Πλώρη για Μαλδίβες και άλλα μέρη που δεν έχουν απειλήσει να δεσμεύσουν τις περιουσίες τους βάζουν οι Ρώσοι ολιγάρχες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τα σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους που έχουν δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται σε κίνηση καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζουν περαιτέρω κυρώσεις στην περιουσία τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Δεδομένα που συνέλεξε το CNBC από το Marine Traffic δείχνουν ότι τουλάχιστον τέσσερα τεράστια γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες έχουν κινηθεί προς το Μαυροβούνιο και τις Μαλδίβες από τότε που ανακοινώθηκαν από ηγέτες από όλο τον κόσμο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ενάντια στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Οι Μαλδίβες δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ.
Η περιουσία των στοχευμένων Ρώσων μεγαλοστελεχών είναι πιθανό να δεχτεί άλλο ένα χτύπημα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα στοχεύσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των γιοτ και των επαύλεων. Η Γαλλία συντάσσει έναν κατάλογο με ακίνητα που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και γιοτ, που θα μπορούσαν να κατασχεθούν υπό τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε μια πολυμερή Διατλαντική ομάδα εργασίας για να εντοπίσουμε, να κυνηγήσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις – τα γιοτ τους, τις επαύλεις τους και οποιαδήποτε άλλα παράνομα κέρδη που μπορούμε να βρούμε και να παγώσουμε σύμφωνα με τον νόμο», αναφέρει πρόσφατο tweet του Λευκού Οίκου.
Κατόπιν τούτου, μερικοί από τους πλουσιότερους της Ρωσίας μετακινούν τα σκάφη τους σε άλλες χώρες, πιθανώς με την ελπίδα ότι μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεσή τους. Ο Vagit Alekperov, ο οποίος είναι πρόεδρος της Lukoil με έδρα τη Ρωσία, ταξιδεύει με το γιοτ του στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με το Marine Traffic. Αναμένεται να φτάσει εκεί τις επόμενες ημέρες από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Το γιοτ του Alekperov είναι γνωστό ως Galactica Super Nova και, σύμφωνα με το Superyacht Fan, το οποίο παρακολουθεί τα πήγαινε-έλα αυτών των τύπων σκαφών, διαθέτει μια «πισίνα 6 μέτρων με γυάλινο πυθμένα με έναν καταρράκτη. Και ένα ελικοδρόμιο, ένα ασανσέρ και ένα μεγάλο beach club». Ο Alekperov έχει καθαρή περιουσία λίγο κάτω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
Το Μαυροβούνιο, ωστόσο, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του, που υπέβαλε αίτημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008, θα συμμετάσχει με την ΕΕ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Τουλάχιστον τρία γιοτ που ανήκουν σε άλλους Ρώσους δισεκατομμυριούχους έρχονται όλο και πιο κοντά στις Μαλδίβες, στον Ινδικό Ωκεανό. Το νησιωτικό έθνος υπήρξε hotspot για τουρίστες από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Τουρισμού των Μαλδίβων είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της.