Απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Στον Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι και δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μία ουκρανική και μία ρώσικη, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.
Απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης
Την έκπληξη έκανε για φέτος η Νορβηγική Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ, απονέμοντας το Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο στη Λευκορωσία ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι, από κοινού με δύο οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ρωσική Memorial και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα μείνει στην Ιστορία ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ήδη θεωρείται από τους αναλυτές μια ανοικτή αποδοκιμασία τόσο ενάντια στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέλει να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

Η ίδια κάλεσε τη Λευκορωσία να αφήσει ελεύθερο τον Μπιαλιάτσκι από τη φυλακή και είπε πως το βραβείο δεν στρέφεται εναντίον του Πούτιν. «Πάντα δίνουμε το βραβείο για κάτι και σε κάτι και όχι εναντίον κάποιου», είπε στους δημοσιογράφους.

Ποιος είναι ο Άλες Μπιαλιάτσκι

Φυλακισμένος από τον Ιούλιο του 2021 στη Λευκορωσία ο Άλες Μπιαλιάτσκι, που τιμήθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης, ενσαρκώνει μαζί με την οργάνωσή του Viasna (Άνοιξη) εδώ και δεκαετίες την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που ρέπει ολοένα και περισσότερο προς τον αυταρχισμό.

Ο 60χρονος Μπιαλιάτσκι συνελήφθη για «φοροδιαφυγή», σε μια υπόθεση που θεωρήθηκε εκδίκηση εκ μέρους του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και ο οποίος έχει φιμώσει κάθε φωνή αμφισβήτησης μέσω συλλήψεων και της βίαιης καταστολής του τεράστιου κινήματος που ξεσηκώθηκε εναντίον του μετά τις εκλογές, το καλοκαίρι του 2020.

Τότε και επί πολλές εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι, αψηφώντας τον φόβο, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του Λουκασένκο για μια έκτη θητεία στην προεδρία. Στο πλευρό τους η Viasna κατέγραφε τις συλλήψεις, τις καταγγελίες για βασανιστήρια στις φυλακές και τους τραυματίες.

Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που φυλακίζεται ο Μπιαλιάτσκι, ο οποίος είχε βρεθεί ξανά στη φυλακή επί σχεδόν τρία χρόνια, από το 2011 ως το 2014, και πάλι με αφορμή κάποια φορολογική παράβαση. Η σύλληψή του τότε είχε γίνει μερικούς μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, έπειτα από τις οποίες είχαν και πάλι ξεσπάσει διαδηλώσεις που κατεστάλησαν με βία.

Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), η Viasna αναδείχθηκε σε βασικό παρατηρητή των πληγμάτων στα δικαιώματα, καταμετρώντας τις συλλήψεις στη διάρκεια διαδηλώσεων, υπερασπιζόμενη πολιτικούς κρατούμενους και παρακολουθώντας τη διεξαγωγή εκλογών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v