SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Στα άδυτα της Opus Dei

Mπορεί στις τάξεις της να μην ανήκουν καλόγεροι-δολοφόνοι, όπως διατείνεται ο Dan Brown, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ισχύ της θρησκευτικής οργάνωσης με παρακλάδια ανά τον κόσμο και χιλιάδες μέλη, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δικηγόροι και υψηλά ιστάμενα στελέχη επιχειρήσεων. Οι μύθοι και οι αλήθειες για τους ”εργάτες του Θεού”.

του Γιώργου Φλώκα

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά η σχολή Centro ELIS στις παρυφές της Ρώμης αποτελεί κομμάτι της Opus Dei, της καθολικής οργάνωσης που έγινε ευρέως γνωστή μέσω του ”Κώδικα Ντα Βίντσι” του Dan Brown, σαν μια δολοφονική ομάδα που συνωμοτεί με το Βατικανό για να κρύψει τις πραγματικές ρίζες του χριστιανισμού.

Η ίδια η Opus Dei υποστηρίζει ότι η εικόνα της είναι πολύ διαφορετική από τον καλόγερο-δολοφόνο του βιβλίου. Η οργάνωση αριθμεί ήδη 78 χρόνια ζωής και έχει 84.000 μέλη σε περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί ηγέτες στη Λατινική Αμερική, ακόμη και μέλη της βρετανικής κυβέρνησης. H έμφαση στην εκπαίδευση ανθρώπων των επιχειρήσεων είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες θρησκευτικές οργανώσεις.

Η Opus Dei αναζητά περισσότερα μέλη με ισχύ χρηματοδοτώντας πάρτι και σεμινάρια, με θέματα όπως η ανάπτυξη εμβρυονικών εφαρμογών, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και το ζήτημα της ευθανασίας, σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, στοχεύει στον προσηλυτισμό δικηγόρων και τραπεζιτών μέσω συναντήσεων στην εκκλησία St. Moorfields σε μια από τις πιο εύρωστες συνοικίες του Λονδίνου.

Η οργάνωση προωθεί την επίσημη πολιτική της καθολικής εκκλησίας. Αντιτίθεται στην έκτρωση και τη χειροτονία γυναικών ενώ τα μέλη της τονίζουν ότι επιθυμούν τη διάδοση της ”αλήθειας” ότι η σκληρή δουλειά φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στο Θεό.

Ορισμένα μέλη, όπως ο Eduardo Guilisasti, διευθύνων σύμβουλος της Vina Concha y Toro, της μεγαλύτερης οινοποιίας της Λατινικής Αμερικής, προωθούν τις προσπάθειες της Opus Dei δίνοντας ολόκληρο το μισθό τους ώστε να βοηθήσουν στη λειτουργία περισσότερων από 100 σχολών management από την Ισπανία και το Μεξικό έως το Βιετνάμ.

Ωστόσο, δεν αποδέχονται όλοι ότι οι στόχοι της Opus Dei είναι αμιγώς πνευματικοί. Η Dianne DiNicola υποστηρίζει ότι ένας από τους βασικούς στόχους της οργάνωσης είναι ο προσηλυτισμός νέων στελεχών, τα οποία διαχωρίζουν από τις οικογένειές τους και τους αναγκάζουν να καταθέτουν ολόκληρο το μισθό τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία για τους σκοπούς της οργάνωσης.

”Προσηλυτίζουν μορφωμένους, έξυπνους ανθρώπους, γιατρούς, δικηγόρους και στελέχη επιχειρήσεων” τονίζει η DiNicola, στέλεχος του Δικτύου Επαγρύπνησης για την Opus Dei στη Μασαχουσέτη. Η οργάνωση επικεντρώνεται στη διάδοση των πρακτικών της Opus Dei, οι οποίες, όπως αναφέρει, περιορίζουν τις προσωπικές ελευθερίες των μελών της.

Η DiNicola, 63 ετών, ίδρυσε την οργάνωση μετά τον προσηλυτισμό της κόρης της στην Opus Dei, ενόσω ήταν φοιτήτρια στο Κολέγιο της Βοστώνης. Η ίδια υποστηρίζει ότι η καθολική οργάνωση προσηλυτίζει ανθρώπους που έχουν προοπτικές επαγγελματικής επιτυχίας, τόσο για την επιρροή που θα μπορούν να ασκήσουν όσο και για τα χρήματά τους.

Η κόρη της είναι ήδη numerary, τίτλος που δίνεται στα μέλη που επιλέγουν να μείνουν άγαμοι και να κατοικούν σε καταλύματα της Opus Dei.

Σχεδόν το 30% των μελών της Opus Dei δίνουν όρκους αποχής από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα και ζουν κοινοβιακά με άλλα μέλη της οργάνωσης. Οι υπόλοιποι, γνωστοί ως supernumeraries, ζουν κανονικά τις ζωές τους με τις οικογένειές τους.

Σε μια σπάνια συνέντευξη στο Bloomberg, o Concha y Toro Guilissasti, αρνούμενος να αποκαλύψει τα τακτικά του εισοδήματα, τονίζει ότι δεν έχει ανάγκη από τα υλικά αγαθά. Η Οpus Dei φροντίζει ώστε να έχει αρκετά χρήματα για τα ρούχα του, το φαγητό του και βενζίνη για να πηγαίνει στην επιχείρηση που εργάζεται, στο Σαντιάγκο.

Στο γραφείο του, ο κ. Guilissasti αντί για φωτογραφία της οικογένειάς του, εχει το πορτραίτο του Josemaria Escriva de Balaguer, του ισπανού ιερέα που ίδρυσε την Opus Dei το 1928. Όπως και οι υπόλοιποι numeraries, ο κ. Guilissasti είναι άγαμος και ζει σε σπίτι της Opus Dei μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης. Μια από τις αλήθειες που γράφονται στο μυθιστόρημα του Dan Brown είναι η συμμετοχή των numeraries σε τακτικούς ”εξαγνισμούς”.

Σε μια εβδομαδιαία τελετή, οι numeraries μαστιγώνουν ο ένας τον άλλον στην πλάτη ενώ απαγγέλλουν προσευχές, ενώ για λίγες ώρες καθημερινά φορούν μια ζώνη με εσωτερικά καρφιά, γνωστή ως κιλίκιο, γύρω από τους μηρούς τους. Εννοείται ότι η τακτική χρήση του αφήνει μόνιμα σημάδια.

Στο βιβλίο ”The Way” (ο Δρόμος) του ιδρυτή της Opus Dei, Josemaria Escriva επισημαίνεται ρητώς: ”Δεν θα αγοράζετε βιβλία χωρίς τις συμβουλές ενός έμπειρου Χριστιανού. Είναι πολύ εύκολο να αποκτήσετε κάτι άχρηστο ή παραπλανητικό. Συχνά οι άνθρωποι νομίζουν ότι κουβαλούν ένα βιβλίο, αλλά είναι μόνο λάσπη”. Σύμφωνα με πρώην μέλη της οργάνωσης, ο έλεγχος αυτός επεκτείνεται και στην ιδιωτική αλληλογραφία ενώ φυσικά, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αποχώρηση και η επιστροφή στα εγκόσμια χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα, αφού αυτά καταβάλλονται απευθείας στα ταμεία της Opus Dei.

Στο έργο του Josemaria Escriva διακρίνονται ακόμη και ψήγματα φασιστικής νοοτροπίας, καθώς διδάσκεται ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι ενώπιον του Θεού -οι κληρικοί είναι πιο σημαντικοί από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Σχέσεις με το Βατικανό

Η Opus Dei έχει κυριαρχήσει και εντός των κόλπων της καθολικής εκκλησίας τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2005, όρισε την Opus Dei ως ιδιαίτερο σώμα της καθολικής εκκλησίας, κάτι που σημαίνει ότι τα μέλη της αναφέρονται μόνο στη Ρώμη και όχι στις κατά τόπους επισκοπές.

Το 2002, ο Ιωάννης Παύλος πέτυχε την αγιοποίηση του Escriva μόλις 27 χρόνια μετά το θάνατό του, στην πιο γρήγορη σχετική διαδικασία των τελευταίων αιώνων.

Ο Joaquin Navarro-Valls, o νυν εκπρόσωπος τύπου του Πάπα είναι μέλος της Opus Dei, όπως άλλωστε και 41 από τους 4.662 επισκόπους και δύο εκ των 192 καρδιναλίων της καθολικής εκκλησίας. Μεταξύ τους, και ο καρδινάλιος Herranz Casado, πρόεδρος του συμβουλίου του Βατικανού που ευθύνεται για τους θρησκευτικούς κανόνες.

Το Centro ELIS ιδρύθηκε το 1965 από τον Escriva και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον VI, σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Βατικανό. Τα αρχικά ELIS είναι από τις ιταλικές λέξεις παιδεία, εργασία, προπόνηση και αθλητισμός ενώ αποτέλεσε πρότυπο για τη δημιουργία ανάλογων σχολών σε όλο τον κόσμο.

Οι χορηγίες

Η Cisco Systems, η μεγαλύτερη παραγωγός εξοπλισμού δικτύων υπολογιστών στον κόσμο, η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και η Nokia χρηματοδοτούν μαθήματα στο Centro Elis του Μιλάνου.

Όμως το Centro ELIS έχει λάβει και κρατική χρηματοδότηση από την Ιταλία, ύψους περίπου 800.000 ευρώ, τα οποία, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από το Βατικανό, χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία αντίστοιχων σχολών στην Κίνα, το Εκουαδόρ, την Ουρουγουάη, το Βιετνάμ και άλλες χώρες, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη ιστοσελίδα της σχολής.

Ανάλογη περίπτωση είναι το IESE Business School στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, το οποίο έχει ιδρυθεί από τον ίδιο τον Escriva. Όπως και το Centro ELIS, το IESE καλλιεργεί διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η PricaWaterhouseCoopers καταβάλλει τους μισθούς των καθηγητών, ενώ τακτική χρηματοδότηση δίνουν επίσης η Nissan, η Alcatel και η Banco Santander Central Hispano, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της IESE.

Επίσης, η Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η Morgan Stanley, η τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία στις ΗΠΑ, καταγράφονται ως ”χορηγοί”.

Με τέτοιους φίλους, δεν είναι περίεργο που οι ηγέτες της Opus Dei είναι πεπεισμένοι ότι ο ”Κώδικας Ντα Βίντσι” δεν θα επηρεάσει τον προσηλυτισμό νέων στελεχών και τη χρηματοδότηση από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ή είμαι ερωτευμένη και δυστυχώ με τρόπο αστείο, ή είμαι λογική και πλήττω θανάσιμα."

Μαλβίνα Καράλη, 1954-2002, Συγγραφέας & δημοσιογράφος

  • 1871 - Ξεκινά η Παρισινή Κομμούνα.
    1885 - Οι Μετί της επαρχίας του Σασκάτσουαν υπό τον Λουί Ριέλ ξεκινούν τη Βορειοδυτική Επανάσταση εναντίον του Καναδά.
    2000 - Εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας o Βλαντιμίρ Πούτιν.

© 2002-2020 MEDIA2DAY