Τι είναι το χάπι του βιασμού και ποιες ουσίες έχει μέσα

Τι μπορεί να περιλάμβανε το «χάπι» που έδωσαν στην 24χρονη στη Θεσσαλονίκη; Ο καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Γούλας εξηγεί.
Τι είναι το χάπι του βιασμού και ποιες ουσίες έχει μέσα
Με τη κοινή γνώμη σοκαρισμένη με το περιστατικό του βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, αρκετός κόσμος αναρωτιέται ποια μπορεί να ήταν η ουσία που της προκάλεσε έντονη δυσφορία και την έκανε να βρεθεί ανίσχυρη στα χέρια των κακοποιητών της.

Αναφερόμενος στο τι περιέχει το «χάπι του βιασμού», το οποίο εξετάζεται αν χορηγήθηκε από τους δράστες, ο καθηγητής του Α’ Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αντώνης Γούλας, αναφέρει στο GRTimes πως δεν πρόκειται για μια μόνο ουσία.

Η πρώτη και πιο ευρέως διαδεδομένη είναι η φθοριονιτροζεπάμη, η οποία χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό-υπνωτικό-αγχολυτικό.

Έπειτα ανέφερε το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ, το οποίο προκαλεί αυτά που ανέφερε το θύμα, δηλαδή μια καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, μια άμβλυνση των αντιστάσεων και σε κάποιες περιπτώσεις αύξηση ερωτικής διάθεσης.

Η ουσία αυτή καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο και αδύναμο να αντισταθεί σε επιθέσεις, ενώ η πιο επικίνδυνη παρενέργεια της είναι η ανάδρομη αμνησία.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, από το 2000 και έπειτα τα περιστατικά βιασμών σε συνδυασμό με τη χορήγηση ουσιών σημειώνουν μεγάλη αύξηση στο εξωτερικό, με το πρόβλημα να παρατηρείται έντονα στην Αγγλία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v