Με ένα εξάρτημα οι μάσκες θα μπορούν να ελέγχουν την υγεία μας

Σε κέντρο ελέγχου της υγείας του ατόμου που την φορά θα μπορεί να μετατραπεί κάθε μάσκα, με την προσθήκη ενός μικρού αισθητήρα.
Με ένα εξάρτημα οι μάσκες θα μπορούν να ελέγχουν την υγεία μας
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern δημιούργησαν έναν αισθητήρα που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε μάσκα και να την κάνει «έξυπνη», επιτρέποντάς της να μετρά τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνευστική λειτουργία και άλλες λειτουργίες του οργανισμού του ατόμου που την φορά.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, η FaceBit, όπως λέγεται η έξυπνη μάσκα, δεν εμποδίζει μόνο τον ιό να εισέλθει στον οργανισμό, αλλά παράλληλα παρακολουθεί και καταγράφει τόσο σωματικές λειτουργίας, όσο και λεπτομέρειες σχετικά με την χρήση της –όπως για παράδειγμα πόση ώρα την φοράμε, και αν υπάρχει κάποια φθορά (μια μικρή τρύπα πχ) που την καθιστά ακατάλληλη, και επομένως είναι ώρα να αλλαχθεί.

Οι δυνατότητες του αισθητήρα δεν σταματούν εκεί: Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η μάσκα αυτή μπορεί επίσης να παρακολουθεί και να καταγράφει το επίπεδο κούρασης του χρήστη και την συναισθηματική του κατάσταση. Όλα τα δεδομένα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο κινητό του χρήστη της μάσκας για να έχει άμεση γνώση της κατάστασης του.

Σε περίπτωση που ο αισθητήρας εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, όπως κάποια καρδιακή αρρυθμία ή κάποια φθορά στην μάσκα, ειδοποιεί άμεσα τον χρήστη μέσω της εφαρμογής.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο συγκεκριμένος αισθητήρας μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε μάσκα, είτε απλή χειρουργική είτε ΚΝ95, καθιστώντας την «έξυπνη».



Ο αισθητήρας λειτουργεί με μια μικροσκοπική επαναφορτιζόμενη μπαταρία που φορτίζεται από την αναπνοή του χρήστη. Μπορεί επίσης να φορτίζεται από το ηλιακό φως και τη θερμότητα στο περιβάλλον που βρίσκεται. Μάλιστα, με μια φόρτιση μπορεί να λειτουργεί για χρονικό διάστημα έντεκα ημερών.

Η μάσκα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση των δοκιμών με εθελοντές και στη συνέχεια θα περάσει από κλινικές δοκιμές. Εφόσον περάσει όλα τα απαραίτητα τεστ, θα πάρει έγκριση για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v