Κόκκινοι διάβολοι στην Κόκκινη Πλατεία

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε χθες βράδυ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επικρατώντας στα πέναλτι της Τσέλσι και χαλώντας το «πάρτι» του ιδιοκτήτη της, Ρομάν Αμπράμοβιτς μέσα στο «σπίτι του». Μπάλα υψηλού επιπέδου και η αγωνία στο κατακόρυφο, στο κορυφαίο ματς της σαιζόν. Οι πρωταγωνιστές.
Κόκκινοι διάβολοι στην Κόκκινη Πλατεία
Το Μάιο του 1999, οι κόκκινοι της Μάντσεστερ έπαιζαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη γερμανική Μπάγερν. Τότε, οι γερμανοί είχαν προηγηθεί από το 1ο ημίχρονο με γκολ του Μπάσλερ, και με σιδερένια άμυνα αλλά και καλή οργάνωση παιχνιδιού σε ολόκληρο το παιχνίδι, φαινόταν ότι θα το καθάριζαν το ματσάκι.

Όμως, οι βρετανοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Χρειάστηκαν δυο κόρνερ στις καθυστερήσεις του τελικού, απίστευτη θέληση και πολλή τύχη, για να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη ανατροπή που έχει γίνει ποτέ σε τελικό διεθνούς ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Σκόρερ τότε, ο 40άρης Τέντι Σέρινχαμ και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκερ.

Εφέτος, το σενάριο ήταν διαφορετικό, αλλά, μετά από τρεις ώρες ποδοσφαιρικής πανδαισίας, η κατάληξη ήταν η ίδια, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να στέφεται για τρίτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετά το 1968 και το 1999.

Άξιος αντίπαλός της στο ποδοσφαιρικό πανηγύρι που στήθηκε στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, η επίσης βρετανική Τσέλσι, στον πρώτο τελικό Champions League μεταξύ δυο αγγλικών ομάδων.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Τσέλσι, ετοίμαζε την ομάδα του χρόνια, έδιωξε τον Ζοζέ Μουρίνιο και πλήρωσε έναν σκασμό λεφτά μόνο για τη χθεσινή βραδιά, για να σηκώσει το Ιερό Δισκοπότηρο του σύγχρονου ποδοσφαίρου στην πατρίδα του. Ωστόσο, υπολόγιζε χωρίς τον …ξενοδόχο, με τον οποίο κοντραρίστηκε εφέτος μέχρι την τελευταία αγωνιστική και για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Το ματς, που καθήλωσε εκατομμύρια θεατές ανά την υφήλιο, ήταν αντάξιο των προσδοκιών. Είδαμε μπάλα υψηλού επιπέδου για 120 λεπτά, με τους παίκτες των δυο ομάδων να τρέχουν πάνω-κάτω ασταμάτητα, και ας έχουν από 60 και 70 παιχνίδια στα πόδια τους κατά τη διάρκεια της σαιζόν.

Από την μια μεριά (τη μπλε), Μακελελέ, Εσιέν και Τζο Κόουλ έτρεχαν και για τους Μαλουντά και Μπάλακ. Ο (κατά πολλούς άμπαλος) γερμανός δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του αγώνα, με τα μακρινά σουτ που επιχείρησε να φεύγουν στα …περιστέρια.

Κορυφαίος για άλλη μια φορά ο αρχηγός Τέρι, ο Τσεχ απέδειξε γιατί θεωρείται κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο, ενώ ο Λαμπάρντ πέτυχε το (τυχερό) γκολ της ομάδας του και είχε και άλλες ευκαιρίες να αλλάξει την ιστορία του αγώνα. Μεγάλος απών, φυσικά, ο δημιουργός της ομάδας, ο πορτογάλος Ζοζέ Μουρίνιο.

Η μεγαλύτερη απειλή της Τσέλσι, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε. Στην παράταση, τα νεύρα του επιθετικού από την Ακτή Ελεφαντοστού του στέρησαν την ευκαιρία να ολοκληρώσει το παιχνίδι, καθώς έφυγε με κόκκινη κάρτα.
Από την άλλη, ο ασταμάτητος Κριστιάνο Ρονάλντο απέδειξε γιατί θεωρείται ο πιο φορμαρισμένος παίκτης στον πλανήτη, ενώ αν και μέσος, πέτυχε το 42ο (και κρισιμότερο) γκολ του με τη Μάντσεστερ εφέτος. Τέβεζ και Χάργκριβς έτρεχαν σαν σκυλιά και στην άμυνα, ο σέρβος Βίντιτς αποδείχθηκε απλώς …απροσπέλαστος.

Σημειώνεται ότι η χρονιά που διανύει ο Κριστιάνο Ρονάλντο σαφώς είναι η καλύτερη της καριέρας του. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Premiership και του Champions League και πάει… ντουγρού για τη Χρυσή Μπάλα.

Παραφωνία στο ματς, το πλαστικό χορτάρι του γηπέδου της Μόσχας, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα γλιστερό και, σε συνδυασμό με τη βροχή, κατέστρεψε πολλές καλές προσπάθειες των ποδοσφαιριστών.

Στα πέναλτι, η τραγική μοίρα των μεγάλων παικτών «χτύπησε» τον Ρονάλντο (τον οποίο είδαμε να κλαίει μια ακόμη φορά… Νισάφι!!) αλλά και τον μεγάλο αρχηγό της Τσέλσι, Τέρι, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι στο καθοριστικό τελευταίο πέναλτι.

Ο τελικός μπορεί να τελείωσε, αλλά ο Ράϊαν Γκιγκς μόλις ξεκινά να γράφει την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μετά από 18 χρόνια στην ίδια ομάδα, με τη χθεσινή του εμφάνιση συμπλήρωσε 759 συμμετοχές ξεπερνώντας και τον μεγάλο Μπόμπι Τσάρλτον.

Για την ιστορία, ήταν η 151η φορά που αναμετρήθηκαν οι δυο ομάδες, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μετρά 65 νίκες, την Τσέλσι 41, ενώ 44 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Επίσης είναι η τρίτη φορά που «διάβολοι» και «μπλε» συναντώνται σε μεγάλο τελικό. Το 1994 η Γιουνάιτεντ είχε κατακτήσει το Κύπελλο με 4-0 επί της Τσέλσι, ενώ το 2007 οι Λονδρέζοι πήραν ρεβάνς με το 1-0 στην παράταση στον τελικό του FA Cup.

Σημείωση: Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση των τριών ένστολων Ρώσων που φόρεσαν από πάνω τη φανέλα της Μάντσεστερ, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ότι τους παρακολουθούν 110 κανάλια από όλες τις χώρες και κυρίως…ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν!

Γιώργος Φλώκας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v