Έξυπνοι αισθητήρες εντοπίζουν όσους παρκάρουν σε ράμπες ΑμεΑ

Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση μπροστά από ράμπες ΑμεΑ επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Αθηναίων, με ηλεκτρονικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν τα οχήματα.
Έξυπνοι αισθητήρες εντοπίζουν όσους παρκάρουν σε ράμπες ΑμεΑ
Την λύση για το παράνομο παρκάρισμα μπροστά από ράμπες ΑμεΑ, που εμποδίζει την διέλευση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, φαίνεται να βρήκε ο Δήμος Αθηναίων, χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα έξυπνων ηλεκτρονικών αισθητήρων που ανιχνεύουν το παρκαρισμένο όχημα επάνω τους και στέλνουν μήνυμα στην Δημοτική Αστυνομία.

Μέχρι στιγμής, 830 αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ -από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι- με στόχο να εντοπίσουν οχήματα που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.

Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες

«Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα τα οποία «ενημερώνουν» για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα» διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

«Με αυτόν τον τρόπο, το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις. Αυτόματα, μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο της παράβασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται, δίνουν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να οργανώσει αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας».

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανακατασκευής πεζοδρομίων και ραμπών ΑμΕΑ σε πολλά σημεία της πόλης. Σε ορισμένες γειτονιές, οι ράμπες πλέον βάφονται πιλοτικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο ευδιάκριτες σε οδηγούς και πεζούς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v