Kama Sutra και Ταντρικό σεξ: Νομίζατε ότι τα ξέρετε όλα;

Αν έχετε ήδη κάνει σχέδια για απόψε... ακυρώστε τα. Μείνετε στο σπίτι, ανάψτε μερικά κεριά, βάλτε λίγο κρασί και χαρίστε στον/στην σύντροφό σας το καλύτερο δώρο της ημέρας. Η φιλοσοφία του Kama Sutra και του Τάντρα θα σας δείξουν τον τρόπο.
Kama Sutra και Ταντρικό σεξ: Νομίζατε ότι τα ξέρετε όλα;
Λένε πως οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι εραστές της Ευρώπης –αν όχι του κόσμου. Λένε, επίσης, πως ο λαός μας κάνει σεξ συχνότερα από οποιονδήποτε άλλο (κατά μέσο όρο 138 φορές το χρόνο). Έχοντας κερδίσει, με το σπαθί μας, μια τέτοια πρωτιά, ο πήχης των αποδόσεών μας στο «άθλημα» ανεβαίνει αυτομάτως ψηλότερα. Όμως οι τελευταίες έρευνες του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θέλουν 8 στους 10 άνδρες να νιώθουν άγχος για τις ερωτικές τους επιδόσεις, δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές.

Αρνούμενοι να χάσουμε -έστω και αυτήν- την πρωτιά και με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα του Έρωτα, ανατρέξαμε σε παλιές και δοκιμασμένες ερωτικές συνταγές, που δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν σε αυτούς που θα τις εφαρμόσουν την μέγιστη απόλαυση, την απόλυτη ηδονή, την εξύμνηση των σωμάτων και των ψυχών των δύο συμμετεχόντων. Ακολουθήστε τις θεωρίες του Kama Sutra και του Tantra, μεταφέρετέ τις στο κρεβάτι σας και χαρίστε στον/στην σύντροφό σας το καλύτερο δώρο για τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και για πολλές ακόμα…

Kama Sutra: Το εγχειρίδιο του σεξ

Μπορεί καλύτεροι εραστές να θεωρούνται σήμερα οι Έλληνες, πριν δύο περίπου χιλιετίες όμως, τα σκήπτρα των ερωτικών επιδόσεων κρατούσαν αναμφισβήτητα οι Ινδοί. Έτσι, τουλάχιστον δείχνουν τα κείμενα του Mallanaga Vatsyayana, συγγραφέα του Kama Sutra, που -χωρισμένα σε επτά μέρη- αναλύουν:
* Τις προτεραιότητες της ζωής και την απόκτηση της «γνώσης»
* Τη σεξουαλική ένωση (την διέγερση της επιθυμίας, τους τύπους εναγκαλισμών και φιλιών, τις 64 συνολικά στάσεις συνουσίας και πολλά άλλα)
* Την απόκτηση θηλυκής συζύγου και τους τρόπους συμπεριφοράς
* Την σύζυγο (ή τις συζύγους αν είναι πολλές)
* Τις συζύγους άλλων ανθρώπων
* Τις εταίρες και πώς πρέπει να επιλέγουμε εραστές
* Τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να προσελκύουμε άλλους ανθρώπους

Οι πολυσυζητημένες στάσεις, λοιπόν, της σεξουαλικής πράξης αποτελούν μέρος μόνο του συνόλου. Σημασία έχουν όλα αυτά που προηγούνται. Το Kama Sutra κάνει σαφές ότι πριν την πράξη πρέπει να δίνουμε σημασία σε κάθε εκατοστό του σώματος του/της συντρόφου μας. Να δίνουμε μεγάλη σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια και μικρότερη στην ίδια την πράξη. Η πράξη άλλωστε πρέπει να αποτελεί απόλαυση από το πρώτο λεπτό, γι’αυτό αφυπνίστε αμέσως όλες τις αισθήσεις σας: Μυρίστε, γευτείτε, αγγίξτε, ακούστε και δείτε τον/την σύντροφό σας και επιτρέψτε τους να κάνουν και εκείνοι το ίδιο. Αλλά πρώτα από όλα προετοιμαστείτε για τη μοναδική αυτή εμπειρία, γνωρίζοντας τους εαυτούς σας.

Σύμφωνα με το Kama Sutra, ο άνδρας και η γυναίκα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Ο άνδρας μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «λαγός», ως «ταύρος» και ως «άλογο», ανάλογα με το μέγεθος του… φαλλού του. Αλλά και η γυναίκα κατηγοριοποιείται ως «ελαφίνα», ως «φοράδα» ή ως «ελεφαντίνα», ανάλογα με το βάθος του κόλπου της. Έτσι, μπορούν να υπάρξουν τρεις αναλογικές ενώσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι (ανάλογα με τα μεγέθη και τα βάθη τους) και έξι μη αναλογικές (μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε την αντιστοιχία).

Ως εκ τούτου -σύμφωνα πάντα με το Kama Sutra- όπως διαφέρουν τα μεγέθη έτσι διαφέρει και ο βαθμός επιθυμίας αλλά και τα σαρκικά ένστικτα. Στα αναλογικά ζευγάρια, λοιπόν, η επιθυμία μπορεί να είναι μικρή, μέτρια και έντονη. Στα μη αναλογικά, ένας άνδρας μικρής επιθυμίας μπορεί να βρεθεί με μία γυναίκα μέτριας ή έντονης, ένας άνδρας μέτριας επιθυμίας μπορεί να βρεθεί με μία γυναίκα μικρής ή έντονη κ.ο.κ. Για παράδειγμα, ένας άνδρας μικρού πάθους είναι αυτός που οι επιθυμίες του τη στιγμή της πράξης δεν είναι υψηλές, που η εκσπερμάτωσή του είναι… ανεπαρκής και που δεν είναι πρόθυμος να «αγγίζεται» από την σύντροφό του. Στις άλλες περιπτώσεις οι αντιδράσεις του άνδρα αυξάνονται σε μέτριες και έντονες. Προσοχή: Ο βαθμός επιθυμίας δεν μεγαλώνει ανάλογα με το μέγεθος ή το βάθος.

Το ενδιαφέρον με το Kama Sutra, αν κρίνει κανείς από την εποχή που γράφτηκε, είναι ότι είναι δίκαιο ως προς την αγάπη και τον έρωτα, τονίζοντας ότι μόνο άπαξ και οι δύο σύντροφοι φτάσουν στην κορύφωση μπορεί να ολοκληρωθεί η πράξη. Και παρόλο που η πράξη μπορεί να συντελείται ανάμεσα σε δύο «μη αναλογικούς» συντρόφους, με το χρόνο όλα διορθώνονται. Δηλαδή, την πρώτη φορά που ένα ζευγάρι θα κάνει σεξ, η επιθυμία είναι έντονη αλλά ο χρόνος μικρός. Τη δεύτερη φορά, όμως, θα συμβεί το ανάποδο. Για τις γυναίκες, όμως, το Kama Sutra λέει ότι την πρώτη φορά το πάθος τους θα είναι μικρό και η ο χρόνος τους μεγάλος, ενώ όσο θα επαναλαμβάνεται η πράξη, το πάθος τους θα εντείνεται και ο χρόνος τους θα μικραίνει.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι το ότι χωρίζει τον τρόπο που αγαπάμε σε τέσσερις κατηγορίες. Υπάρχει, λοιπόν:
* Αγάπη που αποκτάται από συνήθεια –αν κάνεις κάτι πολλές φορές το συνηθίζεις και έτσι το αγαπάς.
* Αγάπη που προκύπτει από την φαντασία –αν ήθελες πάντα να είσαι με κάποιον/-α σύντροφο και ποτέ δεν τα κατάφερες θα τον/την σκέφτεσαι σε φανταστικά σενάρια και έτσι θα τον/την αγαπήσεις.
* Αγάπη που προκύπτει από την πίστη –αμοιβαία και μοιρασμένη αγάπη που προκύπτει από το να θεωρούμε ότι ο/η σύντροφός μάς μας ανήκει.
* Αγάπη που προκύπτει από την αντίληψη εξωτερικών στοιχείων –αν μία πανέμορφη εικοσάχρονη έχει σχέση με έναν 50χρονο, που οδηγεί Ferrari και της χαρίζει διαμάντια και γούνες, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, όπως είπαμε, το Kama Sutra δίνει μεγάλη σημασία στις αγκαλιές, ως βασική προϋπόθεση «προθέρμανσης» πριν την πράξη. Οι αγκαλιές χωρίζονται και αυτές σε κατηγορίες, ανάλογα με το αν απλά ακουμπάμε, πιάνουμε, τρίβουμε ή πιέζουμε το σώμα μας πάνω σε αυτό του συντρόφου μας και ανάλογα με το αν είμαστε όρθιοι ή ξαπλωμένοι. Θα ήταν υπερβολή να μπούμε σε λεπτομέρειες ως προς τις ακριβείς κινήσεις που περιλαμβάνει η κάθε αγκαλιά. Αξίζει, όμως, να τονίσουμε ότι η αγκαλιά παίζει τεράστιο ρόλο στη μακροβιότητα μιας σχέσης και ότι μέσα από μια αγκαλιά γεννιέται και το πάθος που θα οδηγήσει στην πράξη. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να αγκαλιάζετε συχνά το σώμα του/της συντρόφου σας.

Τελευταίο βήμα πριν (και κατά τη διάρκεια) την πράξη: Το φιλί. Παρόλο που το στόμα είναι το συνηθέστερο σημείο φιλιού, το Kama Sutra ενθαρρύνει και τα φιλιά σε σημεία που τείνουμε να επισκεπτόμαστε σπανιότερα, όπως το κούτελο, τα μάτια, τα μάγουλα, το λαιμό και το στήθος, το εσωτερικό των μηρών, τα μπράτσα και τον αφαλό. Και φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αλλά και ρυθμοί με τους οποίους μπορεί να φιλήσει κανείς, ανάλογα με την ένταση που θέλει να εκφράσει (στα ευαίσθητα σημεία, βέβαια, προσέχουμε λίγο παραπάνω). Ταυτόχρονα με το φιλί, τα χέρια παίζουν το δικό τους ρόλο. Το «γρατζούνισμα» για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείται γυναικεία «υποχρέωση» αλλά το βιβλίο ξεκαθαρίζει «Όποιες πράξεις κι αν κάνει ο ένας σύντροφος, οι ίδιες πρέπει να επιστρέφονται και από τον άλλο. Αν π.χ. η γυναίκα φιλά τον άνδρα, πρέπει να τη φιλήσει και αυτός, αν τον ‘χτυπάει’, πρέπει να την ‘χτυπήσει’ και αυτός.» Λίγος πόνος, λέει το βιβλίο, και μερικές «γρατσουνιές αγάπης» μπορούν να διεγείρουν ακόμα περισσότερο τον/την παρτενέρ.

Ταντρικό σεξ: Περιμένετε λίγο ακόμα…

Το Τάντρα (ή ο ταντρισμός) είναι οποιαδήποτε από τις πολλές «εσωτερικές» παραδόσεις που χάνονται στις ρίζες των ινδικών θρησκειών. Πρόκειται για μια μυστικιστική φιλοσοφία που είναι σχεδόν αδύνατο να ορίσει κανείς, αφού έχει να κάνει με την πνευματική επιστήμη του σεξ που εξ’ορισμού δεν είναι στατική.

Όταν ασπαζόμαστε το Τάντρα, λέει η παράδοση, -ο Στινγκ και ο Γούντι Χάρελσον δηλώνουν φανατικοί- γινόμαστε πιο «ολοκληρωμένοι». Αναγνωρίζοντας και διεγείροντας την «έμφυτη αισθησιακή πνευματικότητά μας», ανακαλύπτουμε μέρη του εαυτού μας που ήταν καταπιεσμένα. Πάνω από όλα, όμως, μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την ταντρική ενέργεια για ακόμα μεγαλύτερη σεξουαλική ευχαρίστηση, που ξεπερνά κάθε πολιτισμικό όριο, κάθε ταμπού. Λέγεται, μάλιστα, πως οι οργασμοί που προσφέρει το ταντρικό σεξ είναι πέρα από κάθε φαντασία. Αξίζει, λοιπόν, μία προσπάθεια.

Το Τάντρα, λοιπόν, μεταχειρίζεται την σεξουαλική ενέργεια ως σύμμαχο και όχι ως κάτι που πρέπει να καταπιέζεται. Δεν αρνείται το σεξ, αντίθετα το εξυμνεί. Είναι, δηλαδή, η μοναδική πνευματική πράξη που θεωρεί το σεξ ιερό και όχι αμάρτημα, ακόμα και έξω από τον γάμο. Η λέξη, μάλιστα, που χρησιμοποιεί η σανσκριτική γλώσσα για το σεξ είναι «Kama», που σημαίνει πως το σεξ και η αγάπη πάνε μαζί, είναι αμέριστα και αδιαίρετα. Και αυτό εξηγεί τη σχέση του Kama Sutra με το Τάντρα.

Στο Τάντρα, το σεξ χρησιμεύει ως κοσμική ένωση των αντίθετων, για να δημιουργηθεί το φορτίο πολικότητας που συνδέεται με την αρχέγονη ενέργεια από την οποία τα πάντα εγείρονται στο σύμπαν. Το σεξ, δηλαδή, είναι η ολότητα των πάντων και γίνεται ιερό και θείο όταν το προσεγγίζει κανείς από την καρδιά και το σώμα του, και όχι μόνο από το μυαλό. Και το Τάντρα διδάσκει αυτό ακριβώς.

Το ταντρικό σεξ στην πράξη του είναι στοχαστικό, αυθόρμητο και πολύ τρυφερό. Με το Τάντρα μαθαίνει κανείς να καθυστερεί την ίδια την πράξη και να συγκεντρώνεται σε πιθανές οργασμικές ενέργειες που συμβαίνουν μέσα μας, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο της συνειδητότητάς μας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πραγματικός σεξουαλικός στόχος, παρά μόνο ένας σκοπός: το παρόν μιας ιδανικής, αρμονικής ένωσης. Η συνειδητότητα της ίδιας της πράξης είναι αυτό που κυριαρχεί και κατά τη διάρκειά της. Γινόμαστε, θεωρητικά, «θεοί» των ίδιων των σωμάτων μας, βλέπουμε τον άλλον σαν κάτι θείο και ξεπερνάμε κάθε όριο χρησιμοποιώντας τη σεξουαλικότητα και την ενέργειά μας.

Υπάρχουν πολλές στάσεις του Kama Sutra που προτείνει το Τάντρα (και δεν θα αναλύσουμε εδώ), αλλά το σημαντικότερο κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η μόνιμη οπτική επαφή και η πλήρης διαύγεια όλων των αισθήσεων. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και μέσα από αυτά μπορούμε να περάσουμε όλα τα μηνύματα αγάπης χωρίς να μιλάμε. Η βραδύτητα έχει ιδιαίτερη σημασία και το κάθε άγγιγμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με νόημα. Το ίδιο καθυστερημένα πρέπει να έρχεται και η κορύφωση, αφού πριν από αυτήν η ενέργεια πρέπει να έχει μεταδοθεί σε κάθε άλλο σημείο του σώματος. (Το ταντρικό σεξ για όσους ξέρουν να το εξασκούν διαρκεί αρκετές ώρες, ενώ πολλοί δεν ολοκληρώνουν καν). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ολόκληρη η ύπαρξή μας και η ψυχή μας πρέπει να παρασύρονται και να αφοσιώνονται στη διαδικασία.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v