Φύλακας σε γκαλερί ζωγράφισε μάτια πάνω σε πίνακα επειδή βαριόταν

Η απίστευτη κι όμως αληθινή είδηση της ημέρας μας έρχεται από τη Ρωσία, όπου βαριεστημένος φύλακας ζωγράφισε με στυλό πίνακα του 1932.
Φύλακας σε γκαλερί ζωγράφισε μάτια πάνω σε πίνακα επειδή βαριόταν
Ένας πολύτιμος πίνακας avant garde βανδαλίστηκε από έναν βαριεστημένο φύλακα, ο οποίος ζωγράφισε με στυλό μάτια στις απρόσωπες φιγούρες, την πρώτη μέρα που εργαζόταν σε ρωσική γκαλερί.

Οι Τρεις Φιγούρες της Anna Leporskaya ζωγραφίστηκαν μεταξύ 1932 και 1934 και είναι ασφαλισμένες για 75 εκατομμύρια ρούβλια (881.000€). Ο πίνακας εκτίθεται σε έκθεση αφηρημένης τέχνης στο Προεδρικό Κέντρο Boris Yeltsin στο Εκατερίνμπουργκ.

Ο Αλεξάντερ Ντροζντόφ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Γέλτσιν, δεν κατονόμασε τον φύλακα σε δήλωσή του, αλλά είπε ότι εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας και ότι απολύθηκε.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Anna Reshetkina, δήλωσε ότι ο πίνακας βανδαλίστηκε «με ένα στυλό με το εμπορικό σήμα του Κέντρου Yeltsin».

«Τα κίνητρά του είναι ακόμα άγνωστα, αλλά η διοίκηση πιστεύει ότι ήταν κάποιου είδους έλλειψη λογικής», πρόσθεσε η ίδια.

«Το μελάνι έχει εισχωρήσει ελαφρώς στο στρώμα βαφής, καθώς το λευκό του τιτανίου που χρησιμοποιήθηκε από την καλλιτέχνη στα πρόσωπα δεν είχε καλυφθεί με βερνίκι, όπως συμβαίνει συχνά στην αφηρημένη ζωγραφική εκείνης της εποχής», έγραψε ο Ιβάν Πετρόφ στην εφημερίδα Art, η οποία δημοσίευσε πρώτη την είδηση.

Ο βανδαλισμός έγινε αντιληπτός για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου από δύο επισκέπτες, οι οποίοι ενημέρωσαν υπάλληλο της γκαλερί. Ο πίνακας αφαιρέθηκε από την έκθεση και επέστρεψε στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, η οποία τον είχε δανείσει στο Ίδρυμα Γέλτσιν για την έκθεση.

Οι ειδικοί αναστήλωσης της Tretyakov υπολογίζουν ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν 250.000 ρούβλια (κοντά 3.000€).

Το Κέντρο Γέλτσιν ανέφερε τη ζημιά στην αστυνομία στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών του Εκατερίνμπουργκ αρνήθηκε αρχικά να απαγγείλει κατηγορίες καθώς η ζημιά κρίθηκε «ασήμαντη». Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το υπουργείο Πολιτισμού αργότερα παραπονέθηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα για την έλλειψη δράσης και την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα. Ο ύποπτος αντιμετωπίζει πρόστιμο και φυλάκιση έως τρεις μήνες.

Το Κέντρο Γέλτσιν έχει τοποθετήσει από τότε προστατευτικές οθόνες στα υπόλοιπα έργα της έκθεσης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πίνακας βανδαλίζεται στη Ρωσία: Το 2019 ένας άνδρας καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης αφότου έσκισε σε τρία σημεία πίνακα του Ιβάν του Τρομερού στην Tretyakov. Το ίδιο έργο δέχθηκε επίσης επίθεση το 1913 από έναν ψυχικά ασθενή που το έκοψε με μαχαίρι τρεις φορές –ο δημιουργός του, Ilya Repin, ήταν τότε ακόμα εν ζωή και το αποκατέστησε ο ίδιος.

Πηγή: Guardian 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v