Μαγικές εικόνες από τη χτεσινή Πανσέληνο

Το ματωμένο φεγγάρι που στόλισε χτες βράδυ τον ουρανό ήταν αποτέλεσμα της ταυτόχρονης υπερ-πανσελήνου με έκλειψη σελήνης.
Μαγικές εικόνες από τη χτεσινή Πανσέληνο
Το ματωμένο φεγγάρι του Μαΐου, αλλιώς γνωστό και ως η Πανσέληνος των Λουλουδιών, έκανε χτες την εμφάνισή του στον ουρανό, μαγεύοντας όσους βγήκαν για να το χαζέψουν.

Μάλιστα, δεν επρόκειτο για μια απλή πανσέληνο, αλλά για μια «υπερ-πανσέληνο», μια ιδιαίτερα φωτεινή πανσέληνο που παρατηρείται όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τροχιάς του, το οποίο είναι και το κοντινότερο που μπορεί να βρεθεί στον πλανήτη μας.

Και γιατί «ματωμένο φεγγάρι»; Γιατί η πανσέληνος συνέπεσε με την έκλειψη σελήνης, η οποία ήταν εν μέρει ορατή και από την χώρα μας τα ξημερώματα της Δευτέρας.



Η έκλειψη συνέβη περίπου μιάμιση μέρα προτού το φεγγάρι φτάσει στο περίγειο του, δηλαδή στο σημείο της τροχιάς του που είναι το πιο κοντινό στον πλανήτη μας. Γι' αυτό, το βράδυ της Κυριακής και στη διάρκεια της έκλειψης που ακολούθησε, η Σελήνη, που απείχε από τη Γη περίπου 362.000 χιλιόμετρα, φαινόταν περίπου 12% μεγαλύτερη από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειο της, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη.



Αν δεν ξενύχτησες για να την δεις και αναρωτιέσαι, η σεληνιακή έκλειψη ήταν ορατή από την Αθήνα για κάτι λιγότερο από δύο ώρες, ξεκινώντας από τις 4.30 το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου και φτάνοντας στην κορύφωσή της στις 6.15 το πρωί.



Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το livestreaming της έκλειψης που πραγματοποίησε χτες βράδυ η NASA.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v