Δεν σταματά την Όμικρον η 4η δόση λέει ισραηλινή έρευνα

Η τέταρτη δόση του εμβολίου αυξάνει κι άλλο τα αντισώματα, δεν εμποδίζει όμως τη μόλυνση, σύμφωνα με νέα ισραηλινή έρευνα.
Δεν σταματά την Όμικρον η 4η δόση λέει ισραηλινή έρευνα
Η τέταρτη δόση του εμβολίου αυξάνει τα αντισώματα σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, είναι όμως πιθανό να μην είναι αρκετή για να εμποδίσει την μόλυνση από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει προκαταρκτική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από ισραηλινό νοσοκομείο χτες Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ θα συνεχίσει να χορηγεί την τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer στις πιο ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος, ο οποίος προέβλεψε ότι οι μολύνσεις που οφείλονται στην εν λόγω παραλλαγή θα μειωθούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Η χορήγηση της τέταρτης δόσης ξεκίνησε πριν από ένα μήνα στο Ισραήλ, την χώρα που εμβολίασε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ταχύτερα απ’ όλες πριν από έναν χρόνο.

Σχετικά με τα ευρήματα της νέας, προκαταρκτικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία η τέταρτη δόση δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την επέλαση της Όμικρον, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας δήλωσε ότι «σε ένα βαθμό δεν αποτελούν έκπληξη», καθώς κάποιοι μολύνθηκαν από την Όμικρον αφού είχαν κάνει την τέταρτη δόση.

«Όμως εκτιμάμε ότι η προστασία από τη σοβαρή νόσηση, ιδιαίτερα για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο πληθυσμό, εξακολουθεί να προσφέρεται απ' αυτή τη δόση και ως εκ τούτου καλώ τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται», συμπλήρωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως έχει συμβεί και αλλού, το Ισραήλ είδε τα κρούσματα της Covid-19 να αυξάνονται πολύ λόγω της Όμικρον. Δεν έχει όμως καταγράψει θανάτους από την συγκεκριμένη, ούτε έχει υπάρξει αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19.

«Σε άλλη μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση των αριθμών, όμως εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας δύο ή τρεις δύσκολες εβδομάδες», κατέληξε ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v