, πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από μία μάυρη Pontiac με τεχνητή νοημοσύνη εν ονόματι ΚΙΤΤ (Knight Industries Two Thousand). Στην τηλεοπτική σειρά, ο ΚΙΤΤ έχει σχεδιαστεί από τον δισεκατομμυριούχο Wilton Knight, ιδρυτή του Foundation for Law and Government και είναι φορτωμένος με ένα σωρό ειδικά χαρακτηριστικά: τούρμπο κινητήρες, αυτόματη οδήγηση, ικανότητα να υπερπιδάει εμπόδια, ισχυρή πανοπλία και ένα σωρό άλλα. Προσθέστε σε όλα αυτά και την κάλτ παρουσία του Ντέιβιντ και έχετε μια κλασσική σειρά των 80's, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα (με άλλους πρωταγωνιστές) και έχει μεγάλη επιτυχία.  

Mini Cooper (The Italian Job)
“It's either bad traffic, peak traffic, slit-your-wrist traffic... you've got an average of 32 minutes and a top time of 50. But if we had green lights all the way, we could do it in 14 minutes.” H σχετικά πρόσφατη αυτή ταινία με τον Μάρκ Γουόλμπεργκ - ριμέικ μιας παλαιότερης με τον Μάικλ Κέιν- έφερε  στο προσκήνιο τα νέα Mini Cooper με εντυπωσιακούς σπορ χρωματισμούς. Στην ταινία λοιπόν, μία συμμορία από ληστές, δημιουργούν το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα στο Λός Άντζελες, με σκοπό να κλέψουν χρυσό από μία τράπεζα. Θα ξεφύγουν  με τα mini καβαλώντας πεζοδρόμια και ότι άλλο βρουν κάνοντας μία από τις πιο εντυπωσιακές ληστείες.

Plymouth Fury (Christine)
Πως να σκοτώσεις κάτι που δεν μπορεί να είναι ζωντανό; Εύλογο το ερώτημα του θεατή σε αυτό το πρωτότυπο θρίλερ του Τζον Κάρπεντερ, που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Στίβεν Κίνγκ. Ο "σπασίκλας" Arnie Cunningham, ερωτεύεται την Κριστίν, ένα κόκκινο Plymouth Fury του 1968. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όσο περνάει ο καιρός όμως, αναπτύσεται μια περίεργη σχέση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τον νεαρό, με το πρώτο να δείχνει πιο... ζωντανό και φονικό! Εξαιρετική η κινηματογραφική αυτή μεταφορά, συνάντησε δικαιολογημένα μεγάλη επιτυχία και έκανε το κοινό να δει με... άλλο μάτι τα αυτοκίνητα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v