Ψηφίστε τα επτά νέα θαύματα του κόσμου

Το 200 π.Χ. ο Φίλων ο Βυζάντιος συνέταξε τη λίστα με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Σήμερα, περισσότερα από 2000 χρόνια μετά, οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να συμμετάσχουν στην παγκόσμια ψηφοφορία που θα αναδείξει τα επτά νέα θαύματα του κόσμου. Εικοσιένα μνημεία, κτισμένα από καταβολής πολιτισμού μέχρι το 2000 μ.Χ, διεκδικούν μια θέση στο hall of fame της Ιστορίας. Βοηθήστε τα να την κατακτήσουν!
Ψηφίστε τα επτά νέα θαύματα του κόσμου

Το 200 π.Χ. ο Φίλων ο Βυζάντιος συνέταξε έναν κατάλογο των επτά θαυμάτων του κόσμου, ο οποίος περιελάμβανε το Φάρο της Αλεξάνδρειας, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, τον Κολοσσό της Ρόδου, το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας και το Αρτεμίσιον της Εφέσου και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου –το μοναδικό από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα.

Δύο χιλιάδες διακόσια χρόνια αργότερα, ο Ελβετοκαναδός Bernard Weber, κινηματογραφιστής, έφορος μουσείου, αεροπόρος και ταξιδευτής, αποφάσισε να αναβιώσει την ιδέα της καταγραφής των θαυμάτων του κόσμου, συντάσσοντας μια νέα λίστα –με τη διαφορά ότι τη σύνταξη αυτή δεν θα την αναλάμβανε ένα μόνο άτομο, αλλά εκατομμύρια πολίτες ολόκληρου του κόσμου.

Η αρχική ιδέα αφορούσε τη συνέχεια της λίστας από το χρονολογικό σημείο στο οποίο είχε σταματήσει –η ένταξη, δηλαδή, σε αυτήν, μνημείων που χτίστηκαν από το 200 π.Χ. και μετά. Το πρόβλημα, όμως, που τέθηκε, ήταν η παράλειψη σπουδαίων μνημείων που χρονολογούνταν πριν από αυτή την ημερομηνία και δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Weber ”Η ανακήρυξη των Επτά Θαυμάτων της Αρχαιότητας από τον Φίλωνα τον Βυζάντιο, το 200 περίπου πΧ, ήταν ουσιαστικά ο πρώτος πρακτικός τουριστικός οδηγός στην ιστορία. Γι’ αυτό και η Ακρόπολη δεν είχε θεωρηθεί ένα από αυτά, γιατί απλούστατα βρισκόταν ”εντός έδρας””. Εκτός, όμως, από την Ακρόπολη, πολλά προγενέστερα μνημεία που βρίσκονταν εκτός των ορίων του κόσμου που γνώριζαν ο Φίλων και οι σύγχρονοί του, όπως το Stonehenge, θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τη λίστα των Νέων Θαυμάτων του κόσμου, καθώς δεν πληρούσαν τα χρονολογικά κριτήρια.

Έτσι, αποφασίστηκε το ”άνοιγμα” της λίστας με τα υποψήφια θαύματα του κόσμου, όπου συμπεριλήφθηκαν τα μνημεία που είχαν κτισθεί από καταβολής πολιτισμού έως το 2000 μ.Χ.

Η αρχική λίστα τέθηκε σε ψηφοφορία μέσω του internet, από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι το Δεκέμβριο του 2005. Τα 77 μνημεία που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους τέθηκαν στη συνέχεια στη διάθεση ειδικής επιτροπής, η σύνθεση της οποίας περιελάμβανε τον πρώην πρόεδρο της UNESCO, Dr. Federico Mayor Zaragoza, καθώς και παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες. Η επιτροπή συνέταξε την τελική λίστα, η οποία περιλαμβάνει 21 μνημεία.

Ανάμεσα στους υποψήφιους της τελικής λίστας, φιγουράρουν μνημεία όπως η Ακρόπολη, το Taj Mahal, το Machu Pichu, η Αγία Σοφία, το Νησί του Πάσχα, η Alhambra, το Κολοσσαίο, ο Πύργος του Άιφελ, το Stonehenge, το Κρεμλίνο και η Όπερα του Σίδνεϋ. Εκατομμύρια ψήφοι από κάθε γωνιά του κόσμου έχουν καταστήσει τα Επτά Νέα Θαύματα του Κόσμου τη μεγαλύτερη παγκόσμια ψηφοφορία που έχει διεξαχθεί ποτέ.

Η ψηφοφορία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, και πρόκειται να αναδείξει τα επτά νέα θαύματα του κόσμου, θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2007. Στις 7 Ιουλίου 2007, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, η οποία θα αναμεταδοθεί παγκοσμίως. Μέρος των εσόδων της καμπάνιας για τα επτά νέα θαύματα του κόσμου θα διατεθεί για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων.

Η ψηφοφορία διεξάγεται τηλεφωνικά, και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της καμπάνιας για τα επτά νέα θαύματα του κόσμου, η οποία με το motto ”become part of the making of history” μας καλεί να ψηφίσουμε τα μνημεία που θεωρούμε ότι αξίζουν μια θέση στο hall of fame της Ιστορίας.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v