Οι μεγάλες αλήθειες των sitcοms...

…Ή πώς κάποιες τουλάχιστον αμερικανικές σειρές ευρείας κατανάλωσης λένε μεγάλες αλήθειες για τη ζωή, το σύμπαν και τις… γυναίκες. Εάν δεν τις ενστερνίζεστε, τουλάχιστον θα γελάσετε. Ο Έρλ, ο Άλ και ο Χόμερ θα έκαναν εξαιρετική παρέα.
Οι μεγάλες αλήθειες των sitcοms...
του Γιώργου Φλώκα

Παράγουν σοφία οι αμερικανικές sitcoms (αυτοτελή κωμικά επεισόδια των 23 λεπτών) ή είναι τηλεοπτικά σκουπίδια; Το in2life, φανατικός τηλεθεατής τουλάχιστον κάποιων εξ αυτών επιχειρεί να δώσει απάντηση στο (όχι και τόσο βασανιστικό, η αλήθεια είναι) ερώτημα.

Αν δεν παράγουν σοφίες, σίγουρα κάποιες σειρές παράγουν τεράστιες ατάκες απείρου κάλλους, που, αν για εσάς δεν αποτελούν μεγάλες αλήθειες, σίγουρα θα σας κάνουν να γελάσετε. Άλλωστε, ο Έρλ, ο Άλ και ο Χόμερ θα έκαναν εξαιρετική παρέα.

Είναι και οι τρεις αντισυμβατικοί, δεν γνωρίζουν τι εστί pollitically correct και δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για τις γυναίκες, τη ζωή, τη δουλειά και πολλά άλλα.

Παντρεμένοι με παιδιά
Για όσους δεν ξέρουν τον Έλβις, ο Αλ Μπάντι είναι ο Βασιλιάς. Είναι η προσωποποίηση του ανθρώπου που δεν είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του, δεν είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του και δεν είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του. Παντρεμένος με μια γυναίκα που δεν ήθελε, με δυο παιδιά που δεν ήθελε, σε μια δουλειά που σίγουρα δεν είχε ονειρευτεί (πωλητής παπουτσιών, με τις παχουλές γυναίκες να αποτελούν τη βάση του πελατολογίου του), ο Μπάντι είναι εξαιρετική φιγούρα παραγωγής καυστικών ατακών.

- Το πρόβλημά του: «Ποτέ δεν ήθελα να παντρευτώ και παντρεύτηκα. Ποτέ δεν ήθελα παιδιά και έχω δυο. Γιατί στο καλό βρίσκομαι εδώ;»
- Έχει αυτογνωσία: «Πεγκ, είναι η μητέρα σου στο τηλέφωνο. Πες της ότι της είπα όινκ».
- Έχει περίεργες αντιλήψεις για τα μαστορέματα: «Εάν θέλεις να φτιαχτεί κάτι σωστά, να προσλάβεις έναν άσχημο τύπο για να το κάνει».
- Βραβείο «Έχω ένα όνειρο»: «Είμαι ο μαχαραγιάς Μπάντι και γυναίκες με τέσσερα βυζιά με ταΐζουν ζαχαρωτά όλη μέρα».
- Είναι η προσωποποίηση του παντρεμένου μισογύνη: «Κάτι ύποπτο συμβαίνει, οπότε είμαι σίγουρος ότι μια γυναίκα είναι από πίσω».
- «Ζηλεύω όλους όσοι δεν είναι παντρεμένοι μαζί σου».
- «Πεγκ, σε αγαπώ… Πλάκα κάνω».
- Δεν μεγάλωσε ποτέ: «Είμαι πράγματι ένα τίποτα; Έχουν δίκιο τα παιδιά στη γειτονιά;»
- «Δουλειά, σπίτι, δουλειά, σπίτι. Πόσο ωραία μπορεί να περνάει ένας άντρας;
- «Δεν πρέπει να κοιμηθώ μετά το σεξ. ΘΕΛΩ να κοιμηθώ μετά το σεξ. Καλωσορίζω το σκοτάδι!»
- Σιχαίνεται τις συζυγικές υποχρεώσεις όλων των ειδών: «Δεν θα σου έτριβα τα πόδια, ακόμη και εάν πεταγόταν ένα τζίνι από αυτά».
- «Το σπίτι ενός άντρα είναι το φέρετρό του».
- Παραφράζει διάσημες ατάκες με επιτυχία: «Το έργο στην όπερα δεν έχει τελειώσει εάν δεν αποκοιμηθεί και ο τελευταίος ετεροφυλόφιλος».
- «Το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει ένας άντρας στο τελείωμα της ημέρας του είναι μια γυναίκα».
- Για τη δουλειά του: «Οι άνθρωποι που φοράνε παπούτσια σε χοντρές γυναίκες με φούστες ΔΕΝ πρέπει να έχουν τέλεια όραση».
- «Έξι δολάρια είναι πολλά λεφτά για να ξοδέψεις για οποιαδήποτε γυναίκα».
- «Ένας άντρας είναι άντρας για ολόκληρη τη ζωή του. Μια γυναίκα είναι σέξι έως ότου γίνει η δικιά σου».
- «Η ασφάλιση είναι σαν το γάμο. Πληρώνεις συνέχεια και δεν παίρνεις ποτέ τίποτα πίσω».
- Και η "μεγάλη αλήθεια" του: "Αν ήθελα να μάθεις τι σκεφτόμουν, θα σου μιλούσα"

The Simpsons
Ακόμη μια καρικατούρα (αληθινή αυτή τη φορά) που με όπλο την καυστική άγνοια, κατακεραυνώνει κάθε είδους αρχή και πατρική συμβουλή. Ο Όμηρος (Χόμερ Σίμπσον) είναι ένας τίμιος πατέρας και σύζυγος (λέμε τώρα) που δουλεύει στο τοπικό (πυρηνικό) εργοστάσιο… Τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία.

- Συμβουλές: «Παιδιά, προσπαθήσατε όσο μπορούσατε και αποτύχατε παταγωδώς. Το μάθημα από αυτή την εμπειρία είναι: Ποτέ μην προσπαθείτε».
- Μαρτζ: «Χόμερ, πήραν από τη δουλειά σου και είπαν ότι εάν δεν πας αύριο, μην τολμήσεις να εμφανιστείς τη Δευτέρα».
Χόμερ: «Γιούπι! Τετραήμερο!»
- «Στην υγεία του αλκοόλ, της αιτίας -και της λύσης- σε όλα τα προβλήματα της ζωής».
- Ο αδίστακτος εργοδότης του, κύριος Μπερνς: «Θα είμαι σαφής και λιτός. Οικογένεια, θρησκεία, φιλία, είναι οι τρεις δαίμονες που πρέπει να σφάξεις για να πετύχεις στις επιχειρήσεις»
- Το ολυμπιακό πνεύμα: «Γιε μου, όταν συμμετέχεις σε αθλητικές εκδηλώσεις, δεν έχει σημασία εάν κερδίσεις ή χάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι πόσο θα μεθύσεις».
- «Λίζα, τα βαμπίρ δεν υπάρχουν, όπως οι νάνοι, τα γκρέμλινς και οι Εσκιμώοι».
- Ο Χόμερ συναντά εξωγήινους και επιδεικνύει την ανωτερότητα της ανθρώπινης φυλής: «Σας παρακαλώ μην με φάτε, έχω γυναίκα και παιδιά. Φάτε αυτά!»
- «Εάν δεν σου αρέσει η δουλειά σου, δεν απεργείς. Πηγαίνεις κάθε μέρα και λουφάρεις. Αυτός είναι ο αμερικάνικος τρόπος». Μήπως είναι… Έλληνας;

Το όνομά μου είναι Ερλ
Ήταν μικροαπατεώνας χωρίς αναστολές, καθώς εξαπατούσε και έκλεβε σχεδόν τα πάντα. Όμως, κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου και ταυτόχρονα, ένα αυτοκίνητο τον έστειλε για μέρες στο νοσοκομείο. Εκεί, με τη βοήθεια της τηλεόρασης, ανακάλυψε το κάρμα και συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να αποζημιώσει για ό,τι κακό είχε κάνει μέχρι τότε στη ζωή του. Έτσι, ο Έρλ Χικι έκανε μια λίστα και ξεκινά μια σύγχρονη οδύσσεια για να βρει τους αδικηθέντες. Οι χαρακτήρες του βραδύστροφου αδελφού του, Ράντι, αλλά και της πρώην γυναίκας του, Τζόι, και του νυν άντρα της, Νταρνέλ, προσθέτουν το απαιτούμενο «πιπέρι» στην σειρά που κατά πάσα πιθανότητα, αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η αμερικανική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια.

- Ο Ερλ, περιγράφοντας το Ιράκ όπου υποτίθεται ότι παρέμεινε χρόνια ως στρατιώτης: «Μοιάζει με την παραλία, μόνο που οι καρχαρίες έχουν όπλα και τρέχουν στην άμμο, φωνάζοντας σε μια ψαρογλώσσα που δεν καταλαβαίνεις"
- "Το να κόψεις το κάπνισμα είναι κάπως σαν τη φυλακή. Εάν αντέξεις τις πρώτες τρεις μέρες, έχεις ελπίδα"
- Ερλ: "Είναι υπέροχο να έχεις ένα σκοπό σε αυτή τη ζωή. Σου δίνει ένα λόγο να ξυπνάς κάθε πρωί"
Ράντι: "Οπότε ένας σκοπός είναι σαν ένα κουτί με ντόνατς;"
Ερλ: "Ακριβώς"
- "Κοίτα, σαμπουάν που δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα. Αισθάνομαι άσχημα για τα πειραματόζωα που κυκλοφορούν με βρώμικο μαλλί, αλλά εάν είναι καλύτερο για το περιβάλλον, είναι μια θυσία που πρέπει να κάνουν"
- Γιατρός: Ερλ, ίσως πρέπει να αναρωτηθείς εάν έχεις πρόβλημα με το τζόγο.
Ερλ: Μμμ, όχι δεν έχω πρόβλημα με το τζόγο. Κερδίζω και το να κερδίζεις δεν είναι πρόβλημα. Είναι σαν να λες ότι ο Μάικλ Τζόρνταν έχει πρόβλημα με το μπάσκετ, ή οι Def Leppard έχουν πρόβλημα υπεροχότητας.
- "Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται τρελό στην ηλικία μου και στην εποχή μας, αλλά ζω σε μικρή πόλη και ποτέ δεν είχα ξαναβρεθεί μούρη με μούρη με έναν gay. Πλέον, καταλαβαίνω ότι δεν υπήρχε λόγος να το βάλω στα πόδια"
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v