Πώς θα καταλάβω ένα ψεύτικο κομπλιμέντο;

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις πότε κάποιος σου κάνει ψεύτικο κομπλιμέντο. Απλά δεν πρέπει να παρακάμπτεις το ένστικτό σου.
Πώς θα καταλάβω ένα ψεύτικο κομπλιμέντο;
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήμασταν όλοι ευγενέστατοι ο ένας προς τον άλλον και ταυτόχρονα ειλικρινείς. Αλλά ο πραγματικός κόσμος, δυστυχώς, δεν λειτουργεί έτσι. Μερικοί άνθρωποι για να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και να επωφεληθούν καταστάσεις, θα κάνουν ψεύτικα κομπλιμέντα. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους μπορείς να διαπιστώσεις ότι η καλοσύνη που σας δείχνει κάποιος είναι κάθε άλλο παρά γνήσια.

Λέει ψέματα, αν είναι «κόλακας» σε τέτοιο βαθμό που σε κάνει να νιώθεις άβολα

Έστω ότι έχουμε δύο άτομα. Το ένα από τα δύο είναι από τη φύση του θετικό και απολαμβάνει να σου σε λούζει με φιλοφρονήσεις. Το άλλο άτομο είναι λίγο ανασφαλές. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ανασφαλές που σου κάνει συνεχώς κομπλιμέντα για ό,τι κάνεις, ακόμα και για πράγματα που ξέρεις ότι δεν αξίζουν κολακείες. Αυτό συμβαίνει επειδή το δεύτερο άτομο ελπίζει ότι θα ανταποδώσετε όλα τα κομπλιμέντα, ακόμα κι όταν κάνει κάτι που δεν αξίζει έπαινο. Βλέπεις τη διαφορά;

Αν τους δεις να κάνουν τα ίδια κομπλιμέντα σε όλους όσους συναντούν

Έχουν καταλάβει ποιο είναι το τέλειο κομπλιμέντο. Μπορεί να αφορά το μυαλό, την ψυχή ή ένα υλικό αγαθό όπως τα παπούτσια (σε πολλούς από εμάς αρέσει να μας κάνουν θετικά σχόλια για τα πατούμενά μας) και το λένε σε όλους όσους συναντούν. Γνωρίζουν ότι αυτό το ψεύτικο κομπλιμέντο λειτουργεί σε όλους, επομένως είναι ένας εύκολος τρόπος για να μπουν στην καρδιά σου χωρίς προσπάθεια.

Το κομπλιμέντο είναι ψεύτικο αν γίνονται πολύ ευγενικοί για κάτι επιφανειακό

Ανεξάρτητα από το πόσο εγκάρδιο φαίνεται το κομπλιμέντο, αν κάποιος επιλέγει μόνο επιφανειακά χαρακτηριστικά σου για να σε επαινέσει, κάτι παράξενο κρύβεται από πίσω. Οι άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται για το άτομό σου δεν θα σε κολακεύσουν με επιπολαιότητα. Σε προκαλούν και σε βοηθούν να αναπτυχθείς. Και όταν πετύχεις τους στόχους σου, σου κάνουν φιλοφρονήσεις για την προσπάθειά σου. 

Εάν επιλέγουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και εστιάζουν σε αυτό μόνο κάθε φορά που σε βλέπουν

Αυτή είναι μια κοινή τακτική των ψεύτικων ανθρώπων. Ψάχνουν την ποσότητα και όχι την ποιότητα των φίλων. Σχηματίζουν μεγάλους κύκλους, εξαπατώντας όλους όσους συναντούν να πιστεύουν ότι έχουν προσωπική και ατομική σχέση με τον καθένα από αυτούς. Στην πραγματικότητα, τοποθετούν καθέναν από τους «φίλους» τους μόνο σε ένα πλαίσιο και δεν δημιουργούν περίπλοκες σχέσεις με κανέναν.

Όταν σου κάνουν κομπλιμέντα και ταυτόχρονα προσβάλλουν τον εαυτό τους

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να «δεν παίρνω και πολύ τον εαυτό μου στα σοβαρά» και στο «είμαι χάλιας, δεν έχω ιδέα τι κάνω σε αυτή τη ζωή». Αν κάποιος συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό του μαζί σας και σας κάνει διθυραμβικά σχόλια, ενώ αποδομεί τον εαυτό του, οι προθέσεις του μάλλον δεν είναι ειλικρινείς. Είτε θέλουν απελπισμένα να τους συμπαθήσεις, είτε ελπίζουν ότι θα τους ανταποδώσεις ένα κομπλιμέντο.

Εσύ ξέρεις όμως καλύτερα

Αν δεν είσαι υπερβολικά ανασφαλής και αναγνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία, στην πραγματικότητα ξέρεις αν η φιλοφρόνηση που μόλις σου έκαναν είναι ειλικρινής. Το σπίτι σου έχει όντως «τέλεια διακόσμηση»; Είναι όντως τα μαλλιά σου σήμερα εντυπωσιακά; Ακόμη κι αν κολακεύτηκες, μέσα σου βαθιά ξέρεις αν ένα κομπλιμέντο είναι ειλικρινές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v