Αντανακλαστικό της κρεμάστρας: Το TikTok τρέλανε και τους επιστήμονες

Γιατί το κεφάλι γυρίζει αντανακλαστικά στο πλάι αν πιέσουμε τις μετωπο-κροταφικές περιοχές; Το TikTok θέτει την ερώτηση, η επιστήμη δεν έχει ακόμα την απάντηση.
Αντανακλαστικό της κρεμάστρας: Το TikTok τρέλανε και τους επιστήμονες
Η επιστήμη δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξηγήσει πλήρως το «αντανακλαστικό της κρεμάστρας» που κάνει θραύση τις τελευταίες μέρες στο TikTok. Αν δεν ήμασταν μάλιστα κακεντρεχείς με τη νέα γενιά χρηστών των social media, θα λέγαμε ότι εδώ έχουμε μια από τις λίγες τάσεις του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου με τις οποίες όντως αξίζει να ασχοληθεί κανείς.

Τι είναι λοιπόν το αντανακλαστικό της κρεμάστρας; Οι TikTokers παίρνουν μια κρεμάστρα, την ανοίγουν, και μετά την τοποθετούν στο κεφάλι τους, το οποίο κινείται μόνο του, αντανακλαστικά, προς το πλάι.



Κι αν βιάστηκες να πεις «τι βλακείες» ερχόμαστε να σε πληροφορήσουμε ότι το φαινόμενο όντως υπάρχει, καταγράφηκε για πρώτη φορά σε μελέτη το 1995, και μετά ξανά το 2015. Αυτή η δεύτερη μελέτη είχε τίτλο Rate of Hanger Reflex Occurrence: Unnexpected Head Rotation on Fronto-Temporal Head Compression.

Στη μελέτη συμμετείχαν 120 ενήλικες ηλικίας 19 έως 65 ετών. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν κρεμάστρες πάνω από τις μετωπο-κροταφικές περιοχές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού των συμμετεχόντων, και διαπίστωσαν ότι το 95,8% όσων συμμετείχαν είχαν την αντίδραση της περιστροφής του κεφαλιού.

«Το ποσοστό του αντανακλαστικού κρεμάστρας ήταν εξαιρετικά υψηλό και πιθανότατα αντιπροσωπεύει ένα διαδεδομένο φαινόμενο στους ανθρώπους. Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από το αντανακλαστικό παραμένει άγνωστος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της μελέτης.

Οι ερευνητές πρότειναν περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς προκαλεί το «αντανακλαστικό κρεμάστρας», καθώς αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη θεραπεία της αυχενικής δυστονίας, μιας επώδυνης κατάστασης κατά την οποία οι μύες του λαιμού ενός ατόμου συστέλλονται ακούσια και μετακινούν το κεφάλι στο πλάι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v