Οι 10 πιο ενδιαφέρουσες «άχρηστες» πληροφορίες

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο αλλά οι φλέβες μας μπλε; Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος; Γιατί έχουμε λόξιγκα; Τέτοια σοβαρά ερωτήματα -ζωής και θανάτου- μας απασχολούν καθημερινά και αν δεν τα απαντήσουμε... θα σκάσουμε!
Οι 10 πιο ενδιαφέρουσες «άχρηστες» πληροφορίες
της Έλενας Μπούλια

Είστε fan του Τrivial Pursuit; Λατρεύετε να μαθαίνετε τις πιο «άχρηστες» πληροφορίες σχετικά με οτιδήποτε και μετά να… κάνετε επίδειξη γνώσεων; Το γνωστό ρητό «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» δεν ταιριάζει σε εσάς; Αν ναι, τότε είστε ο άνθρωπός μας! Και εμείς ο δικός σας.

Με αφορμή τα καθημερινά «Άχρηστα» που αναρτούμε στο Tip of the Day του In2life, συγκεντρώσαμε 10 από τα πιο ενδιαφέροντα, που μας έκαναν να γελάσουμε, να προβληματιστούμε και να θέλουμε οπωσδήποτε να τα μοιραστούμε μαζί μας. Το ξέρατε, λοιπόν, ότι…

Ο λόξιγκας συμβαίνει όταν το διάφραγμα, ο μυς που ελέγχει την αναπνοή μας, ερεθίζεται και αρχίζει να συσπάται και να συστέλλεται ανεξέλεγκτα. Με κάθε συστολή, εισέρχεται παράλληλα αέρας στους πνεύμονες, περνά μέσα από τις φωνητικές χορδές και τότε η επιγλωττίδα κλείνει πιέζοντας τον αέρα, έτσι ώστε να κινούνται οι χορδές και να ακούγεται ο ήχος «χικ». Ο ερεθισμός, που αναφέραμε προηγουμένως, μπορεί να προκαλείται επειδή τρώμε γρήγορα, επειδή έχουμε έντονο συναισθηματικό στρες ή ακόμα και εξαιτίας κάποιων ασθενειών. Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία; Να αναπνέετε μέσα από μία χάρτινη σακούλα. Αυτό ηρεμεί το διάφραγμα αυξάνοντας τα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα στην ροή του αίματος.

Τα κρεμμύδια μας κάνουν να κλαίμε γιατί, όπως άλλα φυτά, είναι φτιαγμένα από κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά είναι διασπασμένα σε δύο τμήματα και διαχωρισμένα από μία μεμβράνη. Η μία πλευρά της μεμβράνης περιέχει ένα ένζυμο που βοηθά να γίνουν κάποιες χημικές διεργασίες στον οργανισμό. Η άλλη πλευρά της μεμβράνης έχει κάποια μόρια που περιέχουν θείο. Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, τα περιεχόμενα κάθε πλευράς της μεμβράνης αναμειγνύονται και προκαλούν μία χημική αντίδραση. Από την αντίδραση αυτή παράγονται μόρια όπως το αιθυλο-σουλφίδιο που κάνει τα μάτια μας υγρά. Για να αποφύγετε τα… κλάματα όταν κόβετε ένα κρεμμύδι, κόψτε το κάτω από μία βρύση με τρεχούμενο κρύο νερό. Οι θειικές ενώσεις διαλύονται στο νερό και ρουφιούνται από τον νεροχύτη πριν προλάβουν να φτάσουν στα μάτια σας. Μπορείτε επίσης να βάλετε το κρεμμύδι για δέκα λεπτά στο ψυγείο πριν το κόψετε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την αντίδραση ανάμεσα στα ένζυμα και τις θειικές ενώσεις έτσι στα μάτια σας θα φτάσουν πολύ λιγότερα «φλογερά» μόρια.

Βλέπουμε το αίμα μας κόκκινο αλλά τις φλέβες μας μπλε. Πώς γίνεται αυτό; Το αίμα είναι ανοιχτό κόκκινο στην οξυγονωμένη του μορφή και σκούρο κόκκινο στην αποξυγονωμένη του μορφή. Με πιο απλά λόγια, είναι ανοιχτό κόκκινο όταν φεύγει από τους πνεύμονες γεμάτο οξυγόνο και σκούρο κόκκινο όταν επιστρέφει στους πνεύμονες για… refill. Οι φλέβες μας δείχνουν να είναι μπλε επειδή το φως διαπερνά το δέρμα μας, απορροφάται από αυτό και αντανακλάται σε υψηλής ενέργειας μήκη κύματος πίσω στα μάτια μας. Αυτά τα μήκη κύματος είναι μπλε.

Έχετε ακούσει για«τον φόβο του πέους;». Πιθανόν να το έχετε ακούσει και να το θεωρήσατε ένα κρύο αστείο. Κι όμως, ο «φόβος του πέους», ή αλλιώς (ithy)phallophobia είναι μία πραγματική ψυχο-παθολογική φοβία όταν κανείς βλέπει, σκέφτεται ή έχει πέος σε στύση. Η φοβία αυτή επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών και γυναικών που υποφέρουν από αυτήν τόσο, ώστε π.χ. κάποιες γυναίκες να γίνονται εξαιτίας της λεσβίες και κάποιοι άνδρες να αποφεύγουν οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Οφείλεται συνήθως σε κάποιο κακό προηγούμενο με το συγκεκριμένο όργανο και αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια κάποιου ειδικού στις φοβίες ψυχολόγου.

Ο Ιπποκράτης περιέγραφε τον 5ο αιώνα π.χ. μία άσπρη σκόνη που βγαίνει από τον κορμό της ιτιάς και μπορούσε να ανακουφίσει τον πόνο και τον πυρετό. Το ίδιο αναφέρουν οι αρχαίοι Σουμέριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι και οι ιθαγενείς της αμερικανικής ηπείρου. Το 1897, και μετά από πειράματα παγκοσμίως, ο Φίλιξ Χόφμαν, ερευνητής της Μπάγιερ, δημιούργησε τη συνθετική ασπιρίνη. Ήταν το πρώτο συνθετικό φάρμακο και η αρχή της φαρμακοβιομηχανίας. Βγήκε στο εμπόριο σε μορφή σκόνης παράλληλα με ένα άλλο παυσίπονο, μια συνθετική μορφίνη που ονομάστηκε ηρωίνη. Αν και η ηρωίνη στην αρχή είχε μεγαλύτερη επιτυχία, η ασπιρίνη πήρε το προβάδισμα γιατί δεν ήταν εθιστική. Το 1914 απαγορεύτηκε δια νόμου η ηρωίνη και το 1915 κυκλοφόρησε το πρώτο χάπι ασπιρίνης.


Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο ουρανός είναι μπλε; Όταν το φως του ήλιου ταξιδεύει μέσα από την ατμόσφαιρα, προσκρούει πάνω σε αέρια μόρια. Αυτά τα μόρια διασκορπίζουν το φως. Όσο πιο μικρό είναι το μήκος κύματος του φωτός, τόσο περισσότερο διασπάται από την ατμόσφαιρα. Επειδή το χρώμα μπλε έχει μικρότερο μήκος κύματος από τα άλλα χρώματα, διασπάται περισσότερο, δέκα φορές περισσότερο π.χ. από το κόκκινο. Γι’αυτό ο ουρανός είναι μπλε. Και γιατί ο ήλιος κατά τη δύση του κοκκινίζει; Όταν ο ήλιος βρίσκεται στον ορίζοντα, το φως του έχει περισσότερο δρόμο να διανύσει μέσα από την ατμόσφαιρα για να φτάσει τα μάτια μας, από όταν βρίσκεται κάθεται πάνω από το κεφάλι μας. Μέχρι, λοιπόν, το φως του ήλιου που δύει να φτάσει στα μάτια μας, το περισσότερο από το μπλε χρώμα έχει διασπαστεί και τελικά βλέπουμε ένα πορτοκαλο-κόκκινο, το χρώμα δηλαδή που απομένει αν από το λευκό αφαιρέσουμε το μπλε.

Ο σεισμός προκαλείται από την απρόβλεπτη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών. Αυτό το ξέρετε. Υπάρχουν 7 μεγάλες τεκτονικές πλάκες στη γη σε συνεχή κίνηση μεταξύ τους. Κινούνται μάλιστα από 10 έως 130mm κάθε χρόνο. Έχει υπολογιστεί ότι γίνονται μερικά εκατομμύρια (μικροί και μεγάλοι) σεισμοί στον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ κατά μέσο όρο, 60 από αυτούς κατηγοριοποιούνται ως σημαντικοί και 19 ως καταστρεπτικοί. Ο σημαντικός σεισμός είναι κάποιος από 6,5 Ρίχτερ και πάνω που προκαλεί ωστόσο μόνο υλικές ζημιές. Ο καταστροφικός σεισμός έχει ισχύ πάνω από 7,0 Ρίχτερ.

Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός της γης, που υπολογίζεται περί τα 6 δις, σας φαίνεται πολύς, συγκρίνετέ τον με τα ζώα. Υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο διαφορετικά είδη ζώων. Υπάρχουν 6.000 είδη ερπετών, 73.000 είδη αραχνών και 3.000 τύποι ψείρας. Σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχούν 200 εκατομμύρια έντομα. Τα 4.600 είδη θηλαστικών στον πλανήτη αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,3% όλων των ζώων και τα 9.000 είδη πουλιών, μόνο το 0,7%. Το πολυπληθέστερο είδος πουλιού, μάλιστα, είναι η Κουελέα με το κόκκινο ράμφος (red-billed quelea) της νοτίου Αφρικής. Υπολογίζονται περί τα 100 τρισεκατομμύρια.
 
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε δευτερόλεπτο στον πλανήτη γεννιούνται 5 άνθρωποι και πεθαίνουν 2. Με αυτούς τους ρυθμούς, ο πληθυσμός της γης θα διπλασιάζεται κάθε 40 χρόνια, ενώ σε 40 χρόνια θα έχει φτάσει τα 12 δισ., σε 80 χρόνια τα 24 δισ. και σε 120 χρόνια θα έχει ξεπεράσει τα 48 δισ. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι ο πληθυσμός της γης θα σταθεροποιηθεί στα 12 δις. σε 120 χρόνια, αφού ο αποτελεσματικός οικογενειακός προγραμματισμός θα οδηγήσει σε αυξημένους ρυθμούς υπογεννητικότητας.

Από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου μόνο ένα υπάρχει μέχρι σήμερα. Αυτό είναι η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα της Αιγύπτου, που χρονολογείται από 2.560 π.Χ. Τα υπόλοιπα έξι ήταν: Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας (στο σημερινό Ιράκ), το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός (ήταν τοποθετημένο στην Αρχαία Ολυμπία), ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο (της σημερινής Τουρκίας), το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού (στη σημερινή Τουρκία), ο Κολοσσός της Ρόδου (προφανώς στη Ρόδο) και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (στην Αίγυπτο). Για την ιστορία, εμπνευστής της λίστας ήταν ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος, Έλληνας συγγραφέας και ποιητής, ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία για να τη συντάξει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v